Voi descrie in continuare traiul meu in RM, care este specific multor tineri si mai putini tineri din aceasta nemarginita tara, cu atat mai mult ca majoritatea moldovenilor traiesc, ca si mine, sub pragul saraciei. Consider ca reflectiile mele sunt destul de obiective si reprezentative pentru numerosi basarabeni, fiindca relatez din interior, din epicentrul saraciei. Iar chestiunile si dilemele metafizice, de care eram atat de preocupat alta data, le voi amana pentru timpuri mai bune, cand problema supravietuirii nu va fi atat de stringenta.
Zilele trecute, proprietarul casei pe care am inchiriat-o cativa ani, a revenit din strainatate si mi-a declarat ca trebuie sa-mi gasesc o alta gazda, pentru ca el ramane in tara si are nevoie de mai mult spatiu. Am inceput sa caut si un loc de trai, de rand cu un al loc de munca, unde salariul seamana mai degraba cu o indemnizatie – 800 de lei. Citind diverse anunturi de inchirieri, am constatat ca oferta cea mai ieftina e de 800 de lei, pentru o camera pe care urmeaza sa o imparti cu inca doua-trei persoane si care nu are, de cele mai multe ori, conditiile minime de confort: dus, toaleta, telefon…
Preturile uriase pentru inchiriere, in raport cu salariile locale, se explica prin faptul ca majoritatea absoluta a celor care au emigrat din RM si-au investit banii in imobil: cei care nu dispuneau de o casa la Chisinau, si-au procurat una, iar daca au castigat bani de mai multe case – au cumparat mai multe. in afaceri putini risca sa se aventureze, ca sa nu piarda banii castigati cu atata greu – daca nu te ruineaza birocratia stufoasa cu cinovnicii ei corupti, are toate sansele sa o faca raket-ul. in plus, Chisinaul este unicul oras din RM care are aspect de oras, centrele raionale semanand mai degraba cu niste sate mai emancipate, pe care cu greu le poti include in categoria „localitate urbana”. Deci, majoritatea emigrantilor moldoveni au investit anume in sectorul imobiliar din Chisinau, preturile capatand aici proportii astronomice.
As incerca, in cele din urma, sa ma angajez si in afara capitalei, sa zicem la Ungheni, chiar daca acolo risti sa mori, ca si Bacovia, de plictiseala. Cu parere de rau, in centrele raionale din RM e si mai problematic sa gasesti un loc de munca, economia lor fiind paralizata, la pamant. Sau as putea sa ma angajez invatator la tara, unde ma voi spala intr-un lighean si-mi voi prepara mancarea la cuptor, afara, cu strujeni sau bete de rasarita, ca la samanatoristi…
86 de răspunsuri la “Din epicentrul saraciei”
am auzit ca intr-un sat de la sud un profesor manca graunte fierte si venea sa tina lectii elevilor… cum credeti ca va fi generatia care invata in astfel de scoli??
Umflata.. Dar nu de carte, ci de foame si ignoranta…
Gheorg, ti-am mai zis – vino sa te angajezi in Romania. Este , totusi, altceva.
Ca sa ma angajez in Romania, am nevoie mai intai de cetatenie, pe care o pot obine doar dupa un deceniu-doua…
Nu ai nevoie de cetatenie, Gheorg. Cine te-a mintit? Obtii o autorizatie de munca, in baza careia obtii viza, iar dupa, obtii permis de sedere in scop de munca. As zice ca lucrurile s-au simplificat putin si nu dureaza mai mult de 2 luni. Important este sa gasesti ANGAJATORUL, dupa e usor. Mai sunt si niste taxe de platit.
Nu stiu, deocamdata voi incerca sa rezist infernului de aici. E cam tarziu pentru mine sa-mi schimb habitatul…
Georgica da gaseste-ti obligatoriu un angajator care are darile la stat platite la zi! Altfel dijeabaaaaaa
Asta asa este, pentru ca pentru obtinerea autorizatiei de munca tre sa prezinti un certificat fiscal.
Al tre sa prezinti si chilotii de pe tine, sa fie alb imaculat!
Ca nu cumva sa le pateze imaginea de tiganie imbecila.
hai ca exagerezi un pic. este adevar ca ai de prezentat niste acte , pe care, daca te duce capul , ti le redactezi singur.
Uite, Gheorg, daca te hotarasti, eu iti promit sustinere.
