CEDO recunoaşte că ne-au fost încălcate drepturile în anii 2004 – 2006


Ieri, pe situl oficial al Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost publicate primele trei hotărâri pe cazuri intentate de ONG Hyde Park împotriva Republicii Moldova, în care reclamam încălcarea dreptului la liberă întrunire, apărat de Constituţia RM, dar şi de articolul 11 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, act internaţional specializat, pe care statul nostru l-a ratificat şi el prevalează chiar asupra legilor interne, dacă acestea intră în contradicţie cu CEDO.

Chiar dacă Agentul Guvernamental a pretins că Asociaţia Civică Internaţională Hyde Park nu poate fi considerat succesor al ONG Hyde Park, deoarece ea nu este înregistrată la Ministerul Justiţiei, CEDO a constatat corect că suntem aceeaşi fondatori, acelaşi nume, aceeaşi petiţionari, deci a recunoscut ca organizaţie legală şi un grup organizat neformal. Instanţa europeană a acceptat explicaţia noastră că am autodizolvat ONG-ul, pentru că eram hărţuiţi.

Constatăm cu regret că în instanţele interne de judecată n-am putut să demonstrăm că avem dreptul de a ieşi în stradă, judecătorii acceptînd mai degrabă pretextele inventate de funcţionarii municipali, decît argumentele noastre. În unul dintre cazuri (nr. 45095/06), chiar colegiul de la Curtea Supremă de Justiţie a comentat la argumentul nostru că actul emis de primărie este legal şi „conform cu art. 11 al CEDO”. Numai că decizia judecătorilor de la Strasburg a demonstrat contrariul, astfel trebuie să înţelegem că judecătorii noştri sunt fie rău intenţionaţi, incompetenţi, sau departe de a înţelege ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Iar din cauza lor, şi statul Republica Moldova e încă departe de standardele europene şi sunt necesare măsuri urgente, radicale pentru a schimba situaţia.

Mai regretăm că doar indirect şi într-o măsură insuficientă vor plăti cei vinovaţi de aceste condamnări (vedeţi pe verso numele lor evidenţiate cu negru), dar şi contribuabilii majoritari ar trebui să ştie că nu e bine să stea de-o parte cînd semenii lor sunt nedreptăţiţi. Ei ar putea fi mîine următoarea victimă, sau vor trebui să plătească pentru indiferenţă cu buzunarul (prin impozitele plătite la bugetul public).

Noi promitem că aceşti bani, cînd vor ajunge la Hyde Park, vor fi utilizaţi pentru proiectele noastre de promovare a libertăţii cuvîntului, apărarea drepturilor omului şi pentru lupta cu cenzura. Îi vom considera drept contribuţia benevolă a concetăţenilor noştri la activităţile publice ale ACI Hyde Park.

1 aprilie 2009

Comunicatul în format word

Parascovia Topada,
preşedinte

___________________________________________________

  • Primul Dosar Hyde Park la CEDO

La 30 decembrie 2004, viceprimarul Gheorghe Susarenco a interzis ONG Hyde Park să picheteze Ambasada României pe 5 ianuarie 2005 în semn de protest faţă de atitudinea Autorităţilor române pentru persoanele din RM aflate la studii în România. Motivul invocat a fost opinia reprezentanţilor Procuraturii, SIS şi MAI, care la şedinţa din 29 decembrie 2004 a Comisiei convocate de Autorităţile Locale, au considerat inoportune şi nefondate cerinţele protestatarilor. S-a mai luat în consideraţie faptul că «finanţarea studiilor în România este suportată de către Guvernul acestei ţări, iar soluţionarea cerinţelor invocate în declaraţia prealabilă ţine de organele de drept din România».

Judecătorul Mihai Ciugureanu de la Curtea de Apel a respins pe 21 februarie cererea noastră. Iar pe 8 iunie 2005, Colegiul CSJ condus de Anastasia Pascari, judecător Dionisie Vition şi Eugenia Fistican au trimis dosarul la rejudecare în prima instanţă. La 6 octombrie 2005, judecătorul Valeriu Arhip respinge iar cererea noastră ca fiind nefondată. Pe 14 decembrie 2005 Colegiul CSJ : Nicolae Clima, Ala Cobăneanu, Mihail Nicolaev au respins recursul nostru numărul doi. Plîngerea ONG Hyde Park a fost înregistrată la CEDO pe 21 august 2006 cu nr. 33482/06

