Desi au iesit la o actiune de protest autorizat in fata Guvernului RM, protestatarii au fost carati la o sectie de politie din sectorul Buiucani, Chisinau


ANUNT FOARTE IMPORTANT – Protestatarii din fata Guvernului Rep Moldova au fost ridicati de politie in data de 30 august, ora 17.30, si carati la sectii de politie desi actiunea de protest era autorizata (detalii aici www.curaj.net/?p=1023 )
Cei care au vorbit ultimii cu protestatarii spun ca erau foarte putine sanse ca ei sa fie eliberati in seara zilei de ieri… Abia seara tarziu am aflat ca sunt la comisariatul de politie din sect. Buiucani (
telefon nr. (00373 22) 74 68 54, a raspuns dl Tutunaru). Pana la ora asta – 9 dimineata, dara de 31 august, protestatarii nu a fost eliberati.
Cine cunoaste detalii, rugam sa ne anuntati!
Rugam reprezentantii mass-media si ai organizatiilor internationale sa monitorizeze aceasta situatie.
……………………………………………….

Aici puteti vedea textul din Hotararea Colegiului de contencios administrativ al Curtii de Apel Chisinau de autorizare a acestei actiuni:
Reclamantul a actionat in instanta de contencios administrative primaria municipiului Chisinau si a cerut declararea nula a dispozitiei nr. 842-d din 18 iulie 2006 si autorizarea mitingului pentru zilele ramase pana la 31 august inclusiv, obligarea primariei sa informeze cetatenii prin intermediul presei publice locale depsre desfasurarea protestului dar si despre procesul de judecata care este de interes public. Vedeti
textul integral >>
……………………………………………….
Mai amintim vizitatorilor portalului urmatoarele detalii:

,

48 de răspunsuri la “Desi au iesit la o actiune de protest autorizat in fata Guvernului RM, protestatarii au fost carati la o sectie de politie din sectorul Buiucani, Chisinau”

  1. Politistii au cerut autorizarea pentru actiunea din fata Guvernului Rep.Moldova. Dupa ce au examinat-o au cerut o copie dupa acel document iar cand o persoana din organizatie a mers sa faca copia xerox asa cum cereau fortele de ordine, protestattarii au fost ridicati si carati la politie. Se stie ca ar fi ajuns la o sectie de politie din sectorul Buiucani a Chisinaului.

  2. Politistii au cerut autorizarea pentru actiunea din fata Guvernului Rep.Moldova. Dupa ce au examinat-o au cerut o copie dupa acel document iar cand o persoana din organizatie a mers sa faca copia xerox asa cum cereau fortele de ordine, protestattarii au fost ridicati si carati la politie. Se stie ca ar fi ajuns la o sectie de politie din sectorul Buiucani a Chisinaului.

  3. numarul de telefon al unuia dintre protestatarii arestati – Oleg Brega este 00373 69350894

    vad ca este inchis, procedura asta o cer politistii atunci cand le sunt confiscate toate lucrurile pe care le au asupra lor cei retinuti, deci va mai dura pana vor avea dreptul sa spuna ce s-a intamplat de fapt si din ce motiv sunt retinuti.

  4. alte numere de telefon: Mariana Galescu – 0037369355122 (nu stiu daca mai e valabil, daca are cineva alt numar, va rog anuntati)

  5. da… eu am mers sa fac copia xerox dupa acel document… iar cand m-am intors… nu mai era nimeni acolo… am suna pe cineva din protestatari si mi-o zis ca sunt la o sectie de politie din sectorul Buiucani…le facuse proces verbal si urmau sa fie eliberati in 3 ore…asa cum prevede legea… insa…pana la urma, sunt retinuti pana maine dimineatza la ora 8… cand va avea loc judecata…

  6. inca 2 nr. de telefon: Anatolie Juraveli: 079728666
    Anatol Hristea-Stan : 069554407

    am vb cu vre-o jumatate de ora-n urma cu el.. si mi-o zis ca le confisca toate lucrurile(telefoane mobile, sireturi… etc) pana maine dimineatza si ii baga in celula…

  7. inca 2 nr. de tel.
    Anatolie JUraveli: 079728666
    Anatol Hristea-Stan : 069554407

    am vb cu vre-o 45 minute-n urma cu Anatol Juraveli la tel si mi-o zis k le confisca lucrurile (tel mobile, sireturi. etc) pana maine dinineatza, si ii baga in celula.

  8. mesaj primit de la un cetatean : is la Comisariatul de Politzie Buiucani, strada Orheiului nr 2, telefon nr. (00373 22) 74 68 54, a zis ca-i tzine pana maine dimineatza si ii vor duce la judecata
    daca nu ma insel, zis numele Tutunaru
    asta care a raspuns la telefon

  9. a vorbit cineva dintre amici cu un avocat, zice ca maine nu va fi deschisa nici o judecatorie… deci cum ramane cu expresia – sunt „retinuti pana maine dimineata cand ii vor duce la judecata”?

