CEI CARE SUNTETI ACASA!


Faceti lista cu numele complete ale persoanelor care lipsesc, de care stiti ca au fost arestate, si trimiteti la Amnesty International:

http://www.amnesty.org/en/contact

Ar putea sa ajute.


7 răspunsuri la “CEI CARE SUNTETI ACASA!”

  1. Mai mulţi părinţi ne-au semnalat că nu îşi găsesc copiii. Ei declară că la Serviciul urgenţă li s-a spus că vreo 200 de tineri cu traumatisme au fost duşi la Tighina 6 — sediul Poliţiei municipale, iar la Tighina 6 li se spune că copiii au fost scoşi din oraş.

    Câţiva părinţi care declară că copiii lor nu au venit ieri acasă, au făcut apel la Serviciul de Urgenţă. «La Registratura din Spitalul salvării ni s-a spus că vreo 200 de tineri care au ajuns ieri la urgenţă au fost duşi la Tighina 6, la Comisariatul de Poliţie. Acolo, am sunat şi au zis că sunt la KPZ, şi ne+au dat un număr care nu răspunde, am revenit din nou la Tighina 6 şi au spus că «unde i-aţi pierdut, acaolo să-i căutaţi, la proteste». Unul dintre părinţi a făcut apel la Comisariatul Municipal de poliţie din biroul redacţiei. A format numărul 542063, la care i s-a confirmat că e Comisariatul şi i s-a spus «Copii au fost duşi din oraş, nu mai sunt în Chişinău».

    Corespondentul Ziarului de Gardă care se află în prezent la Spitalul de Urgenţă a solicitat Registratura şi acolo i-au fost confirmate aceleaşi lucruri — că tinerii care au venit ieri cu diferite traumatisme, au primit îngrijiri medicale, iar apoi au fost duşi toţi la Tighina nr 6 — sediul Poliţiei municipale.

    Am contactat imadiat nr.542063. Un poliţist a răspuns: «Ne sună părinţii, dar noi le spunem că copiii nu sunt la noi, nu îi căutaţi la noi».

    sursa: garda.com.md

  2. Blestemati sa fiti locuitori ai Chisinaului, cind tinerii manifestau voi stateati in casi ca niste sobolani, multumiti cu resturile pe care vi le atuncau comunistii. Acum unii dintre voi umbla sa-si recupereze copii de la politie, dar in loc sa le dati in cap celor care v-au maltratat copii, va plingeti ca niste nevolnici.
    Tace occidentul? Poate, dar nu meritati sa-si bata capul cu voi.
    Blestemati sa fiti si sa nu mai aveti nerusinarea sa va uitati la statuia MUSATINULUI, voi nu sunteti urmasii lui.

  3. cineva spunea ca au fost dusi la Leova, acolo cica este un penitenciar… in special acei care au fost „gasiti vinovati”.

  4. Mai Mircica, cartita securista ce esti, iar ai diaeree?
    Imi vine voma de tine.
    Tu alta treaba nu ai?
    Dute si te-impusca.

  5. De ce Hacker, stirpitura? Esti cumva printre cei pe care i-am blestemat? Mai mult ca sigur. Daca nu cumva esti militian de-al lui Voronin, adica sugaci. Dute la mata si fute-o si nu-mi fute mie capul stirpitura maldavana, eu ca un mindru si ferches bihorean ma cac pe tine si pe Voronin al tau.