  • Al doilea Dosar Hyde Park la CEDO

La 21 februarie 2006, primarul interimar Vasile Ursu ne-a interzis să protestăm pe 25 februarie, orele 11-13, în faţa sediului Parlamentului împotriva modului de organizare a concursului EuroVision. Pe 24 februarie, judecătoarea Domnica Manole a respins cererea noastră de chemare în judecată, iar pe 28 iunie 2006 Colegiul de la Curtea Supremă de Justiţie compus din judecătorii Vasile Tătaru şi Ala Сobăneanu, condus de Nicolae Clima, a respins recursul nostru ca nefondat. Pe 13 noiembrie 2006 cererea noastră a fost înregistrată la CEDO cu nr. 45094/06.

  • Al treilea Dosar Hyde Park la CEDO

La 7 octombrie 2005, primarul Vasile Ursu a semnat dispoziţia 924-d, prin care se refuză autorizarea întrunirii sub formă de miting anunţată de ONG Hyde Park în Grădina Publică Ştefan cel Mare pe 14 octombrie 2005, deoarece”în ziua de 14 octombrie se va sărbători Hramul Oraşului şi, conform programului municipal, vor avea loc mai multe manifestaţii culturale, inclusiv şi în Grădina Publică”. La 2 decembrie 2005, judecătorul Valeriu Arhip de la Curtea de Apel a respins cererea noastră de chemare în judecată. Abia pe 3 mai 2006, colegiul CSJ, format din judecătorii Dionisie Vition şi Iuliana Oprea, condus de Vera Macinski, a respins şi recursul nostru, explicînd şi că actul emis de primărie este legal şi „conform cu art. 11 al CEDO”.

Cererea noastră adresată Înaltei Curţi de la Strasburg pe 25 august 2006 a fost înregistrată în luna noiembrie cu nr. 45095/06.

În toate aceste cazuri am fost reprezentaţi la CEDO de Alexandru Postica,
avocat din cadrul Asociaţiei Promo-Lex
.

_________________________________________________
Hyde Park a avut câştig de cauză la CtEDO în 3 cereri depuse contra Moldovei

La 31 martie 2009, Curtea Europeană a pronunţat hotărârile

  1. Hyde Park şi alţii c. Moldovei (cererea nr. 33482/06),
  2. Hyde Park şi alţii c. Moldovei (cererea nr. 45094/06) şi
  3. Hyde Park şi alţii c. Moldovei (cererea nr. 45095/06).

În aceste cauze, reclamanţii sunt organizaţia neguvernamentală Hyde Park, care era înregistrată la momentul evenimentelor la Ministerul Justiţiei, şi 5 membri ai organizaţiei, Gheorghe LUPUŞORU, Anatol HRISTEA-STAN, Mariana GĂLESCU, Alina DIDILICĂ şi Oleg BREGA. La 2 iunie 2008 organizaţia Hyde Park a încetat să existe de drept. Ea a activat în continuare ca asociaţie obştească neînregistrată. Aceasta din urmă şi-a exprimat intenţia de a menţine cererea depusă de predecesorul său.

Reclamanţii s-au plâns de refuzul autorităţilor de a autoriza demonstraţii paşnice, şi anume, la 5 ianuarie 2005, în faţa Ambasadei României, pentru a protesta împotriva politicii României în privinţa studenţilor moldoveni (cererea nr. 33482/06); la 14 octombrie 2005, într-un parc din Chişinău, în susţinerea libertăţii de exprimare (cererea nr. 45094/06); şi la 25 februarie 2006, în faţa Parlamentului, împotriva modului „netransparent” în care a avut loc selectarea în 2006 a reprezentantului Moldovei la concursul de muzică Eurovision (cererea nr. 45095/06).

În primul caz Consiliul municipal Chişinău a respins autorizarea întrunirii pe motiv că carerea este „neîntemeiată şi nedorită, deoarece Guvernul Român decidea supra finanţării studiilor cetăţenilor Republicii Moldova în România şi, prin urmare, acesta trebuia să decidă asupra cererii de autorizare în întrunirii”. Cea de-a două cerere de autorizare a întrunirii a fost respinsă pe motiv că, pentru în aceiaşi zi,  care era o zi de sărbătoare, în centrul Chişinăului, inclusiv în parcul vizat, au fost programate mai multe evenimente. În ultima cauză autorizarea întrunirii a fost refuzată pe motiv că Parlamentul nu era responsabil de organizarea preselecţiei şi deoarece selectarea a avut loc deja.