All daca te duce capul poti sa faci orice, dar atitudinea lor, pana nu au vazut ca au cine sta de vorba, sa sunt un Om, si imi cunosc destul de bine dreptule, m-a scos din sarite.
Wolf si sa nu te pui in poara cu ei, ca iti dau refuz.
Slabe sanse sa se angajeze in RO cu profesia lui (nu stiu care e dar o banui, daca mai e si ceva legat de stat (functionar) e exclus din start in RO), alta ar fi fost medicina sau ceva care se cere.
daca vrei sa-ti gasesti de lucru fa un CV in primul rand si dupa cauta pe internet cum lumea isi cauta de lucru
faptul ca ai 800 lei arata cat de slab esti, mai mananca si tu, mai pune capu in miscare si ai sa castigi mai mult, s-a terminat cu comunismul cand te puneau cu forta, acuma fiecare cum isi asterne asa si doarme
S-a terminat cu comunismul? S-o crezi tu! La nepotismul balacanic de aici, nici comunism nu-ti trebuie…
Iar salariul meu a devenit atat de mic datorita lui Chirtoaca, care, atunci cand are nevoie, respecta si legislatia sovietica. Daca acest primar crede ca e firesc sa cobori salariul cuiva pana la jumatatea cosului minim de consum, in loc sa-l disponibilizeze, ma intreb cu ce s-o fi deosebind el de comunisti?
Referinte:
1. http://www.curaj.net/?p=4039
2. http://www.curaj.net/?p=3885
Salutare la toti. Tot respectul din partea mea pentru acesti oameni care raman in Moldova si muncesc. Acum va e greu, dar speranta moare ultima. Pentru ca ai un salariu de 800 de lei te compatimesc, imi dau seama ca este foarte greu sa supravietuiesti in Moldova, mai ales ca preturile au ajuns la acelasi nivel cu UE, pe cand salariile au crescut foarte putin. Nu suntem in Japonia, incearca sa muncesti in mai multe locuri, sa capeti experienta. Acest lucru e vazut bine la noi, cu cat mai multa experienta, cu atat mai bine.
Daca iti propune cineva sa vii in Romania, sa stii ca nu e adevarat ca e mai bine. Daca nu ai cetatenie romana, e jale la cate taxe trebuie sa platesti si timp sa pierzi.
La noi e Chisinaul, aici e Bucurestiul, salariile sunt mai mari in Bucuresti, dar chiriile te ucid, 400 de euro o garsoniera, salariul de inceput e 300 de euro maxim.
In ceea ce ma priveste, am terminat facultatea si vreau sa intru la masterat, ca daca ma angajez, nu mai am camin, si o sa ajung la faliment astfel. Bine, ca sunt solutii, stam mai multi intr-un apartament, cheltuiesti mai putin, dar nu e de perspectiva asa ceva. Daca nu o sa intru la masterat in Bucuresti la buget, atunci merg acasa, intr-un centru raional langa parinti, ma apuc de invatat limbi straine la greu si plec pe urma undeva in UE, in afara de Romania. Norocul meu e ca am obtinut recent cetatenia romana, ca altfel ramaneam anul, nu mai dadeam licenta anul asta, cum au facut multi prieteni de-ai mei pentru permisul de sedere.
Gheorg, nu incerca sa invinuiesti anumite persoane pentru nivelul salariilor. Chirtoaca a fost doar unealta, el a fost nevoit sa-l micsoreze. Problema e in altceva, si anume lipsa fondurilor in bugetul de stat si cel pentru cheltuielile administrative din cauza existentei slabe a sectorului economic real care duc la o rata scazuta a incasarilor bugetare. Marirea taxelor duce la inflatie(nu poate fi o solutie), asa ca situatia dificila o simti tu si cei ce sunt in situatia ta. Eu am parintii in aceasta situatie.
Succes si lupta pentru supravietuire.
Nu spun ca n-ai avea dreptate, totusi salariile au fost micsorate selectiv…
Ti-am mai spus, incearca si altceva, daca te tin curelele, ce pierzi?
Pai, acum sunt in cautare. Sper sa gasesc ceva potrivit si cat mai curand posibil…
Bafta.