  6. SOCIETATE E IN PERICOL!

    Avem deja primile marturii celor tineri care au fost torturati si prin minune scapati de „ghiara” regimului comunist dictatorial criminal.
    Maltraltati cu sute la numar prin strazile Chisinaului, apoi continuat cu bestialitate prin subsolurile comisariatelor de politie, dosare false, „judecati” inchise orchestrate in regim de urgenta ca in anii 1930 si expedierea lor in directia necunoscuta deduce la urmatoare concluzie.
    Ca si in teroare NKVD-iste pe vremea lui Stalin, este pus in functie un plan diabolic. Pana rudele celor disparuti vor cauta pe cei dragi, vor disparea urme de tortura.
    Drept, nu sunt sigur ca cineva va mai ramanea perfect sanatos fizic, dar mai ales psihic.
    Apoi, nu se stie in ce conditii vor fi tinuti acolo. Consecinte in urma torturii care vor ramane la unora, se va da vina pe comportamentul neadecvat persoanei respective sau al altora persoane din interiorul penitenciarului. Iar faptasii si executorii adevarati vor ramane nedescoperiti si nepenalizati. Precum si cine a inscenat, a orchestrat si a provocat atacul asupra Parlamentului si Presedintiei.

    Jurnalistii, aflati in exercitiu functiei sale, batuti, sechestrati, interrogati, intimidati, expulzati din R. Moldova – e un semn mare de intrebare.

    Aici ar trebui ca societatea civila, juristii, mass-media dar si partidele politice sa se intreprinda o investigatie ampla avand la dispozitie materiale video si marturii al oamenilor.

    Mai mult, din contacte ocazionale cu colaboratorii de politie, SIS am inteles clar, ei nici nu ascundeau asta, ca o fac in semn de razbunare, motivand ca au avut de suferit unii din colegi(!).

    Preferand samovolnicie in loc de justitie echitabila si publica pentru a depista pe adevarati infractori. E o cale total gresita.

    HUNTA politieneasca trebuie oprita cu orisice pret.

  7. Moldova: Activiştii societăţii civile riscă să fie arestaţi
    AMNESTY INTERNATIONAL
    COMUNICAT DE PRESĂ

    8 aprilie 2009

    Activiştii societăţii civile nu trebuie să fie traşi la răspundere pentru violenţele care au avut loc a doua zi după protestul paşnic organizat de către tineri în ziua de 6 aprilie la Chişinău, a declarat astăzi Amnesty International. În cazul în care vor fi declaraţi vinovaţi, aceştia riscă pînă la 8 ani de privaţiune de libertate.

    Amnesty International consideră că manifestanţii îşi realizau dreptul la libera exprimare şi libera întrunire, însă dacă vor fi arestaţi pentru organizarea unei întruniri paşnice, acţiune despre care au anunţat autorităţile publice locale, Amnesty International îi va considera prizonieri de conştiinţă.

    “Autorităţile din Republica Moldova au obligaţia de a respecta dreptul la libera exprimare şi libera întrunire”, a declarat Nicola Duckworth, Director de Program al Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală. “Autorităţile trebuie să facă diferenţa între persoanele care sunt suspectate de comiterea unor acţiuni ilegale şi cei care şi-au exercitat dreptul la libera exprimare şi întrunire paşnică”.

    La data de 6 aprilie, un grup de activişti ai societăţii civile — din componenţa căruia făceau parte Elena Zgardan, Natalia Morari, Artur Gurău, Ion Ţărnă, Ghenadie Brega şi alţii –- au anunţat autorităţile despre organizarea unei demonstraţii la care vor participa cîteva sute de persoane şi care se va desfăşura în Scuarul Pieţii Marii Adunări Naţionale, în apropierea monumentului lui Ştefan cel Mare, lîngă clădirile guvernamentale din centrul Chişinăului. Aceştia intenţionau să ţină “o zi de doliu” din cauza rezultatelor alegerilor parlamentare, care au avut loc în Republica Moldova la 5 aprilie. Au promovat acest eveniment prin intermediul reţelelor sociale din internet, prin mesaje sms expediate de la telefoanele mobile şi de la o persoană la alta. Natalia Morari a declarat reprezentanţilor Amnesty International că se aşteptau să fie prezenţi circa 300 de persoane şi au fost miraţi cînd la eveniment s-au prezentat peste 10,000, inclusiv liderii principalelor partide de opoziţie. Organizatorii protestului au solicitat celor prezenţi să plece în jurul orei 20.00, însă liderii politici şi-au continuat discursul în faţa mulţimii pînă la 20.30, după care, înainte de a se împrăştia liniştit, au anunţat că a doua zi, la orele 10 dimineaţa, va avea loc o altă reuniune.