În toate cele 3 cauze, reclamanţii au invocat violarea art. 11 CEDO (libertatea de întrunire şi asociere) şi a art. 6 § 1 CEDO (dreptul la un proces echitabil).

În ceea ce priveşte admisibilitatea, Curtea notat că organizaţia Hyde Park nu mai există ca o organizaţie înregistrată. Totuşi, acest fapt nu constituie o piedică pentru a examina cererile şi în privinţa acestui reclamant, deoarece nu s-a contestat niciodată faptul că organizaţia nou-creată are dreptul să ceară menţinerea cererii, iar Curtea nu găseşte vreun motiv pentru a decide altfel, şi deoarece faptul neînregistrării asociaţiei nu poate afecta prin sine dreptul reclamantului de a menţine cererea (mutatis mutandis, Christians against Racism and Fascism v. the United Kingdom, nr. 8440/78, decizia Comisiei din 16 iulie 1980, Decisions and Reports 21, p. 138).

Curtea a constatat, în toate cele 3 cauze, în unanimitate, violarea art. 11 CEDO.

Curtea a notat că deciziile de respingerii a cererilor Hyde Park de organizare a întrinirilor a constituit o ingerinţă în drepturile garantate de art. 11 CEDO. O astfel de ingerinţă va constitui o violare a art. 11, cu excepţia cazului când ea a fost „prevăzută de lege”, a urmărit unul sau mai multe scopuri legitime prevăzute de paragraful 2 şi a fost „necesară într-o societate democratică” pentru atingerea acestor scopuri.

În privinţa legalităţii ingerinţei, Curtea a notat că, potrivit art. 14 al Legii cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor din 21 iunie 1995, Consiliul municipal Chişinău era obligat de a expune în scris motivele refuzului de a permite organizarea manifestaţiilor. Potrivit art. 12 (6) al Legii cu privire la întruniri, o cerere poate fi respinsă doar dacă Consiliul municipal avea dovezi că art. 6 şi 7 ale Legii cu privire la întruniri puteau fi încălcate cu consecinţe grave pentru societate. Deciziile Consiliului municipal nu par să se bazeze pe motivele prevăzute de art. 6 şi 7 ale Legii cu privire la întruniri. Aceasta în sine poate constitui un temei suficient pentru a constata că măsurile nu erau „prevăzute de lege”. Totuşi, Curtea a considerat că această chestiune este legată de chestiunea dacă ingerinţele erau „necesare într-o societate democratică”. Curtea nu a considerat necesar de a examina dacă ingerinţele urmăreau un scop legitim şi a trecut imediat la examinarea proporţionalităţii ingerinţei.

Referindu-se la caracteristicile unei „societăţi democratice”, Curtea a acordat o importanţă specială pluralismului, toleranţei şi viziunilor largi. În acest context, ea a statuat că, deşi uneori interesele individuale trebuie subordonate celor ale unui grup, democraţia nu înseamnă pur şi simplu că opiniile majorităţii trebuie întotdeauna să prevaleze: trebuie să fie găsit un echilibru, care să asigure un tratament echitabil şi adecvat al minorităţilor şi să evite orice abuz al unei poziţii dominante (a se vedea Young, James and Webster v. the United Kingdom, 13 august 1981, Seria A nr. 44, p. 25, § 63 şi Chassagnou and Others v. France [GC], nr. 25088/95 şi 28443/95, ECHR 1999-III, p. 65, § 112).

Atunci când Curtea efectuează controlul prin prisma art. 11 CEDO, sarcina sa nu este de a substitui opiniile autorităţilor naţionale relevante cu opiniile proprii, ci mai degrabă să revizuiască în conformitate cu articolul 11 deciziile pe care acestea le-au emis în exercitarea discreţiei lor. Aceasta nu înseamnă că ea trebuie să se limiteze la stabilirea faptului dacă statul pârât şi-a exercitat discreţia sa în mod rezonabil, atent şi cu bună-credinţă; ea trebuie să examineze pretinsa ingerinţă în lumina cauzei în ansamblu şi să determine dacă aceasta a fost „proporţională scopului legitim urmărit” şi dacă motivele invocate de autorităţile naţionale pentru a o justifica sunt „relevante şi suficiente”. Făcând acest lucru, Curtea trebuie să se convingă că autorităţile naţionale au aplicat standarde care au fost în conformitate cu principiile prevăzute în articolul 11 şi, mai mult, că ele şi-au bazat deciziile pe o evaluare acceptabilă a faptelor relevante (a se vedea, United Communist Party of Turkey and Others v. Turkey, 30 ianuarie 1998, § 47).

