În această seară, în jurul orei 20.07, am urcat de la Gara de Sud într-un microbus cu seria CND 299, ruta 180. Vorbeam la telefon când am urcat, iar în salon nu mai auzeam ce spune interlocutorul meu. Am rugat şoferul să dea mai încet radioul. Acesta n-a reacţionat. Am repetat solicitarea şi continuam să discut la telefon. Radioul în salon se auzea la fel de tare şi am fost nevoit să închei discuţia la telefon.
L-am anunţat pe şofer că încalcă legea dar el a zis să-mi văd de treabă. Zicea să-i platesc întăi, după asta să vin cu pretenţii. L-am întrebat dacă ştie legea. A zis că o ştie. Apoi mi-a spus că eu nu am voie să vorbesc la telefon în microbus. Aşa vrea el. I-am zis că voi reclama acest comportament la poliţie, iar şoferul a oprint, insistând să cobor. I-am zis că nu voi face acest lucru, e transport public. Atunci am decis să sun la poliţie, la 902 – discuţia de la ora 20.10 – pe care sper să o fi înregistrat, sau măcar să fi consemnat în registru reclamaţia mea.
Femeia care stătea pe scaunul din spatele şoferului i-a luat apărarea. Vorbea ruseşte şi insista că nu am dreptul să vorbesc la telefon în trasnoport. A început să ridice vocea, să mă pună la punct.
I-am zis că nu e microbusul lui privat şi că în acest moment este pe rută, iar transportul în acest caz este pus în serviciul cetăţenilor, nu invers. Nu are nici un drept şoferul să-mi impună reguli pe care nu le prevede legislaţia. N-a fost impresionată să audă acest lucru. Şi a continuat să ţipe că ne-am luat nasul la purtare, că muzica tot pentru noi era pusă şi că măcar aşa aflăm şi noi ce se întâmplă prin ţară. I-am zis că ştirile din Dalnii Vostok sau Kamciatka puţin mă interesează. Nici muzica de bulevard pe care o mediatizează intens posturile ruseşti. Iar acasă ascult ce vreau. Femeia a vrut să dea replică dar a oprit-o la timp tânăra care stătea lângă ea. A zis că nu vrea să mai asiste la disputa noastră. Abia acum s-au mai calmat spiritele. Şoferul a dat radioul mai încet, apoi l-a închis de tot. I-a zis fetei că dacă o deranjează, îl stinge.
Nu ştiu ce a înţeles şoferul din toată această discuţie. Nici femeia care s-ă băgat cu replici strigate nu ştiu dacă a învăţat ceva. Contez că măcar ceilalţi 5-6 pasageri care au urmărit scena au înţeles că aşa nu bun 😉
Când am coborât din transport, eram sigur că trebuie să mă plâng la primărie pe acest caz, acum nu mai ştiu ce să fac.
Vă invit să vă pronunţaţi vis a vis de situaţia descrisă mai sus şi să-mi recomandaţi, ce credeţi că ar trebui să fac?
- să depun o plângere (şi aş putea să obţin, în cel mai bun caz, eliberarea din funcţie a şoferului iresponsabil);
- doar mediatizez cazuri/situaţii de acest fel, în speranţa că lucrurile se vor schimba de la sine, sau…
- nu fac nimic.
- ghenadiebrega.wordpress.com
19 răspunsuri la “Am fost intimidat de un şofer de microbus”
2
cred ca soferii ii intarata pe cetateni sa se certe intre ei
in acest timp el isi vede linistit de drum. unii chiar ne si intoxica cu fum ;((
ce lege a incalcat soferul? avem o prevedere legala care sa spuna ca nu au voie sa puna muzica tare in transportul public?
Вот что я думаю:
1. Безусловно надо жаловаться. Сами собой проблемы не решатся. Отсутствие жалоб просто создает у властей ложное ощущение порядка. Жаловаться надо постоянно и настоятельно, даже если нет надежды на разрешение вопроса (к сожалению). Вообще необходимо воспитывать в людях способность отстаивать свои права всеми законными способами. Только так наше больное общество сможет вылечиться.