  10. sa speram ca vor fi eliberatzi … nu cred ca-i vor tzine pana s-or deschide judecatoriile ..

  11. Nu ma mira deloc aceasta stare de fapt… Fratii Brega deranjeaza atat ei prin curajul si inversunarea lor, cat si proiectele lor… E normal sa se simta amenintati de niste protestatari intr-o tara hibernanda…

  12. STIRE DIFUZATA PE ANTENA 3:
    Membrii Asociatiei Hyde Park nu vroiau altceva decat sa sensibilizeze autoritatile de la Chisinau sa permita instalarea bustului scriitorului roman Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor si reinstalarea monumentului Lupoaicei. Desi aveau autorizatia necesara pentru miting, protestatarii au fost arestati de politie.

    NATALIA MORARU\Asociatia Hyde Park Chisinau\PRIN TELEFON:
    A fost un miting autorizat. la un moment dat a venit politia si au cerut o copie dupa autorizatie. am mers dupa ea si cand m-am intors ei nu mai erau. am sunat pe unul din protestatari si mi s-a spus ca sunt la sectia de politie unde vor fi tinuti doar trei ore.

    Politia din Chisinau a refuzat sa explice motivele arestarii celor noua tineri protestatari. Mai mult chiar, i-au retinut in continuare, iar maine dimineata ii vor trimite in fata instantei fara ca cineva sa cunoasca acuzatiile.

    NATALIA MORARU\Asociatia Hyde Park Chisinau\PRIN TELEFON:
    Am intrebat sub ce pretext i-au retinut si mi s-a spus ca o sa aflu dimineata la ora 8

    Membrii asociatiei spun ca nu este prima data cand au probleme cu autoritatile de la Chisinau pentru ca sustin promovarea scriitorilor romani.

    NATALIA MORARU\Asociatia Hyde Park Chisinau\PRIN TELEFON:
    Este scriitor roman si tot ce e roman e interzis si vor sa scoata din istorie. Noi n-o sa permitem asa ceva ca suntem pe pamant romanesc.

  13. chiar de nu suntem alaturi de cei din arestul politiei, cred ca stiu ca sunt mii de suflete de romani ce se roaga pentru ei.
    de la sute de kilometri de chisinau din tara un roman ce se roaga pentru cei arestati abuziv. Doamne ajuta !

  14. Protestatarilor li s-a incalcat dreptul la aparare. Fara posibilitatea de a consulta un avocat, autoritatile comuniste ii lasa in ceatza. Cum sesizam organizatiile internationale care se ocupa de apararea drepturilor omului? Ceva sugestii?

  15. Daca politsistilor le-a fost aratata autorizarea, si necatand la aceasta – protestatarii au fost retinuti – E CLAR CA BUNA ZIUA CA POLITIA ACTIONEAZA IN BAZA UNEI COMENZI DE SUS!

  16. „E CLAR CA BUNA ZIUA CA POLITIA ACTIONEAZA IN BAZA UNEI COMENZI DE SUS!”

    Foarte corect!
    asta mi-a zis si un protestatar la telefon…cand l-am intrebat de ce ii retin toata noaptea…

  17. pentru mes. 13: trebuie de contactat Comitetul Helsinki, Amnesty International din Moldova.

  18. Curaj celor ce au fost arestati. Evient ca a fost o comanda de sus pentru ca hydeparkistii sa nu deranjeze autoritatile in timpul sarbatorii Limbii Romane

  19. idioti ce sunt(conducerea si restul care a contribuit la arestarea lor)…..printre ei trebuia sa fiu si eu…
    apropo….pe 31 august va avea loc lansarea campaniei “Basarabia, pamant romanesc” sau nu? 🙁

  20. Da, iar fratii din Romania sunt alaturi de voi. In Bucuresti, Piata Universitatii, azi la orele 16:00 -actiune de sustinere a cauzei celor retinuti.

  21. La 31 august se implinesc 17 ani de cand, in Piata Marii Adunari Nationale din capitala, sute de mii de oameni au obtinut revenirea limbii romane in calitate de limba de stat si trecerea la grafia latina.