Curtea a observat că Consiliul municipal a respins cele 3 cereri ale Hyde Park de organizare a demonstraţiilor pe următoarele motive: deoarece „protestul era nedorit şi neîntemeiat” (cererea nr. 33482/06); deoarece pentru aceeaşi zi erau planificate o serie de evenimente în centrul oraşului, inclusiv în parcul Ştefan cel Mare (cererea nr. 45094/06); deoarece Parlamentul nu era responsabil de organizarea concursului Eurovision, care a avut loc în Ucraina, şi că cererea este lipsită de temei, deoarece se referă la acţiuni care deja au avut loc (cererea nr. 45095/06). Curtea a notat că asemenea motive sunt inconsistente cu prevederile Legii întrunirilor, care în art. 6 şi 7 stipulează temeiurile în baza cărora o cerere de organizare a unei întruniri poate fi respinsă. Asemenea motive nu pot fi considerate compatibile cu art. 11 CEDO. Nu au existat sugestii că organizatorii ar fi intenţionat să atenteze la ordinea publică sau să caute confruntări cu autorităţile. Intenţia lor a fost, mai degrabă, să atragă atenţia asupra situaţiei studenţilor moldoveni în România; să organizeze un miting în susţinerea libertăţii de exprimare; şi să protesteze în privinţa concursului de muzică Eurovision şi a modului în care autorităţile moldoveneşti au organizat votarea în Moldova. Garantarea dreptului la libertatea de întrunire nu poate fi lăsată la discreţia autorităţilor şi la percepţia lor a ceea ce merită sau nu autorizarea. Prin urmare, Curtea nu a putut decât să constate că refuzul de a autoriza întrunirile nu a răspuns unei necesităţi sociale imperioase.

În acelaşi timp, Curtea a notat că instanţele judecătoreşti naţionale au adus şi alte motive când au respins cererile de anulare a deciziilor primăriei. Ea a considerat că aceste motive urmează a fi trecute cu vederea, deoarece Legea cu privire la întruniri nu dădea dreptul instanţei judecătoreşti să substituie administraţia locală şi să autorizeze întrunirile. Mai mult, aceste motive au fost indicate în hotărârile judecătoreşti cu mult timp după data planificată pentru organizarea întrunirilor.

În lumina constatărilor făcute în temeiul art. 11 CEDO, Curtea nu a considerat necesară examinarea separată pretenţiei privind art. 6 § 1 CEDO.

Curtea a acordat reclamanţilor suma totală de EUR 9,000 (câte EUR 3,000 în fiecare hotărâre) cu titlu de prejudiciu moral şi suma totală de EUR 3,000 (câte EUR 1,000 în fiecare hotărâre) cu titlu de costuri şi cheltuieli. Aceste sume urmează a fi plătite reprezentantului reclamantului la Curte.

Reclamanţii au fost reprezentaţi la CtEDO de către Alexandru POSTICĂ, avocat din Chişinău şi membrul asociaţiei Promo-Lex

, ,

13 răspunsuri la “CEDO recunoaşte că ne-au fost încălcate drepturile în anii 2004 – 2006”

  1. Sustin!
    Nu luati drept gluma de ziua pacalelelor mici sau mari, faceti abstractie.

    Anatol Hristea – Stan,
    vice-presedinte.

  2. Dosare cîștigate la CEDO e bine, totuși atîta timp cît cetățenii de rînd nu își cunosc drepturile și chiar dacă le cunosc, nu au curaj să le apere, atîta timp avem problema nerezolvată. Cu atît mai mult că chiar guvernarea e campioană la încălcarea acestor drepturi!