2. Писать об этом тоже надо, причем не только об исходной проблеме, но и о том, как она (не)решалась, и с подробностями. Тогда другие люди, оказавшиеся в подобной ситуации, будут знать, что они не одни, а чувство сплоченности добавит им сил для собственной борьбы.
3. Бездействие только породит еще более грубое нарушение наших прав. Вспомните строку из песни Manic Street Preachers: „If you tolerate this then your children will be next”. Наше бездействие не оставит нашим детям надежды на лучшую жизнь.
4. Ругань только опустит вас (и нас) до уровня того быдла, с которым приходится спорить. Важно в борьбе с драконом нам самим не стать этим драконом.
Извините, что по-русски, надеюсь никто не обидится.
Вит
Ar fi cool sa intri in rutiera cu casetofonul tau. Si daca se asculta muzica, dupa ce ai platit pentru calatorie, sa-ti pui si tu muzica ta la maxim. De preferat ceva hard rock. As fi curios sa vad reactia lui tarlev de la volan.
Vit, BRAVO!!!
Nu e cazul să cereţi scuze, dimpotrivă – BUN VENIT!
Ati anticipat in cea mai mare parte raspunsul meu.
Vreau doar sa adaug. Susţin întrutotul poziţia dvs. Aşi aplica şi a treia cale – a veni cu propuneri, cu idei inovatoare de colaborare trilaterală:
– noi(consumatorii de servicii)
– APL
– prestatorii de servicii(patroni, şoferi).
Aceasta idee se bazează pe întâlniri pe grupuri mici în localuri sau la staţii termenus, în transport, dezbateri cu privire la legislaţia, regulamente, acţiuni cultural-informaţionale, demonstrarea filmelor documentare cu cazuri negative şi pozitive(de ce nu?), elaborare unui „Ghid de conduită” in forma scrisă sau digitală pe CD, editarea pliantelor informaţionale pentru conducatori auto şi pasageri, difuzarea lor pe rută şi multe alte. Aceste idei se poate de dezvoltat şi mai larg (sunt şi ei oameni cu probleme, nu?).
E posibil? V-a intrigat? 😉
Gn. Brega,
De scris plingere la primarie dar sa redati cauza in scris exat cum a fost.
Sa cereti nu pedeapsa, dar instruirea speciala si semnarea in scris pentru trecerea instruirii.
Nu v-a fi pedepsit, dar o lectie in plus nu strica.
ar fi o idee daca copia regulamentului autentificata de autoritatea competenta, care sa contina toate drepturile si obligatiile, pasagerilor cat si personalului,restrictiile , sa fie obligatoriu prezent in tot transportul public , la vederea pasagerului, asa incat de indata ce apare un conflict de interese , acest regulament sa potoleasca spiritele 😉
Da, Ghenadie, nu esti unicul ajuns in asa sitiuatie… Desigur ai avea cistig de cauza, daca ai fi intr-un stat normal sau, intr-un astfel de stat nu se intimpla astfel de timpenii.
1.Ce te faci doar daca NUMAI acest sofer este eliberat din fuctie? Mai ramin stii citi? Desigur, daca macar fiecare al 10 confruntat cu situatii de acest gen ar depune cite o plingere…
2.Mediatizezi. Cine te asculta altii decit cei care impart aceleasi ginduri?
3. E pacat sa credem ca 1. si 2. nu ar vedea lumina niciodata in Moldova…
o Dumnezeule, daca ai sti de cate ori am iesit cu surle si trambite scos din rutiera de moldoveni si rusi care fac corp comun in fata pericolului de a fi inchis „radiu” si care asculta „muzica cu placere iat cui nu-i place n-are decat sa iasa”…de obicei luam nm. masinei si sunam pe la primarie insa nimeni cred ca nu s-a sesizat si nu a facut nimic la acest capitol…asta insa nu ma facea ca altadata sa renunt, picatura cu picatura, rar se intampla sa am sustinere de la calatori, da ce sa-i faci? moldoveanul a lucrat toata viata in colhoz cu tocika la ureche..imnul il trezea imnul il culca
fenomenul face parte din tot tacamul sovietic
sa speram ca toate se vor duce odata cu komunizmul care a educat asemenea specimene
nu fă nimic
nu ştiu dacă o altă plângere te va face să te simţi mai bine iar după atâtea plângeri vei putea fi considerat că vrei să cauţi nod în papură
după ceea ce s-a întâmplat în microbuz doar o pasageră s-a simţit jignită
lasă totul la judecata pasagerilor şi a şoferului
http://brega.wordpress.com/2009/02/09/un-sofer-iresponsabil-si-needucat-a-fost-concediat-dar-tot-degeaba/
Doar trei – patru lucruri pot schimba radical situatia.
