Pe 31 august, la Chisinau, va avea loc lansarea campaniei „Basarabia, pamant romanesc”


Ziua Limbii Romane, 31 august, Chisinau – Comunicat de presa – in data de 31 august 2006 (ora 15.00), de Ziua Limbii Romane, pe Aleea Clasicilor din im007670.jpgChisinau, va avea loc lansarea campaniei de informare “Basarabia, pamant romanesc”, care va dura pana in data de 1 decembrie 2006 si se va desfasura pe intreg teritoriul Republicii Moldova.
Maratonul oratoric a ajuns la cea de a V-a editie. Tot pe Aleea Clasicilor, dupa conferinta de lansare a campaniei, va demara cea de-a V-a editie a Maratonului Oratoric dedicat limbii romane care va dura pana la ora 20.00. Actiunea a fost autorizata de catre Primaria Chisinau.
Acest proiect al asociatiei Hyde Park a fost lansat acum un an in centru Chisinaului. Atunci concursul a durat doar trei ore si au participat 12 oratori. Din juriu faceau parte Gheorghe Briceag de la Balti, senator onorific HP, scriitoarea si jurnalista Elena Tamazlacaru, activista HP, Gabriela Buruiana, reprezentanta unuia dintre sponsori, si ea simpatizanta a miscarii noastre de promovare a libertatii cuvintului, si subsemnatul, Oleg Brega, autorul ideii.
Initial participantii la eveniment erau timizi, neincrezatori, dar hydeparkistii au dat tonul, astfel ca spre sfirsitul concursului vorbitorii se inghesuiau la microfon. Primii premianti au obtinut carti bune, harta Europei, diplome. Am testat atunci prima data direct pe alee posibilitatea colectarii de fonduri banesti pentru premii, in timpul maratonului, experimentul a reusit.
Al doilea maraton a avut loc pe 2 octombrie, in cadrul Saptaminii dreptului de a sti si a fost dedicat aniversarii a 70-a de la nasterea lui Paul Goma, senator onorific HP, scriitor roman nascut in Basarabia, refugiat in ‘44 dincolo de Prut si in ‘77 – la Paris. Atunci ca premiu am dat carti de Paul Goma, una chiar cu autograf original de la autor, dar si premii banesti considerabile.
Editia a treia a fost in zi de Craciun pe stil nou, la 25 decembrie, ultima actiune publica a HP din acel an tumultuos 2005.
Editia a patra am organizat-o pe 26 martie a.c., in ajunul aniversarii a 88-a din ziua unirii Basarabiei cu Romania, in 1918. ªi acel eveniment a fost unul reusit, de aceea am hotarit sa continuam proiectul, acum ajuns la a V-a editie.

Ghenadie Brega
Presedinte Asociatia Hyde Park
tel: +40 745435321
+373 69350894
www.curaj.net/hp


11 răspunsuri la “Pe 31 august, la Chisinau, va avea loc lansarea campaniei „Basarabia, pamant romanesc””

  1. Super ideea sa faci maraton de ziua limbii romane intr-o tara in care este interzisa limba romana. Luptati, fratilor, pentru drepturile voastre si pentru cultura romaneasca!

  2. go go go!!!!!!luptati pt ce-i al nostru, al tuturora..al romanilor de pretutindeni!!!

  3. Basarabia va devenii din nou pamant romanesc. ” Mai bine mai tarziu decat niciodata, dar mai bine mai devreme decat mai tarziu.”

  4. Basarabia este pamant Romanesc, in cazul in care nu esti informat…

  5. Salut… Avem nevoie de ajutorul vostru. Noi un grup de tineri vrem s[ distribuim pe data de 31 niste flyere contra introducerii istoriei integrate… Nu este un protest ]ns[ este o luare de atitudine. Insa avem nevioe de sustinere. Nu vrem sa pierdem data de 31 august c]nd vor fi multi oameni in oras, sa pierdem ocazia de a fi auziti… mai multe detalii aici avem nevoie de ajutorul vostru… Nu trebuie sa renuntam!

  6. Super idee,era shi timpul sa apara shi asa ceva,lasand la oparte campania „Toti diferiti toti egali”,shi fara nici-un pic de modestie,e vorba despre limba noastra,pentru care s-a varsat mult sange,s-au facut sacrificii shi nu sunt deacord sa fiu obligat sa vorbesc o limba inventata la mine in tara,cu tot respectul fata de „unii”,insa asta nu-i discriminare!!!
    Bafta baietzi shi nu va datzi batutzi!!!

  7. Ma bucur ca sunt patrioti in tara noastra! Imi salta inima de bucurie ca sunt oameni care cunosc istoria si nu ramin indiferenti de ce se petrece in tara. Cineva a zis: „Daca un popor nu-si cunoaste istoria, acel popor este destinat pierzarii.” Daca in tara noastra sunt oameni care lupta pentru istorie, atunci sunt convins ca Moldova are sansa sa se ridice si sa traieasca!
    Dumnezeu sa ne ajute!

  8. Frati Romani! Daca e posibil, pot participa si eu la maratonul din 31 augus?
    tel. 069228999

  9. Voronin: Republica Moldova nu se va uni niciodata cu Romania

    „Republica Moldova nu se va uni niciodata cu Romania”, a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin, pentru BBC.

    „Nici Moldova intreaga, nici o parte a ei nu va intra niciodata in componenta Romaniei – nu pentru aceasta am ales calea independentei”, a afirmat Voronin, comentand recentele declaratii ale presedintelui roman, Traian Basescu, cu privire la posibila unire a Romaniei cu Moldova, in cadrul Uniunii Europene.

    Gandul, 30 aug 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.