Poate gasim niste sponsorizari si te angajam animator-moderator la Curaj.Net 😉
Pe mine sau pe Mircea? Daca e vorba de mine, accept cu multa placere, ca de mult imi doream sa alternez nitel…
Tu esti foarte bun la asta, Mircea ar trebui intii sa iasa din anonimat, macar pentru noi, proprietarii si administratorii Curajului…
Pai care-i problema Brega, nu folosesc proxi, scriu de acasa, nu-i mare lucru sa ma gasesti, altii de aici mi-au trimis mesaje e-mail. Dar nu vreau sa-mi intre pe posta electronica, injurii de la toti timpitii.
Apoi eu am afacerea mea, de aceia nu cred ca ai suficienti bani, sa ma platesti.
Mircea, tocmai de asta vorbim din „epicentrul saraciei” despre o posibila solutie la problema lui Gicu.
Daca dumneata ai propria afacere si destui bani, nu vrei sa contribui la schimbarea situatiei de aici sponsorizind salarizarea macar partiala, simbolica a unui administrator permanent pe Curaj.Net?
Sau poate vrei sa faci moderare gratis, adica munca voluntara, macar in timpul liber?
Nu fac donatii decit la SMURD, in rest nu obisnuiesc, numai rar, in cazuri care-mi atrag atentia, de obicei medicale. Fiecare trebuie sa lupte sa aiba o viata mai buna, lucru valabil si pentru rudele mele, care aveau impresia ca-s o vaca de muls. S-au inselat, iar azi ma urasc. Nu inteleg de ce, doar nu le-am cerut sau luat nimic. Am prieteni doar dintre cei care se descurca singuri, aceia nu cer nimic. Sfaturi da, bani ioc, ca nu cresc pe garduri.
Munca voluntara nu fac, am facut destula pe vremea lui Ceausescu.
Am inteles, Mircea, subiectul insa ramine deschis pentru altii 😉
Oleg, ma pui intr-o situatie delicata. As prefera un grant de la o asociatie oficiala, nu de la o persoana privata, pentru ca asa intervin prea multe nuante pe care as vrea sa le evit.
Poate de aceea prefer sa lucrez mai degraba la stat decat la particulari, unde am impresia ca-mi pierd autonomia…
Mircea, ai inteles gresit mesajul lui Oleg. Niciodata n-am cerut nimic, in special de la prieteni – nu-mi place sa raman dator… De aceea, nu prea am inteles de ce ai sarit fript, de parca ti-as fi cerut ceva, cu atat mai mult ca nu avem nimic in comun unul cu altul…
ªi inca o data pentru Oleg. in cazul in care m-as angaja moderator pe Curaj, sa stii ca n-as lua-o ca pe o favoare, ci ca pe o un job obisnuit, in baza unui contract. Deci, prestez o activitate pentru care sunt remunerat – atat. Nu se accepta alte nuante…
ªi inca ceva, Oleg. Cand vrei sa o faci pe bunul samaritean cu mine, ar fi cazul sa ma intrebi mai intai. ti-am spus eu cumva ca am nevoie de sustinerea lui Mircea sau a altcuiva?
Ti se pare GW, nu mai fii asa de suparat, nimic din ce am scris nu se referea la tine. Nu am sarit fript, ti s-a parut, nu am facut nimic altceva decit sa-i explic lui Brega, cum vad eu viata.
O.K. Pur si simplu, multi inteleg gresit mesajele mele. Intentionez, in primul rand, sa scot in evidenta situatia catastrofala de aici, fiind iritat ca atat populatia, cat si politicienii prefera sa se axeze pe alte probleme, de lux in conditiile actuale, si nu pe eradicarea mizeriei economice. Situatia e chiar convenabila guvernarii, care nu e nevoita sa sa se jusifice pentru foametea din tara. E mai comod sa flecaresti despre probleme ideologice, care nu obliga la nimic, decat sa implementezi politici, sa efectuezi reforme in domeniul economic… Cam asta urmaresc eu cu textele mele, nu solicitarea ajutorului. Cat ma priveste, am invatat sa ma bazez doar pe mine si pe noroc…
E bine ca gindesti asa GW, cu cit sunt mai multi care se lupta pentru o viata mai bune, sunt sanse mai mari ca sa se schimbe in bine cit de cit, viata la voi. Ca daca astepti dupa politicieni, slabe sanse.
o relatare sincera despre realitatea din moldova!
dar exista si alta moldova- acea cu organizatii internationale unde moldovenii primesc peste 500 de euro, moldova cu restaurante si baruri, cu mashini frumoase, cu terase pline de oameni, cu turisti care cheltuie bani pe odihna sau sex, cu doua malluri enorme care se deschid in toamna… este aceeasi moldova…
vreau sa ajung la o concluzie pozitiva dar nu vad decat una realista : ori te adaptezi la lumea de aici ori cauti un alt grup in care sa fii mai util si mai apreciat!
