Apel pentru eroii români


În atenţia domnului Preşedintelui României, Traian Băsescu;Primului ministru, Emil Bocşi Parlamentului României

La 2, respectiv 4 iunie 2007, cetăţenii Români Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa au fost puşi în libertate după 15 ani de detenţie grea şi ilegală în închisorile transnistriene. Deşi membrii aşa-numitului „Grup Ilaşcu” şi-au jertfit libertatea, familia, sănătatea şi viaţa pentru Ţară, nu au cerut niciodată, nimic. Ba dimpotrivă, au continuat să apere cu demnitate şi onoare cauza românească.

La iniţiativa societăţii civile, în 2007, preşedintele României i-a decorat pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa cu ordinul „Steaua României”.

De atunci, din păcate, cei trei patrioţi români au fost uitaţi, atât de autorităţile române, cât şi de cele din Republica Moldova.

Deşi au cetăţenie română de ani buni, cei trei nu pot primi acte de identitate româneşti pentru că nu au reşedinţă. Cu toate că, în trecut li s-au promis nişte apartamente în capitală. Mai mult, proiectul de lege care le conferea drepturi a fost blocat de parlamentari. Aşa că, slăbiţi de bătăi, unii abandonaţi de familii, eroii români din Basarabia sunt umiliţi în sărăcie, trăiesc din ajutor de şomaj sau pleacă la muncă în Italia!

După eliberare, eroul Andrei Ivanţoc a trăit, o bună perioadă de timp dintr-un ajutor de şomaj de 22 de dolari. Deşi, din cauza bătăilor aplicate, inclusiv în ziua eliberării, a suferit o comoţie celebrală, şi are nevoie de tratament iar medicii i-au recomandat să nu depună efort, Ivanţoc a fost nevoit să plece o perioadă în Italia, la muncă, alături de soţia sa, Eudochia.

Şi Andrei Ivanţoc şi ceilalţi patrioţi români şi-ar dori să vină în România (pentru tratament sau muncă), însă problema actelor de identitate nu a fost rezolvată, în ciuda intervenţiilor la Ambasada României.

Credem că România are datoria morală de a-şi respecta şi cinsti eroi. Considerăm că situaţia umilitoare în care se găsesc cei trei cetăţeni români aduce un prejudiciu imens de imagine României. Iar pentru sacrificiul făcut, eroii români merită un trai decent.

De aceea, va rugam sa urgentaţi rezolvarea problemei actelor de identitate, pentru ca cei trei patrioţi să-şi poate exercita dreptul la liberă circulaţie şi, dacă doresc, să se poată stabili în ţara pentru care au luptat şi pentru care au suportat 15 ani de detenţie ilegală.

De asemenea, vă rugăm ca, printr-un proiect de lege, să le acordaţi celor trei o serie de drepturi (inclusiv băneşti) asemeni foştilor revoluţionari, foştilor deţinuţi politici sau foştilor veterani de război.

Vă mulţumim.

GAZETA de Maramureş

,

3 răspunsuri la “Apel pentru eroii români”

  1. NICI NU-MI VINE SA CRED CE CITESC! .. ACESTEA SUNT ROMANII ADEVARATI ! .. pentru ca se numeau romani au stat mai mult de 10 ani in celulele separatistilor de la Tiraspol ! sI CAND AU IESIT DIN TEMNITA, AU IESIT CU TRICOLORUL ROMANESC PE SPATE ! cine din romanii din romania de astazi ar mai muri astazi pentru numele de roman ! cred ca nu au asa persoane ! este o strigare la cer ! Doamne, unde le este mintea si cugetul ! pentru romani becali este un erou , acel care sfideaza prin comportament o lume intreaga, care arata un exemplu de mafiot ! SAU MANELISTII -TIGANI , NONVALORILE , PROSTITUATELE DE ELITA , ASTA INTERESEAZA TOATE TELEVIZIUNILE ROMANESTI pentru audienta .. iar acei care mor pentru numele de roman , NU ARE ACCES IN ROMANIA ,IAR STATUL ROMAN STA INDIFERENT LA ASA CEVA.. HALAL TARA ! SORTITA LA PIEIRE !

  2. Nu pot sa nu ma abtin sa nu-ti spun Nina ca esti o proasta din moment ce amesteci poporul cu politicienii, patriotii cu curvele si manelistii, etc. Mi-e greata de tine cat si de ai nostrii politicieni in egala masura! Gandeste inainte de a scrie!

  3. Nina, sa-ti fie rusine,nu stii aproape nimic despre Romania si poporul roman, ca sa nu spun nimic, nesimtirea ta este fara margini. Primii care trebuia sa faca ceva pt. acesti oameni erati voi,basarabenii, cei din RM, sigur, ca intotdeauna, va substituiti din responsabilitatea care va revine, voi nu aveti nicio responsabilitate cand e vorba de facut ceva pt. voi,altcineva din afara trebuie va faca treaba, in schimb sunteti campioni in a arata cu degetul si a batjocori. Ce-ai vrea sa faca RO, SA Ce, sa le dea palate . Da, statul roman ia onorat cu ce s-a putut, a avut grija de copii lor, le-a oferit unele facilitati, insemne de mare onoare ale statului, ce-ai fi vrut sa-i faca sfinti. Ai vreo ideie despre marii eroi ai poporului roman care n-au cerut nimic dar si-au facut datoria, hmm, sigur ca n-ai stiinta, esti prea obtuza pt. asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.