  22. Cine va participa la evenimentele dedicate Zilei Limbii Romane din Chisinau, va rugam sa luati legatura cu organizatorii acestor actiuni si sa le relatati despre ceea ce s-a intamplat cu protestatarii care cereau instalarea bustului lui Rebreanu pe Aleea Clasicilor. Desi aveau autorizare pentru protestul de ieri, 30 august, in fata Guvernului Rep.Moldova, protestatarii au fost retinuti in mod abuziv si nici la aceasta ora inca nu au fost eliberati.
    joi, 31 august, ora 7.45

    …………………….
    Din programul zilei de astazi:
    31 august, Ziua Limbii Romane
    „Limba, literatura si istoria romanilor: identitate si diversitate
    in context european”

    31 august
    Ora 9.00
    Gradina publica „ªtefan cel Mare si Sfant”
    Depuneri de flori la monumentul lui ªtefan cel Mare si Sfant si la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor
    Recital de muzica si poezie „Omagiu limbii romane”
    Expozitie de carte, lansarea culegerii „Moment poetic”.

    Ora 11.00
    Holul Uniunii Scriitorilor din Moldova
    Inaugurarea expozitiei de fotografie artistica (Vasile ªoimaru sau Vitalie Raileanu,
    Valeriu Volontir)

    Ora 12.00 – 16.00
    Sala mare a Uniunii Scriitorilor din Moldova
    Simpozion: „Limba si literatura romana in spatiul basarabean”. Participa filologi din Romania, Franta, Germania, Federatia Rusa, Ucraina si din alte tari.

    Ora 14.00
    Biblioteca Nationala, Salonul National de Carte
    „Gala topului cartilor – 2005”

  23. Strada e Democratia! Democratia e Strada!
    Drepturile se apara in primul rand in Strada!
    Judecata ar fi locul ideal pentru apararea drepturilor, dar numai dupa ce Justitia va fi Independenta!
    In cazul nostru primul si ultimul loc al nostru de lupta pentru drepturi este, nu – TREBUIE sa devina STRADA!
    Toti in Strada, toti SPRE Libertate!

  24. va asteptam pe romanii din Bucuresti azi in fata Teatrului National la ora 16.00.

    Romani din Chisinau: va rugam continuati cu lansarea campaniei. Este doar intimidare, nu au ce sa va faca! au innebunit comunistii…

  25. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat intr-un interviu acordat postului BBC ca limba oficiala a tarii sale este limba rusa.

    „Limba rusa, conform statutului ei, este, de fapt, limba oficiala in Republica Moldova. In toti acesti ani, limba rusa n-a suferit careva lezari in drepturi.

    Toate documentele oficiale sunt traduse si in limba rusa. N-a fost inchisa nicio scoala cu predare in limba rusa, din contra, au fost deschise mai multe”, a spus Voronin.

  26. Acum 5 minuteam vorbit cu vicecomisarul sectiei Buiucani. Mi s-a zis ca au fost retinuti nu arestati, pentru protest ilegal in fata Guvernului. Cica nu aveau autorizatie.
    Si celor care au fost arestati, CURAJ si in continuare!!!
    Unirea e mai aproape ca niciodata!!!

  27. rugaminte mare! cine stie numele complet (nume si prenume)a celor arestati, este rugat sa le publice pe site. multumim anticipat

  28. fratilor suntem alaturi de voi,nu cedati si noi am avut probleme cu campania basarabia pamant romanesc,s-a ajuns pana acolo incat la meciul steaua-vaslui jandarmeria sa ne interzica sa intram cu tricourile pe noi spunand sa ne dezbracam,luptati pana la capat

  29. Tocmai ce-au transmis pe Antena 3, in direct, o discutie cu Natalia Moraru.
    ”MILITIA” a gasit o scuza pentru arestul astor timeri, citez: ”Pe autorizatie scria 29 – 31 august si ei au spus ca lipsea numarul 30”.

    E idiotic, fratilor!!!

    Trezeste-te, tovarase Voronin… sau, daca nu, du-te de te culca si lasa pe altul in loc!

  30. PS: Oricum… nu-i mai judeca nimeni azi, pentru ca ”judecatorul” nu a putus veni.
    Asteapta ca maine, pe la ora 8.00 sa-i aduca la Tribunal.

  31. Iata cum se poarta o lupta nedreapta,dar sustinuta de avdevaruri istorice.Tinerii patrioti dau o lectie tuturor acelora care ca si mine sunt lehamiti de putregaiul unei societati umane din care fiecare isi trage partea fara scrupule.Militia moldoveana hranita ideologic cu zoiae rusesti isi da in petec ….incalcarea dreptului la libera opinie este ceva normal.Rusinea acelora care uita din ce neam se trag pentru leutii in plus…rusine mie , tie, noua…,ca stam ca niste curci plouate ….insaCE ESTE DE FACUT?intr-o lupta nedreapta cu sisteme votate de noi

  32. am sunat la comisariat… am vb cu un politist care mi-o zis k cei 9 nu au dreptul sa-i viziteze cineva din rude apropiate si nici avocatul. deoarece nu sunt arestati ci retinuti preventiv.
    le putem doar duce mancare/bautura si ceva haine.

