Produsele ecologice sunt o raritate pe piaţa Moldovei


Deşi în Republica Moldova, peste 40 de producători autohtoni cultivă fructe şi legume ecologice, aceştia preferă să le exporte pe piaţa UE. În schimb, în supermarketurile din Chişinău, cu greu poţi găsi produse ecologice, dar şi acestea importate din Rusia, Germania, Franţa. O problemă este perioada de certificare, care durează 2 ani, iar pentru fiecare hectar, aceştia plătesc 350 lei anual. Potrivit legii privind agricultura ecologică, adoptată în 2006, centrele de certificare locală a produselor ecologice abia au început activitatea. Moldovenii vor mai aştepta cel puţin un an pentru a consuma produse ecologice moldoveneşti.

Natalia Ghilascu


7 răspunsuri la “Produsele ecologice sunt o raritate pe piaţa Moldovei”

  1. Nataliţa,
    Cred că nu vor schimba cauciucul şi produsele sintetice pe cele naturale piaţa moldovei. De oarece lumea (majoritatea) caută plăcerea gustului decît sănătatea.

    Uite problema cu untulşi smîntîna.
    Oamenii preferă să cumpere smînîna şi untul artificial decît cel natural. Motivul este ambalajul şi preţul la cumpărare.
    Dar cheltuelil pentru medicamente v-a veni peurmă.

    Apoi conducerea coruptă joacă un rol principal. După ce primeşte mită, prin legi pun sarcini grele producătorilor ce ţine de producţie naturală ecologic curată.

    Am gasit scris pe amblaj: „Apă naturală”
    Înteresant, există şi apă sintetică?
    Asta este adevărul.

  2. aştept cu nerăbdare ziua când o să intr pe uşa supermarketului, şi o să văd roşii moldoveneşti, aşa ovale, dulci!

  3. Moldovenilor le este dat sa mance otrava care acum 1 din doi oameni din moldova are cancer .

    Stalinismul -comunismul a contaminat asa de mult pamantu in tara romaneasca ca eu la 49 de ani sunt cel mai in varstra din familea mea ne existenta,moarta toata .

    Mie miau murit si dintre nepoti de boli suspecte ,nu mai am pe nime in Romania Basarabia de contaminarea colhozurilor staliniste comuniste unde se aducea un fel de lichiduri in butoaie ce faceau un fel de fum verde de pe la uzinele de tankuri sovietice comuniste care cei mascati toamna le dadea drumul pe ogoare care primavara erau arate si semanate sa dea roade.

    Roade ce la cultivare ,cei ce le cultivau le trebuia manusi ,alt fel pielea de pe maini era verde .

    Miaduc aminte ce mia scris mama inainte dea muri in 1991 ca la noi in satu Pepeni la unii oameni si gainele inverzeau si ouale galbanusul in loc de galben era verde.

  4. Casa lui Brejnev a devenit casa fiului dictatorului comunistului criminalul voronin !

    OK,dar Republiki Moldova nare ceva opozitie ,justitie,alianta civica si veo 1000-2000 de oameni ce ar creea o revolutie si prinsi judecati si impuscati in centru Chisinau ?

  5. Pai asta e si problema! Pe ambalaj scrie apa naturala sau suc natural de 100%, insa realitatea este alta! Aceasta deoarece produsele moldovenesti inca nu au obtinut certificare locala. Iar cei care au obtinut certificare inernationala de la SGS le exporta doar! (Acorex, Gion Li, nuci, prune)…

    Culmea e ca au trebuit 3 ani ca sa inceapa aplicarea legii privind agricultura ecologica! Aceste companii de abia au fost infintate si au inceput expertiza, care dureaza 2 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.