  3. Pentru proști legea e ca și nescrisă, dacă e scrisă nu e citită, dacă e citită nu e înțeleasă, dacă e înțeleasă, e înțeleasă greșit!(nu sunt cuvintele mele, e un citat)

    Un om fără cultură și educație nu cunoaște noțiunea de DREPT

  4. [Jurnal TV] „Hyde Park”-ului i s-a făcut dreptate doar la CEDO

    Ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză organizaţiei non-guvernamentale „Hyde Park” în trei dosare depuse la CEDO, în anul 2006. Curtea a constatat încălcarea dreptului membrilor „Hyde Park” la libera întrunire şi libera asociere, articol garantat atât de Constituţia R. Moldova cât şi de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

    [VoceaBasarabiei] „Hyde Park”-ului i s-a făcut dreptate doar la CEDO

    Ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză organizaţiei non-guvernamentale „Hyde Park” în trei dosare depuse la CEDO, în anul 2006.

    Curtea a constatat încălcarea dreptului membrilor „Hyde Park” la libera întrunire şi libera asociere, articol garantat atât de Constituţia R. Moldova cât şi de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului

  5. [Azi.Md] Guvernul R. Moldova urmează să plătească despăgubiri în valoare de 12 mii euro asociaţiei Hyde Park

    Guvernul R. Moldova va trebui să plătească 12 mii euro asociaţiei Hyde Park, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut încălcarea drepturilor la liberă întrunire a acesteia.

    2009-04-01/17:04/ Chisinau (IPN) Trei hotărâri pe cazuri intentate de Hyde Park împotriva R. Moldova au fost publicate la 31 martie pe situl oficial al CEDO, transmite Info-Prim Neo.

    Cele trei cazuri făcute publice prevăd perioada anilor 2004-2006. Primul dosar Hyde Park la CEDO datează din 2004, când asociaţiei i-a fost interzis de către primăria municipiului Chişinău să picheteze Ambasada României în R. Moldova în semn de protest faţă de atitudinea autorităţilor române pentru persoanele din R. Moldova, aflate la studii în România. Cel de-al doilea dosar, din 2006, a prevăzut respingerea recursului de chemare în judecată pentru că le-a fost interzis protestul în faţa sediului Parlamentului împotriva modului de organizare a concursului Eurovision. Al treilea dosar Hyde Park la CEDO, din 2005, a prevăzut refuzul autorizării unui miting în centrul capitalei.

    „Constatăm cu regret că în instanţele interne de judecată n-am putut să demonstrăm că avem dreptul de a ieşi în stradă, judecătorii acceptând mai degrabă pretextele inventate de funcţionarii municipali, decât argumentele noastre”, a declarat miercuri, 1 aprilie, într-o conferinţă de presă, organizată la Agenţia Info-Prim Neo, Parascovia Topada, preşedintele asociaţiei Hyde Park. „Astfel trebuie să înţelegem că judecătorii noştri sunt fie rău intenţionaţi, incompetenţi, fie departe de a înţelege ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a mai spus ea.

    Oleg Brega, primul preşedinte al Hyde Park, a anunţat că o altă cauză la CEDO urmează să fie făcută public la 7 aprilie curent, pentru care Guvernul R. Moldova va plăti de la 12 la 20 mii euro. „Suntem încântaţi că am câştigat şi ni s-a dat dreptate, sperăm că această victorie va infl uenţa schimbarea de comportament a autorităţilor, pe când poliţia dimpotrivă a devenit mai agresivă în privinţa mitingurilor pe care le sistează”, a spus Oleg Brega.

    Ghenadie Brega, membru Hyde Park, a spus că banii pe care asociaţia urmează să-i obţină de la Guvern, vor fi utilizaţi pentru proiectele de promovare a libertăţii cuvântului, apărare a drepturilor omului şi pentru lupta cu cenzura. Membrii asociaţiei au mai menţionat că se pregătesc pentru a fi în opoziţia oricărei guvernări.

    Asociaţia Hyde Park are 15 cereri comunicate la CEDO, dintre care 7 sunt puse pe rol, 4 pronunţate, inclusiv 3 publice

    ______________________________________
    Govt. to pay damages of 12,000 euros to Hyde Park NGO

    The Moldovan Government will have to pay 12,000 euros in damages to NGO Hyde Park, after the European Court of Human Rights (ECHR) acknowledged the violation of the NGO’s right to free assembly

    Three decisions on cases started by Hyde Park against Moldova were published on March 31 on the ECHR’s web site, Info-Prim Neo reports.