  33. d-nul politist: „le puteti aduce mancare/ bautura si ceva haine, cu toate k nu merita!”

  34. TEL. CEDO, CHISINAU : 227396,, 222618.
    TEL, CEDO, BUCURESTI, 0040212116810 ,, email: info.office@coe.ro REPREZENTANTII CEDO AU DREPTUL SA VIZITEZE ORICE RETINUT, POATE II VOR AJUTA SI VOR FI ELIBERATI URGENT… VOR SA VA INTIMIDEZE…nu va dati batuti, VETI REUSI, DREPTATEA ESTE DE PARTEA NOASTRA…

  35. am mers acum seara inca o data la comisariatul de politie Buiucani… am gasi 2 politishti.. afara… pe o banca… mancand semintze… le-am zis ca am adus mancare si un pulover pt. unul din detinuti.
    la care unul din politishti zice:
    „da parca’ai mai adus azi mancare… nu-i mai hranitz atata ca o sa se ingrase… si puloveru ista pt. ce-i.. acolo asa-i de cald… doamne fereshte…nu le trebuie”
    si a refuzat sa i-a puloverul… mancarea a luat-o… a cerut sa-i arata tot ce am adus…
    am aratata 2 cutii de biscuiti… la care unul din politishti:
    „is cu sare???”
    eu: da
    el: aaa..bun dar…

    nu shtiu de ce ..dar presimt ca nu o sa ajunga la ei toata mancarea care le-am dus-o…:(

    maine la ora 9 e judecata.

    sa le tinem pumnii!

  36. Am intrebat pe d-nul politist de la comisariat in baza carui articol sunt detinuti si mi-o zis articolul 174 aliniatul 5 si 6…
    am vb. cu d-na avocat Feodosia Tascic si mi-a zis ca al. 5 este “opunere de rezistenta colaboratorilor de politie aflati in misiune” sau ceva de genu’ asta..
    si al. 6: “ultragierea(ofensa, insulta, jignire) lucratorilor politiei… etc”
    cer scuze dar nu am retinut tot continutul aliniatului.
    d-na avocat a mai zis ca presupune ca sunt detinuti si in baza altor articole… cum ar fi art. 174 aliniat 1. in care se aminteshte despre proteste… etc.
    asta este tot ce-am retinut.

    ea a mai zis ca avem NEAPARAT nevoie de martori OCULARI…care sa zica/ca protestatarii nu au opus rezitenta, nu au jignit colaboratorii politiei…. etc.
    rog foarte mult..sa vina maine la ora 9:00 la judecatoria sect. Buiucani.
    str. MIhai Viteazu 2. mai sus de fabrica Bucuria si mai jos de universitatea de medicina.
    Mihai Viteazu intersectie Shtefan cel Mare.

    va rog mult.

    multumesc anticipat.

    p.s:maine la 8:30 merg la Curtea de Apel sa puna stampila pe Hotararea/Autorizatia.

  37. Fratilor da ce imi stergeti mesajele? Daca am zis muie lu Voronin atunci sa fie Muie!!!

  38. Ap ce, se aude ceva?!
    Ce poti spune pe marginea acestui subiect?! Se contureaza doua idei posibile. Sau cineva nu iubeste deloc actiunile de protest care sustin ideea integritatii poporului romin. Dar daca autoritaile dezmint acest fapt atunci ramine doar una, studiile in Academia de politie a RM „Stefan cel Mare” sunt de o calitate proasta. E imposibil sa faci studii superioare si sa nu poti sa sesizezi cuvintul PERIOADA care este presupune un interval de timp (daca e sa vorbim despre cazul nostru) cuprins intre doua date anumite (29 – 31 august).
    Eu unul nici nu stiu care din aceste idei s-a conturat mai tare la mine in cap.

  39. Este destul de clar ca aceste proteste nu sunt binevenite,dar asta e situatia poporului basarabean,sunt multe interese in joc si sunt implicate tari in deosebi Rusia ,are propriile interese si nu stiu daca va ceda o data acest teritoriu sau daca -l va lasa in pace .Ar fi bine sa nu se implice desi vizibil nu este asa .Speram ca se va face lumina si se va hotari o data si o data soarta acestui popor.Curaj si rabdare !

  40. […] …………………………………………………………. Istoricul rapirii protestatarilor: Desi au iesit la o actiune de protest autorizat in fata Guvernului RM, protestatarii au fost carati la o sectie de politie din sectorul Buiucani, Chisinau Protestatarii arestati ieri, 30 august, in mod abuziv de politia moldoveneasca la Chisinau inca n-au fost eliberati “Suntem vii la judecata, juristi si ziaristi alaturi. Multumim” (Vizualizat de 70 ori) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.