Din epicentrul saraciei


Voi descrie in continuare traiul meu in RM, care este specific multor tineri si mai putini tineri din aceasta nemarginita tara, cu atat mai mult ca majoritatea moldovenilor traiesc, ca si mine, sub pragul saraciei. Consider ca reflectiile mele sunt destul de obiective si reprezentative pentru numerosi basarabeni, fiindca relatez din interior, din epicentrul saraciei. Iar chestiunile si dilemele metafizice, de care eram atat de preocupat alta data, le voi amana pentru timpuri mai bune, cand problema supravietuirii nu va fi atat de stringenta.

Zilele trecute, proprietarul casei pe care am inchiriat-o cativa ani, a revenit din strainatate si mi-a declarat ca trebuie sa-mi gasesc o alta gazda, pentru ca el ramane in tara si are nevoie de mai mult spatiu. Am inceput sa caut si un loc de trai, de rand cu un al loc de munca, unde salariul seamana mai degraba cu o indemnizatie – 800 de lei. Citind diverse anunturi de inchirieri, am constatat ca oferta cea mai ieftina e de 800 de lei, pentru o camera pe care urmeaza sa o imparti cu inca doua-trei persoane si care nu are, de cele mai multe ori, conditiile minime de confort: dus, toaleta, telefon…

Preturile uriase pentru inchiriere, in raport cu salariile locale, se explica prin faptul ca majoritatea absoluta a celor care au emigrat din RM si-au investit banii in imobil: cei care nu dispuneau de o casa la Chisinau, si-au procurat una, iar daca au castigat bani de mai multe case – au cumparat mai multe. in afaceri putini risca sa se aventureze, ca sa nu piarda banii castigati cu atata greu – daca nu te ruineaza birocratia stufoasa cu cinovnicii ei corupti, are toate sansele sa o faca raket-ul. in plus, Chisinaul este unicul oras din RM care are aspect de oras, centrele raionale semanand mai degraba cu niste sate mai emancipate, pe care cu greu le poti include in categoria „localitate urbana”. Deci, majoritatea emigrantilor moldoveni au investit anume in sectorul imobiliar din Chisinau, preturile capatand aici proportii astronomice.

As incerca, in cele din urma, sa ma angajez si in afara capitalei, sa zicem la Ungheni, chiar daca acolo risti sa mori, ca si Bacovia, de plictiseala. Cu parere de rau, in centrele raionale din RM e si mai problematic sa gasesti un loc de munca, economia lor fiind paralizata, la pamant. Sau as putea sa ma angajez invatator la tara, unde ma voi spala intr-un lighean si-mi voi prepara mancarea la cuptor, afara, cu strujeni sau bete de rasarita, ca la samanatoristi…

Enervant


86 de răspunsuri la “Din epicentrul saraciei”

  1. Pentru mine anonimule, nu mai reprezinta nici un interes, vreo casa, nici daca-i cu stea in frunte.

  2. N-am vazut inca prea multe sate, singurele aiurea, is alea de cum intri RM, Ungheni, dar nici acolo nu e peste tot la fel, cred ca spui niste neadevaruri, ptr ca unii abia acum isi fac casa, aia iar cum au mai furat ? ca tocmai alea care se fac de ceva vreme sunt faine nu alea de pe vremea lui stalin.

  3. Wolfy daca iti place pomana statului normal ca o sa faci foame.
    Acu n-am eu chef sa ma laud cu altii de pe aici dar am cunostinte apropiate care s-au lasat de munca la stat, si s-au dus la patron unde fara 800$ lunar nu pleaca acasa dar si muncesc pana seara (chiar si unele sambete). in Chisinau Wolfy nu in alta parte.

  4. 1,2 milioane is angajati in moldova si castiga in medie 150 euro…
    1,1 milioane is copii,batrani,someri… castig zero
    Noroc de 1 milion peste hotare venit mediu 900 euro
    Deci per medie 350 euro pe cap de locuitor….
    Altii o duc mai bine altii mai rau functie rude peste hotare..