    Those three cases refer to the 2004-2006 period. The first case of Hyde Park at the ECHR dates back to 2004, when the Chisinau city hall forbade the NGO to picket the Romanian Embassy to Moldova, protesting against the attitude of the Romanian authorities toward the young Moldovan people studying in Romania. The second suit, from 2006, is about the refusal to sue the Chisinau city hall for not allowing them to protest against the way of organizing the Eurovision song contest, in front of the Parliament. The third case is about forbidding Hyde in 2005 to stage a meeting in Chisinau’s downtown.

    „We are so rry to find that, in the Moldovan courts, we could not prove our right to protest in the street, as the judges rather preferred the pretexts invented by the municipal servants, than our arguments,” said Hyde Park president Parascovia Topada on Wednesday at a news conference hosted by Info-Prim Neo. „Thus, we have to understand that the Moldovan judges are either ill-intended, incompetent, or far from realizing what the fundamental rights and freedoms mean,” she said.

    Oleg Brega, the first president of Hyde Park, has said the ECHR is to make public another case on April 7, in which the Moldovan Government will pay damages from 12,000 to 20,000 euros. „We’re glad we have won and justice has been made to us, we hope this victory will make the authorities change their conduct, while the police, on the contrary, has become even more aggressive as to the meetings it curbs,” Oleg Brega said.

    Ghenadie Brega, a Hyde Park member, says th e money to be received from the Government will be used for projects implementing the freedom of speech, the defense of the human rights and for fighting censorship. The association’s members say they brace to oppose any governance.

    Hyde Park has submitted 15 requests to the ECHR, 7 of which are pending, 4 have been solved, as 3 were publicly pronounced

    ______________________________________
    Правительство Республики Молдова должно выплатить ассоциации Hyde Park компенсацию в размере 12 тысяч евро

    Правительство Республики Молдова должно будет выплатить ассоциации Hyde Park компенсацию в размере 12 тысяч евро, после того как Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) признал нарушение ее прав на свободное собрание.

    2009-04-01/17:04/ Chisinau (IPN) Три решения по искам, инициированным Hyde Park против Республики Молдова, были опубликованы 31 марта на официальном сайте ЕСПЧ, передает Info-Prim Neo.

    Все три случая касаются периода 2004-2006 гг. Первое дело Hyde Park в ЕСПЧ датировано 2004 годом, когда примэрия муниципия Кишинэу запретила ассоциации пикетировать посольство Румынии в Республике Молдова в знак протеста против отношения румынских властей к гражданам Республики Молдова, находящимся на учебе в Румынии. Второе дело – от 2006 года – связано с отклонением кассации о апелляции по вызову в суд за запрет протеста перед парламентом против порядка организации конкурса Eurovision. Третий случай Hyde Park в ЕСПЧ – от 2005 – связан с отказом разрешить провести митинг в центре столицы.

    „С сожалением констатируем, что во внутренних судах мы не смогли доказать, что имеем право выходить на улицу, судьи принимали скорее предлоги, придуманные муниципальными чиновниками, нежели наши аргументы”, – заявила в среду, 1 апреля, в ходе пресс-конференции, организованной в агентстве Info-Prim Neo, председатель ассоциации Hyde Park Парасковия Топада. „Таким образом, надо понимать, что наши судьи или действуют злонамеренно, некомпетентно, или далеки от того, чтобы понять, что означают основные права и свободы человека”, – добавила она.

    Первый председатель Hyde Park Олег Брега заявил, что другое дело в ЕСПЧ будет обнародовано 7 апреля с.г., за него правительству Республики Молдова потребуется выплатить от 12 до 20 тысяч евро. „Мы воодушевлены тем, что выиграли и справедливость была восстановлена, надеемся, что эта победа повлияет на смену поведения властей, тогда как полиция напротив стала более агрессивной в отношении митингов, на которых она присутствует”, – сказал Брега.

    Член Hyde Park Генадие Брега заявил, что деньги, которые ассоциация должна получить у правительства, будут направлены на проекты по продвижению свободы слова, защите прав человека и борьбе с цензурой. Члены ассоциации отметили также, что готовятся быть в оппозиции любой власти.

