Dubla cetăţenie nu poate fi un obstacol pentru accesul la funcţii publice


De astazi intra in vigoare hotarirea Curtii Europene a Drepturilor Omului pe dosarul Chirtoaca si Tanase vs Moldova, privind legea care interzice detinerea cetateniei multiple in cazul anumitor functionari.

,

2 răspunsuri la “Dubla cetăţenie nu poate fi un obstacol pentru accesul la funcţii publice”

  1. Azi e ultima zi in care guvernul poate ataca hotararea la Marea Camera. Sunt sigur ca o vor face. Prin urmare hotararea nu va intra in vigoare decat dupa respingerea apelului guvernului, ceea ce poate dura inca vreo 2-3 luni.

  2. Guvernul face recurs la Marea Camera CEDO în privinţa alegerii moldovenilor cu cetăţenie multiplă

    Guvernul de la Chişinău a solicitat Marii Camere a Curţii de la Strasbourg să re-examineze decizia care constată că legea moldovenească care interzice alegerea persoanelor cu cetăţenie multiplă în funcţii publice nu este justificată şi proporţională. Reprezentantul Guvernului R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Vladimir Grosu, a declarat pentru Info-Prim Neo că cererea a fost depusă la CEDO în seara zilei de 17 februarie. Termenul limită pentru solicitarea re-examinării expiră miercuri, 18 februarie.

    Potrivit agentului guvernamental, un comitet din 5 judecători CEDO va studia dacă recursul întruneşte criteriile pentru a fi examinat de Marea Cameră.

    Legea 273 a fost contestată de către Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău şi de către juristul Alexandru Tănase, consilier municipal, care şi au cetăţenie română. La 18 noiembrie CEDO a făcut publică hotărârea în cauza Tănase şi Chirtoacă versus R. Moldova.

    Conform cercetărilor CEDO, Moldova este unica ţară din cadrul Consiliului Europei care, deşi permite multipla cetăţenie, interzice persoanelor ce o deţin să fie eligibile pentru funcţii publice, inclusiv pentru funcţia de deputat în Parlament. Acest lucru este surprinzător în special pentru că în 2002 şi 2003 Guvernul a permis multipla cetăţenie, fără a menţiona despre eventuale restricţii aduse drepturilor politice, a spus la o conferinţă de presă la Agenţia Info-Prim Neo, acum trei luni, avocatul celor doi reclamanţi, Janeta Hanganu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.