Exista si Moldova de care vorbesti octaviane… dar in proportie de 5% da restul 95% se descurca cu 100 Euro si mai putin…
Exista mult mai multi de 5%, lumea nu traieste nici pe departe in saracie lucie desi nici mare bogatie, pana acum n-am vazut salarii sub 2000, d-aia ma cam mir de unde le scoateti.
Anonime, ai fost vreodata pein satele Basarabiei? ªi nu te-ai ingrozit? Cred ca sunt sub 5 la suta imbuibati, inca cateva procente care o duc decent, restul sunt sub pragul saraciei…
Ai vazut doar salarii care nu coboara sub 2 mii? Dar incearca sa cunosti si angajati dun alte ramuri decat cel bancar, mai ales din educatie si poate o sa vezi si o alta latura a lucrurilor…
Tara saraca in care dobanzile bancare sunt peste 20-25% pe an, si toate cu gaj, de rasul gainilor bancile si tot neamul lor. Ma gandesc oare ce profit au bancile astea?
Wolfy de data asta vinzi clar gogosi.
Pai unde crezi ca ma aflu ? la sat draga.
(chiar in ala al zambaretului, daca nu ma insel)
Si chiar m-am ingrozit 🙂 in multe sate romanesti nu vezi nici jumatate din gospodariile de pe aici si nu-s mari sefi sau afaceristi e lume simpla dar nu traieste rau defel, pentru care trebuie sa si munceasca.
Poate ne spui su noua cum se numeste Eldorado basarabean. Ca mor de curiozitate…
Ai devenit curios ?
vezi deci ca la sat are lumea internet, dus curent de bait, de aspectul caselor nici nu mai vorbesc ca la multi o sa le cada plombele 🙂 asta si ptr Mircea ar fi o idee.
pot sa-ti pun si foto ca nu mie greu, e chiar mai edificator. facem trocu ?
Sper ca n-o sa generalizezi pentru toate satele din RM. Este adevarat ca prin imprejurimile Chisinaului, in timpul URSS se putea de furat sau de procurat, contra unei sticle de votca, materiale de constructii cu nemiluita. Multi au reusit sa se capatuiasca. Dar majoritatea absoluta a localitatilor rurale din RM par a fi dupa razboi…
Pentru cei ce nu stiu cum e salariu in Moldova
Potrivit Biroului National de Statistica, in luna mai 2008, salatiul mediu pe economie a fost cu 24% mai mare fata de mai 2007. in sfera bugetara salariul mediu a constituit 2049 lei (131 euro), in sectorul real – 2789 lei (178,5 euro).
http://www.interlic.md/Economie/5580.html
http://www.statistica.md/statistics/dat/1118/ro/Remun_salar_ian_2008.pdf
Da, salariul mediu. Economistii au cred ca 15-17 000, iar cei din Educatie sau alte sectoare abia de se ridica la 1 000…
deci mai putin de 140 euro media … si cum diferenta dintre salariile mici si cele mari in Moldova e enorma … cei 95% au sub aceasta cifra…
Iar tinerii sunt peste 10% someri, iar ceilalti au salarii de incepatori la 100 euro… pentru un apartament de 40 000 euro in Chisinau un cuplu mediu cu 300 euro venit plateste cam 20-30 ani… cu sacrificii la alte capitole…
Intrebare intrabatoare …oare se merita de trait in Moldova… in special tinerii…
De unde atata utopie ca economistii au asha salariul, poate doar shefi, ar vrea ei, mititeii 😀
Exact, Poll, totul e mit si utopie. Sa zicem, un profesor in etate mai are adaosuri in baza stagiului de munca si cumuleaza, de regula, ore dublu sau chiar triplu decat prevede norma etc., in timp ce un tinar specialist abia de trece de 500 de lei …
Activitati financiare – 5279 lei
invatamint – 1495 lei
Sanatate si asistenta sociala – 1927 lei
Agricultura, economia vinatului si silvicultura – 1035 lei