  5. Totodata, se uita ca preturile sunt in crestere continua – sunt ca si in UE, de indexare nici pomina, multi sunt bucurosi ca salariile sa se mentina la nivelul de acum 2-5 ani…

  6. Da in pofida anului bun, preturile au ajuns aproape ca cele din RO (ba si mai sus, acusi presimt ca o sa cumparati din RO sau din alte parti), asta nu va incalzeste 🙂 dar tot n-o sa pricepeti ca la stat vor fi totdeauna cele mai mici salarii (peste tot e asa, bugetarii practic nu produc nimic e o cheltuiala ptr functionare si .. altele, fara nici o dobanda sau rezultat de imbunatatire a traiului din partea lor)

  7. si cei din sistemul bancar nu produc nimic…de ce asa mare diferenta la salariu?

  8. „si cei din sistemul bancar nu produc nimic…de ce asa mare diferenta la salariu?”

    Pai de aia, ca suntem obligati sa apelam la ei, daca vrem ca afacerile sa mearga. Fara ei, nu merg, ori cit ne-am invirtii in jurul cozii.

  9. Cum adica aia din sistemul bancar nu produc nimic ? 😛
    castiga de n-au aer, dati voi pe credit si castigati – garantat.
    Iar cu presedintele sau primarul, ce mare castig ? un programator bun ia dublul cat ei

  10. Dar si fara ceilalti specialisti care nu „produc” nimic, nu ne descurcam. Nu trebuie sa existe mai intii profi, ca sa se formeze atat de necesarii economisti?

  11. Un programator nu dispune de oportunitatile unui presedinte de tara sau primar de capitala. Acestia se pot include in diverse proiecte, in care au castiguri fabuloase…

  12. Wolfy, bancile in mare parte sunt private, nu prea ai ce comenta cum isi face fiecare banul mai ales daca e al sau.
    Fara ele multi ar fi ramas la sapa de lemn. si platesti pentru serviciul lor, fac ceva concret cand iti dau, si tu si ei.
    Nu mai e cu sa-ti dea statul nimic.
    Statul poate doar urmari procesul pentru economia tarii si ptr prevenirea inselarii tale.
    Cat despre ceilalti mari „specialisti” din primarii de obicei is prea multi, acolo nu mai este munca pentru un profit anume al institutiei, nu ar fi decat performanta care presupune cat mai putini oameni, e munca de intretinere rutina si birotica, mai mult ca sigur ar putea functiona bine si cu mai putini.
    Dar is multi ptr ca acolo misuna afacerile si banii nemunciti, in cardasia asta unii castiga altii nu.

  13. Anonymous sa inteleg ca tu ai un salariu bun…cat din curiozitate, ce domeniu … in conditiile in care esti angajat ce produce nu parazit ce traieste pe spatele altora

  14. fix 1600 eur, (perioade bune pana in 7000-10000 eur), (depinde de comenzi) automatizari, microelectronica (mai multe tabu 🙂 doar particular)

  15. Mai mai … o duci bine Anonymous… sa inteleg ca esti un fel de manager la o firma de microelectronice… proiectare VLSI pe calculator banuiesc… Ca sa castigi 7000-10000 ocazional ar insemna firma de cel putin 50 angajati filiala la o firma internationala din domeniu… da un simplu angajat de la voi pun pariu ca nu castiga mai mult de 300-400 euro…ocazional…

  16. Felicitari … si sa nu uitati sa platiti impozitele la stat pe venit … oricum ca sa castigati asa bani inseamna sa ai experienta si sa fii cu adevarat bun intr-un domeniul de varf … spor la treaba si succese mari…
    Nu pe toti moldovenii ii duce asa capul…

  17. Ms, nu-s de ce ai impresia ca-ti trebuie multi angajati pentru servicii in automatizari, un contract de 11300 eur l-am terminat in ~2 sapt., nu e totdeauna asa dar este, se intreaba din ce in ce mai mult, dupa care munca nu dispare sa ramai „out”, urmeaza service-ul, mult mai putin, dar el adunat face salariul ala „fix” sub care nu cadem, celelalte sunt lucrari, conteaza f mult si ele (mergem uneori chiar mult mai ieftin, aproape de pierdere) ptr a prinde lucrarea (implicit service-ul) adica o constanta permanenta cu cati mai multi clienti)
    Si nu sunt din RM, aici sunt doar in vizita, nici n-as putea sa lucrez aici (legislatia voastra nu permite).

