LECTOR FaRa VOIE


Statutul lectorului este unul privilegiat, caci acesta in permanenta sau cel putin in timpul lecturii, are acces la marile idei, ginduri pe care le poate consuma dupa pofta inimii in gind sau in voce, incet sau repede, singur sau impreuna cu prietenii, ziua sau noaptea..etc…
Cind citesti o carte, nu poti fi egoist, deoarece daca aceasta este una de calitate, ea neaparat iti va trezi sentimente de:compatimire, furie, tandrete, groaza, admiratie + dorinta ferma de a le impartasi celorlalti macar o farima din entuziasmul cu care te-ai ales.
Poti fi lector constient sau inconstient, pentru aceasta nu e nevoie neaparat de o carte, ziar ci doar o calatorie cu troleibuzul, reclamele de la margine de drumuri iti fura ochii prin culori, imagini, cuvinte potrivite(nepotrivite-calchierile ex: „Asta mai presus decit mine” pentru Да… Ето силнее меня). Uneori acestea (reclamele – vesnic valabile din lipsa de buget) devin puncte de referinta, elemente ale mediului, decor chiar, iar disparitia lor iti pare de-a dreptul uluitoare, inlocuirea prin altele chiar supara ochii- la inceput. Un exemplu elocvent in acest sens : la intrarea in chisinau, din partea nordica, exista multi ani la rind o reclama la citrice, care semnala calatorilor semi-adormiti ca destinatia este aproape, (pentru cei ce au rau de masina acest fapt chiar era unul demn de atentie), odata cu schimbarea ei drumul nu mai pare acelasi.
Sint revoltatoare greselile gramaticale cuprinse in mesajul reclamelor care, fara voia lor promoveaza limba pe care o vorbim ex: Bon appetite! cind e corect bon appetit!
Poate fi o simpla greseala de tipar, sau chiar un rezultat al ignorantei in amestec cu nestiinta. Paradoxale sint uneori inscriptiile alaturate, care aparent fara nici o legatura, la o lectura mai atenta capata unele semnificatii hazlii, bizare ex: Fabrica de mobila-riscom computers (inscriptii consecutive deasupra unei singure usi) – lasa impresia incompetentei intr-unul din domeniile mentionate. Un alt exemplu strigator la cer: Locuinte pentru toti-XEROX( Bar 24/24- Farmacie 24/24; Rochii pentru fetite de seara, de bal ……..)…..etc…..
A cui sa fie vina ? O intrebare retorica, doarece cine poate fi vinovat de insuficienta spatiului destinat publicitatii, ori cine are grija de felul cum este ea plasata?
in raport cu gramatica insa raspuns la aceasta intrebare exista : vinovat de promovarea unei limbi infecte, poate fi considerat orice individ ce refuza sa deschida DEX-ul ori de cite ori intilneste un cuvint necunoscut sau unul care tezeste semne de intrebare atit la scriere cit si la pronuntare. De ce DEX-ul, deoarece asa cum in fiecare epoca istorica (perioada de timp) exista o carte de capatii (ex: evul mediu- cartea sacra) in timpurile noastre cea mai reprezentativa si unica carte demna de incredere este aceasta. Bunul si inteleptul DEX va gasi mereu raspuns, explicatii,exemple potrivite pentru toate intrebarile tineretului studios, (oricarui individ) important este sa adresam corect intrebarea si sa ascultam cu atentie raspunsul.
Daca ar fi sa parafrazam sau sa adaptam situatiei noastre maxima lui Miron Costin am concluziona „ca nu este alta si mai frumoasa si mai de folos in toata viata omului zabava decit cetitul ” chiar si cel de pe garduri, chiar si cel in fuga (cel putin in scopuri experimentale). Or cine nu citeste nu numai ca este lipsit de una din placerile vietii, ci duce lipsa si de oxigenul zilelor noastre – informatia, iar acest fapt are consecinte tragice pentru om si duce la pierderea acestuia ca personalitate. Paradox dar legitate si in aceasta situatie exista exceptii care nu pot fi trecute cu vederea, ma refer la intelepciunea populara transmisa pe cale orala din generatii in generatii, atunci cind nu exista internet, tehnica performanta, carti cu duiumul si exista timp. S-au schimbat oare cu locul?…….
Hermione


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.