Autoritatile Republicii Moldova trebuie sa ofere raspunsuri clare la problemele legate de respectarea drepturilor omului in aceasta tara – Maria Petre, ( PPE-DE, PD-L)
Membrii Delegatiei UE – Moldova se vor reuni in luna octombrie la Strasbourg, pentru a discuta cu autoritatile si partile implicate, despre cazurile semnalate de nerespectare a drepturilor omului.
´´ Sunt dezamagita si ingrijorata de prestatia autoritarilor guvernamentale de la Chisinau, care in sedinta din 25 august 2008 a Subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, au venit cu raspunsuri ambigue la problemele ridicate de ONG-urile din zona. Cer autoritatilor din Republica Moldova ca pana la sedinta din octombrie a delegatiei UE-Moldova sa ofere raspunsuri concrete si clare la toate intrebarile si preocuparile deputatilor europeni. Ma refer aici la ingrijorarile cetatenilor Republicii Moldova si la respectarea drepturilor lor fundamentale: la libera exprimare, la libera asociere, la informare corecta ,completa si obiectiva prin mijloacele media. Exista, din pacate, o prea mare discordanta intre ceea ce constata organizatiile internationale dar si jurnalistii din Moldova si ce ne spun autoritatile: s-au adoptat legi care aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului´´ a sustinut europarlamentarul roman, Maria Petre.
Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European a dezbatut, la inceputul saptamanii situatia incalcarii drepturilor omului in Republica Moldova. Experti ai Centrului Independent pentru Jurnalism si Freedom House au prezentat cazuri de cenzurare a presei in prezentarea obiectiva a evenimentelor, de abuzuri ale autoritatilor, indreptate impotriva unor tineri care isi exprimau liber opiniile pe forumurile de Internet. De cealalta parte, punctul de vedere guvernamental a fost prezentat de adjunctul ministrului de Justitie al Republici Moldova, a carei interventie s-a limitat la prezentarea schimbarilor de legislatie operate si la dificultatile de aplicare practica a acestor schimbari.
In acest context, deputatul Maria Petre, membru al delegatiei UE-Moldova a cerut reprezentantului guvernamental sa explice discordanta dintre declaratiile oficiale ale autoritatilor privind garantarea dreptului la libera exprimare si ceea ce prezinta organizatiile internationale dar si jurnalisti din Republica Moldova, cum ca 2008 este anul limitarii spatiului public de dezbatere si de mentinere sub control a mediilor publice.
A doua solicitare a vizat situatia dosarelor pe care Procuratura de la Chisinau le-a intocmit unor liceeni si evolutia acestora in contextul electoral la Chisinau si care par sa reediteze, dupa doi ani, o
dimensiune „abuziva” si „exagerata” a tipului de interventie cunoscut deja sub denumirea „cazul Gheorghe Asachi”.