INDEX ISTORIC EMISIUNI ECHIPA GALERIE FOTO MASS-MEDIA LINK-URI UTILE

Ziarul Universiatatea, 28 septembrie, 2004, Nr.2(47)

Steliana Popa

STUDENTII, PRACTICA SI SUCCESUL


In acest an studentii de la Facultatea de Jurnalism si stiinte ale Comunicarii au avut mare noroc. Afirm aceasta, referindu-ma mai cu seama la practica de vara.Proiectul “Radio-Conexiuni: contributii la sporirea profesionalismului jurnalistilor de la posturile de radio locale” a oferit tinerilor ingeniosi un nou teren de afirmare. Intrucit de eforturile Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii depinde, intr-o insemnata masura, viitorul jurnalismului din republica, conducerea acesteia, in colaborare cu Asociatia Presei Electronice (APEL) si cu sprijinul SOROS-MOLDOVA a gasit drept binevenita stagierea studentilor in cadrul activitatii posturilor de radio locale. De altfel, in urma unor evaluari intreprinse la posturile de radio sus mentionate s-a constatat insuficienta pregatirii profesioniste a mai multor colaboratori ai acestora. Asadar, studentii de la Jurnalism si stiinte ale Comunicarii, dispunind de cunostintele in domeniu, aveau nevoie de aplicarea in practica a intregului arsenal de cunostinte acumulate, iar posturile locale de radio au fost un teren propice de afirmare. Constituirea celor patru grupuri si respectiv opt ateliere de creatie, care au activat la Postul de radio “Blue-Star”, Balti, Postul de radio “Sanatatea”, Edinet, Postul de radio “Vocea Basarabiei”, Nisporeni si Postul de radio “Radio-Singera”, formate din studenti-jurnalisti, au reusit, pe parcursul celor doua luni de zile, sa stimuleze dezvoltarea spiritului de creatie si sa promoveze un nivel adecvat de profesionalism in redactiile mass-media locale.Multe au fost scopurile si obiectivele pe care si le-a propus proiectul in cauza. In ce masura insa au reusit acestea sa fie realizate cel mai bine o stiu insisi studentii participanti.
Liliana Arnautu, anul 4, stagiara la “Radio Singera”: “Este pentru prima oara cind am avut ocazia de a fi redactor-prezentator al “Revistei evenimentelor ”, un radio-jurnal informativ. Am acumulat multa experienta, am invatat lucruri noi si am vazut cum este sa activezi intr-o echipa. Ma bucur ca am fost si noi printre cei care au pus piatra de temelie a acestui post de radio”.
Pina a veni la postul de radio Blue Star din orasul Balti, in CV-ul lui Eugen Luchianciuc figurau si alte experiente jurnalistice. “Practica la acest post de radio, afirma Eugen, a fost cu totul altceva. Finantarea proiectului in cauza a facut posibila realizarea si atingerea mai multor aspecte si scopuri preconizate. Cred ca acest proiect a fost benefic atit pentru noi, studentii, cit si pentru posturile de radio locale. In cadrul activitatilor proiectului initiat au fost prevazute o serie de actiuni. Dintre acestea face parte si realizarea unei brosuri a carui subiect o va constitui insasi experienta posturilor de radio, iar rezultatele implementarii proiectului in cauza vor fi examinate in cadrul unei mese rotunde. La moment sunt colectate materiale-audio, produse de echipele de creatie, pentru a fi difuzate in regim on-line si pentru a le include în Fonoteca didactica a facultatii”.
Printre multitudinea de materiale, cei interesati vor putea audia si lucrarile radiofonice ale Marcelei Cimbir, studenta la anul 4 si stagiara la radio “Sanatatea”, raionul Edinet: “Cred ca o data cu acest proiect am schimbat radical starea de lucruri care persista in redactiile si pe posturile de radio locale. Radio “Sanatatea”, spre exemplu, dintr-o asa-zisa “discoteca radiofonica” s-a transformat, o data cu venirea noastra, intr-un post cu norme reale si principii jurnalistice bine stabilite. Am reusit sa realizez cam tot ce ne-am propus: buletine de stiri, reportaje, emisiuni tematice, sondaje etc.”
Mare si productiva a fost munca depusa de catre studentii nostri, dar si mai mare a fost grija cadrelor didactice universitare care au asistat si au participat plenar in calitate de diriguitori ai echipelor de studenti încredintate. Formatorii au fost cei care au acordat consultatii atit studentilor, jurnalistilor, cit si directorilor acestor posturi de radio.
Serafim Isac, conferentiar: “Am incercat sa ne orientam si sa realizam ceea ce ne propusesem initial. Cea mai mare parte a studentilor s-a descurcat destul de bine, iar maturitatea si inventivitatea de care au dat dovada le-a incununat cu succes si mai mult rezultatele. In cadrul acestei stagieri li s-a oferit o libertate creativa pe care ei au stiut sa o fructifice, raspunzind cerintelor Proiectului. O data cu acest inceput de bun augur speram sa fie si o continuitate”.
Asadar, e vorba de o adevarata conlucrare generatoare de valori din care se vor modela apoi noi talente si din care, sa speram, se vor constitui adevarati piloni ai jurnalismului autohton. Salutabil este faptul ca se incearca a se gasi caile de pornire si de realizare a scopurilor propuse.


©Created by Liliana ARNAUTU & Steliana POPA, all rights reserved. 2004