Cine spune că eforturile depuse de societatea civilă nu dau rezultate?


vedeti aici: Comunicat de presă difuzat de MAI

Trei angajaţi ai Regimentului „Scut” din cadrul CGP mun. Chişinău, au fost sancţionaţi disciplinar pentru abaterile comise de la legislaţia în vigoare.

Amintim, că la data de 29 ianuarie 2009, poliţia a primit un apel telefonic despre anumite încălcări a ordinii publice din faţa Procuraturii Generale. Sosiţi la faţa locului forţele de ordine, fără a pătrunde în esenţa faptei, l-au reţinut şi condus în Comisariatul de poliţie al sectorului Râşcani pe Anatolie Matasari, care desfăşura un protest.

În urma finalizării anchetei de serviciu iniţiată pe acest caz, s-a constatat că deşi în acţiunile protestatarului erau unele elemente neesenţiale, ce atentau la ordinea publică, angajaţii RPS „Scut”, Iurie Cernuşec, Artur Chiaburu şi Iurie Erizanu, în timpul verificării apelului despre încălcările invocate, au admis abateri de la prevederile Codului de etică şi deontologie al poliţistului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 481 din 10.05.2006, a Legii nr. 416 din 18.12.1990 cu privire la poliţie, a Statutului serviciului de patrulare şi santinelă a poliţiei, aprobat prin ordinul MAI nr. 157 din 26.07.1994, precum şi a Legii nr. 26 – XVI din 22.02.2008 privind întrunirile.

Drept rezultat, în conformitate cu ordinul ministrului afacerilor interne, Iurie Erizanu a fost sancţionat disciplinar cu mustrare, iar Iurie Cernuşec şi Artur Chiaburu cu avertisment.

Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde şi în continuare măsurile necesare privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea ordinii publice şi va reacţiona promt la toate încălcările săvârşite de angajaţii săi.

11 februarie 2009


11 răspunsuri la “Cine spune că eforturile depuse de societatea civilă nu dau rezultate?”

  1. vor sa creeze impresia corectitudinii in ajunul alegerilor
    nu mai cred in astfel de penalizari
    conform legislatiei, cei care sisteaza un miting fara a avea un temei legal trebuie sa fie penalizati cu alte instrumente, nu doar „sanctiune disciplinara”

  2. Naivule, au fost pedepsiţi 3 inconştienţi, iar cei care le-au ordonat s-o facă au rămas neatinşi, curaţi şi luminaţi. Sancţiunea asta disciplinară nu înseamnă mare lucru pentru ei…

    Dar, bineînţeles, acţunile societăţii civile sunt f. importante, mai ales dacă se vor transforma într-o mişcare masivă de protest…

  3. acum cei 3 calai sa fiedati in judecata si sa li se ceara plata cel putin de cate o 100 de mii de fiecare ca ori unde in occident !

    fondurile europene nu vin in asa tarii criminale cu calai si cu lingai ce asupresc populatia ,fapt de si ce moldova dictatorului vorkin si miltia stalinista comunista au adus aceea province furata si invadata la cel mai sarac ,torturat ,mizerabil popor din europa .

  4. A.Mătăsaru spune că la mitingul din 29 ianuarie 09 a asistat şi boss-ul de la „scut” (era să-i spun sculă) – Constantin Avornic. Acesta a urmărit din maşin, de la distanţă, toată scena, prin urmare tot el a dat ordin ca Mătăsaru să fie reţinut şi cărat cu forţa în comisariatul de poliţie apoi în instanţa de judecată. Tot el a venit imediat la comisariatul de politie unde l-a lovit pe protestatar zdravăn chiar la intrare.
    Asta am auzit în instanţa de judecată, atunci când Mătăsaru se apeăra de învinuirile aduse de poliţişti.

  5. Să te cruceşti nu altceva…
    După ei, atât costă imaginea ştirbată rebublicuţei, dar şi despăgubiri pe care va urma să le plătească în urma deciziei CEDO!?
    Descalificant, tovarăşi miliţioneri infractori!

    Se cere în mod urgent o lege prin care aceşti bani ulterior să fie incasaţi de la cel(i) strâmb(i) în acţiunile sau deciziile sale.

  6. Ha-ha-ha!
    Asta era previzibil ca buna ziua…, au netezit putin pe trei subofiteri, iar superiorii s-au sters pe maini.
    In politie ca si in armata – nimic nu se face fara comanda superiorilor.
    Bate la ochi, „desteptilor” de cacao!

  7. Adevărat, e puţin, dar poate Procuratura anunţă mîine-poimîine ca dispus începerea urmăririi penale pentru încălcarea art 184 din Codul Penal, şi dacă nu şefii, măcar aceşti trei muliţioneri musculoşi vor lua peste bască şi pe viitor, tot ei sau alţii se vor gîndi măcar o dată în plus dacă să execute sau nu un ordin idot. Va întreba măcar cu jumătate de gură, dar e legal acest ordin? Şi atunci grasul de Avornic, rasul de Olaru (de altfel, şi ei sancţionaţi disciplinar doar pentru agresiunea contra lui Ghenadie Brega pe 10 mai 2008), vor trebui măcar formal să se gîndească la o justificare înainte de a ordona, nu după executarea oarbă.

  8. la fel si cu cazul de ziua procurorului,in fata Procuraturii Generale,

    acei trei politisti simpli au fost gasiti vinovati si sanctionati,pe cand seful lor,Avornic se ascundea dupa geamurile fumurii in automobilul lui de serviciu,la 30m si ordona din ascunzis.Iar acest shakal,Avornic va esi basma curata.Mereu Avornic,da dovada de un individ las prin asa fel de comportament si trafic de influenta.Ce comandant i-si baga soldatii sub tank sau sa comita crime?!
    De ce din cauza la unu ca Gurbulea, trebue sa sufere ceilanti din procurorii onesti?
    DOMNILOR DIN ORGANELE DE DREPT,e timpul sa spuneti acestor Oi CUFURITE,care fac din voi o turma marsava.Conduceti-va dupa Lege si nu acestor talhari.
    VOI INSISTA,ca acestor politisti simpli,gasiti ,,tapi ispasitori,, sa le fie revizuita sanctiunea.Mai mult,ca au fost inpusi de sefii lor sa recurga la fals de documente ,la fabricarea dosarului si sub juramant in fata instantei de judecata sa depue marturii minciunoase.

  9. era si timpul ca pana acu societatea civila in Basarabia a stat cu apa’n gura,aproape ca multi din ia sau si inecat !

    puterea oricarei tara e in poporul ei si nuuuuuuuuuuuuuuu in aceea criminali platiti de popor sai teroreze ,discrimineze incalcand toate legile si drepturile omului !

    acela porc comunist si stalinist Andronik prins ,belit si poi sarat de viu,ca cel ce o sai prea locul sa fie unul care cu adevarat va reprezenta si respecta populatia , legea si constitutia !

  10. „In politie ca si in armata – nimic nu se face fara comanda superiorilor.”

    Corect, dar executarea unui ordin ilegal nu te absolva de vina. Banuiesc ca acei militieni stiau ca incalca legea, chiar daca executau un ordin, asa ca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.