    Ассоциация Hyde Park подала, по ее информации, 15 заявлений в ЕСПЧ, 7 из которых приняты к рассмотрению, по 4 вынесены решения, в том числе по 3 – публичные

  6. [Ştirea Zilei] Un ONG a câştigat trei dosare la CEDO, intentate împotriva statului

    Membrii organizaţiei neguvernamentale Hyde Park s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că sunt hărţuiţi de organele statului, li se încalcă dreptul la întrunire şi nu au parte de un proces echitabil. CEDO a decis că statul Republica Moldova este vinovat de comiterea acestor ilegalităţi.

    „Republica Moldova este departe de standardele europene, iar judecătorii noştri sunt fie rău intenţionaţi, fie incompetenţi sau departe de a înţelege ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Sunt necesare măsuri urgente şi radicale pentru a schimba situaţia”, a declarat preşedintele Hyde Park, Parascovia Topadă.

    Curtea de la Strasbourg a dictat, pe toate trei cazuri, despăgubiri morale si cheltuieli de judecată, în valoare totală de 12 mii de euro.

    „Organizaţia va investi aceşti bani în ziarul şi site-ul care ne aparţine, şi totodată vom cumpăra fluiere şi tobe pentru a promova libertatea de exprimare”, a declarat unul dintre reclamanţi, Ghenadie Brega.

    Agentul Guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, nu a fost astăzi de gasit pentru a comenta deciziile CEDO.

    Hyde Park a anunţat că mai are 15 plângeri depuse la CEDO împotriva statului, în care sunt invocate diferite încălcări. Săptămâna viitoare instanţa europeană urmează să se pronunţe pe unul dintre aceste dosare, iar suma despăgubirilor cerute ating cifra de 20 de mii de euro.

    Până acum Curtea de la Strasbourg a obligat Guvernul să achite despăgubiri de circa 18 milioane de Euro, cele mai mari sume fiind dictate pentru încălcarea dreptului la proprietatea privată

  7. [Interlic] Moldova a pierdut la CEDO trei cazuri într-o zi

    Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză, pe 31 martie, asociaţiei Hyde Park, pronunţându-se pe trei cazuri în aceeaşi zi. Curtea a constatat, în toate cele 3 cauze, în unanimitate, violarea art. 11 CEDO (libertatea de întrunire şi asociere). Potrivit deciziilor CEDO, Guvernul Moldova este obligat să achite asociaţiei Hyde Park 12 mii euro.

    Reclamanţii s-au plâns de refuzul autorităţilor de a autoriza demonstraţii paşnice, şi anume, la 5 ianuarie 2005, în faţa Ambasadei României, pentru a protesta împotriva politicii României în privinţa studenţilor moldoveni (cererea nr. 33482/06); la 14 octombrie 2005, într-un parc din Chişinău, în susţinerea libertăţii de exprimare (cererea nr. 45094/06); şi la 25 februarie 2006, în faţa Parlamentului, împotriva modului „netransparent” în care a avut loc selectarea în 2006 a reprezentantului Moldovei la concursul de muzică Eurovision (cererea nr. 45095/06).

    Curtea a acordat reclamanţilor suma totală de 9 mii euro (câte 3 mii euro în fiecare hotărâre) cu titlu de prejudiciu moral şi suma totală de 3 mii euro (câte 1 mie euro în fiecare hotărâre) cu titlu de costuri şi cheltuieli. Aceste sume urmează a fi plătite reprezentantului reclamantului la Curte.

    Reclamanţii au fost reprezentaţi la CtEDO de către Alexandru Postică, avocat din Chişinău şi membru al asociaţiei Promo-Lex

  8. [ProTV] 12 mii de euro pentru organizaţia Hyde Park


    sursa | [pt downloadare]

    Statul va trebui să-i plătească organizaţiei Hyde Park 12 mii de euro pentru faptul că a încălcat dreptul la întrunire.
    Este decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care a condamnat din nou Moldova. Organizaţia Hyde Park a depus în total 14 plângeri la CEDO

  9. si acuma o mare parte din vistime sunt in pushcarii fara sa fi avut vreo vina
    ei sunt zi de zi supusi la o moarte lenta, prin batai si umilinte
    asta este Moldova la ora actuala condusa de cioara rosie!

  10. Bravo Hyde Park!
    Există două cuvinte care îţi deschid multe uşi: „trage” şi „împinge” 😉

  11. Bravo Hyde Park! Rușine polițiștilor care ne fac de rușine Țara în fața Europei și a lumii întregi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.