  18. Legislatia e la fel ca in Romania pentru moldoveni… se poate munci dar e greu sa te angajezi…legislatia in Moldova permite, ideia e ca nu stiu daca merita efortul si hartiile…

    Automatizari e total diferit de microelectronica (in adevaratul sens al cuvantului)… in microelectronica ai nevoie de oameni la volumul mare de munca… in automatizari doar de oameni buni…
    Salariul mare pe care il ai se datoreaza probabil experientei si cunostintilor in mare parte, dar si lipsei de cadre calificate in Moldova in domeniu … In Romania nu sunt sigur ca castigai la fel…aici concurenta in domeniul e mai serioasa… firme mari cu experienta si greutate…

  19. Wolf, economistii sunt extrem de necesari, dar zic de specialisti in domeniu, pacat ca majoritatea indivizilor ce ies de pe bancile Univesritatilor si Facultatilor cu profil economic sunt cu mult sub nivelul minim.

  20. probabil esti roman get-beget.

    nici asta nu e chiar asa, dar ca apartenenta ma simt roman (din toate punctele de vedere).

    Salariul mare pe care il ai se datoreaza probabil experientei si cunostintilor in mare parte, dar si lipsei de cadre calificate in Moldova in domeniu … In Romania nu sunt sigur ca castigai la fel

    de vreo 14 ani lucrez in domeniu, ar mai fi ceva de spus, nu oricine poate sa faca firma in domeniu datorita legislatiei ptr ca multe lucrari sunt civile dar destul de multe nu sunt.

  21. ok Anonymous am inteles ca tu o duci foarte bine si in Moldova prestand servicii nu tocmai civile si te descurci…dar am impresia ca crezi ca toata lumea de aici o duce aproape la fel de bine…

  22. ªi inca ceva. Ce este pentru voi un roman get-beget? Eu sunt un roman get-beget sau unul get-nebeget? Parca ma trag si eu de la geti…

  23. Mai Gheorg daca tot te crezi roman get-beget incearca atunci sa intri in Romania fara viza… doar esti roman si nu au motiv sa nu te primeasca.
    Roman get beget este acela care nu este roman doar in suflet ci si in acte…
    Iar tu Gheorg te tragi nu gin geti ci din daci, traci, draci sau cum s-or fi numit…

  24. ma voi nu va luati dupa steaguri is pe vreo cateva zile pe aici ca n-am avut ce face. in vecii vecilor nu-mi va mai calca piciorul pe aici, (din mai multe motive).
    Wolfy crezi ca ma doare undeva daca mori de foame ? pe altul crezi ca l-ar durea de mine ? daca poti fa ceva sa iesi din belea, daca nu poti asta e, asta o sa fii n-are nimeni ce sa-ti mai faca.

  25. Da nu-s maniat 🙂 is ofticat ca am pierdut vremea de aiurea.
    Intr-un cuvant n-ai ce face sau ce vedea pe aici. in 2 zile termini cam tot ce e de vazut mai mult devine plictisitor de moarte

  26. Da la Orhei ai fost? Eu n-am fost, in schimb am auzit ca sunt locuri frumoase pe acolo. ªi pe la Rabnita sau Camenca ai ce vedea, doar ca acum e pericol de inundatie pe acolo si, in plus, sunt situate in regiunea transnistreana…

  27. La ucrainieni a fost intentia dar am auzit niste povestiri dubioase asa ca nu ne-am mai riscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.