    Întrunirea din 7 aprilie s-a transformat într-o dezordine violentă. În această zi, Procuratura Generală a publicat un comunicat de presă prin care au anunţat că organizatorii şi participanţii la “ziua de doliu” au încălcat prevederile legii privind întrunirile, încălcînd ordinea publică, implicînd minorii, încurajînd consumul de alcool şi deteriorînd transportul public. În comunicatul de presă a fost numit Ghenadie Brega.

    Amnesty International îşi exprimă preocuparea în legătură cu faptul că au apărut informaţii referitoarea la utilizarea excesivă a forţei de către poliţie după violenţele din 7 aprilie. Valentina Cuşnir, deputat independent, la 7 aprilie în jurul orei 12 noaptea, se afla în apropierea străzii principale din Chişinău. Aceasta a declarat Amnesty International că a fost martoră a unui incident în care cîţiva poliţişti loveau cinci tineri care încercaseră să răstoarne un chioşc. Ea a relatat că cîţiva poliţişti dădeau cu picioarele în unul dintre tineri, de parcă “jucau fotbal”. Valentina Cuşnir a mai fost martoră şi a altor abuzuri fizice şi a faptului că forţele de ordine trăgeau focuri de armă de avertizare în aer pentru a intimida manifestanţii. Aceasta a mai declarat că şi ea a fost abuzată de către un poliţist care striga “Ia-o şi pe dînsa, căţeaua!” Poliţistul a imobilizat-o, apucînd-o de mîini, iar atunci cînd a opus rezistenţă a îmbrîncit-o şi a tîrît-o circa 200 metri înainte de a o elibera. În urma acestui incident, Valentina Cuşnir a suferit numeroase vînătăi şi leziuni pe braţe şi spate şi este posibil să fi suferit şi o comoţie, atunci cînd s-a lovit cu capul de trotuar.

    Deşi Amnesty International înţelege că forţele de poliţie sunt obligate să apere proprietatea şi să garanteze ordinea publică, organizaţia face apel la autorităţi să cerceteze independent şi minuţios acuzaţiile privind folosirea în exces a forţei de către poliţişti. Persoanelor reţinute trebuie să li se intenteze prompt acuzaţii de comitere a unor încălcări de lege recunoscute sau să fie eliberate, trebuie să li se ofere accesul la serviciile avocatului, medicului, iar familiile să fie informate despre arestarea acestora.

    Informaţii suplimentare
    Peste 15,000 de persoane s-au întrunit la 7 aprilie în Scuarul Pieţii Marii Adunări Naţionale şi au mărşăluit spre clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. Către prînz manifestarea a escaladat într-un protest violent. După o perioadă în care se păstrase distanţa între poliţie şi protestatari pe scările ambelor clădiri, mulţimea a început să împingă rîndul de poliţişti. Echipa Amnesty International a fost martoră a devastării Clădirii Preşedinţiei, păzite de către forţele de ordine, de către mulţimea care arunca obiecte, cum ar fi sticle de plastic şi sticlă, pietre, ouă, bucăţi de trotuar şi tencuială. S-au făcut declaraţii precum că violenţa a fost provocată de către colaboratori ai organelor de drept îmbrăcaţi în civil şi aflaţi în mulţime. Deşi forţele de ordine erau prezente în număr mare, la un moment dat acestea s-au retras complet, iar manifestanţii au luat cu asalt ambele clădiri. Oficiile au fost prădate, au fost provocate incendii, mobilierul şi documentele oficiale au fost aruncate pe ferestre. Ambele clădiri au rămas practic fără pază pentru tot restul zilei.

    Sfîrşit/

    Document public
    ****************************************
    Pentru informaţii suplimentare contactaţi serviciul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org
    International Secretariat, Amnesty International, 1 Easton St., London WC1X 0DW, UK http://www.amnesty.org
    http://amnesty.md/news/news.php?ln=ro&id=241

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.