1. istruire/educare personalului;
2. norma legislativa (amenzi foarte usturatoare si inevitabile in aplicarea lor pentru nerespectul si ofense, amenintari din partea soferului. Concomitent sanctii si firmei sau patronului – posesori/prestatori de transport/servicii;
3. reactia masiva adecvata si sanatoasa din partea populatiei – beneficiarii acestor servicii, dar pentru asta e necesar sa cunoasca legile, regulamente;
4. si ultima, o instanta in cadrul APL, pe care tot noi o alegem si o intretinem pe banii nostri, totalmente sa fie in serviciul cetateanului si nu a clanului badaran.
E bine?
Soferii astia de pe maxi-taxi au iesit cu totul din capastru,mai ales astia de pe ruta mentionata.Nu destul ca umple rutiera si sta lumea ca intr-o conserva,dar si dau drumul la boxe ca nu mai auzi nimica,uneori ii strigi dobitocului sa opreasca la o intersectie anume,la o statie si te duce cu vreo suta de metri mai incolo.Si tot ei urla ca noi nu i-am anuntat din timp.
Scrie Breghen plangere si e necesar ca toti sa reactionati asa.
Eu personal nu iti dau dreptate Ghenadie. Nu apar nici soferul microbusului. Eu acum ma refer personal la tine. Cateodata bunul simt nu strica, asa cum nu-ti place radioul in transportul public asa si mie nu-mi place cand cineva palavrageste la telefon in transportul public.
In acest caz e neaparta sa scrii o plangere la Ministerul Transportului (nu la primarie), in care descrii cat se poate de amanuntit situatia. E important sa indici numarul microbusului si data si ora incidentului. Va fi pedepsit neaparat! Au mai fost cazuri. In cel mai apropiat timp te va gasi sa-si cera iertare si tu vei decide daca doresti sa o faci.
eu cred ca si tu si soferul sunteti vinovati.
Tu pentru ca vorbesti la telefon in microbus. Nu spun ca e ilegal doar ca nu e frumos.
Soferul pentru ca are casetofon in masina. Transportul in comun se face fara muzica, nici macar ambientala.
Soferul are dreptul sa te dea jos din masina daca e deranjat si considera ca nu poate continua in conditii de siguranta.
Tu ai dreptul sa il reclami daca ai platit bilet.
ha ha aceasi moldovenii si pe curaj, ca in rutiera…
am italnit si pe aici tipi care inchid gura altora…
intrebare pentru victor26, da pe curaj ii dai voie lui brega sa vorbeasca??
Eu cred că o soluţie, care ar contribui la disciplinarea şoferilor şi evitarea terturilor ar fi ca în fiecare microbuz să fie afisat articolul din regulament care interzice conectarea radioului în timpul cursei. Un afis, obligatoriu pe bordul maşinii ca să fie în văzul şoferului şi câteva pe geamurile din salon. Sper că măcar cineva de la primărie să unmărească acest site. Nu e o soluţie costisitoare şi cred că va fi eficientă.
Definitiv această problemă poate fi soluţionată doar prin interzicerea instalării aparatelor de radio şi a difuzoarelor în microbuzele şi autobuzele care transportă pasageri. Din păcate avem de a face cu nişte peroane inculte şi ignorante, care nu înţeleg decât legea bâtei.
Baftă nouă tuturor.
Bai Victor26 ,tu ai avut in viata ta mobil ? Daca ai si te suna in momentul cand esti intr-un transport public ,ce faci raspunzi ori arunci mobilul peste fereastra ? Mai lasa omule frustrarile astea.