ZILELE DREPTULUI DE A ªTI iN HYDE PARK


Pe 2 octombrie 2005, in centrul Municipiului Chisinau, va avea loc un maraton oratoric dedicat Zilei dreptului de a sti, la care cetatenilor li se va pune la dispozitie o tribuna si un microfon liber pentru a vorbi despre accesul la informatie si dreptul la exprimare – valori pe care organizatia noastra le promoveaza din ziua constituirii.
in cadrul actiunii vor fi expuse public petitiile, scrisorile deschise, solicitarile de informatii si diverse alte demersuri pe care ONG Hyde Park le-a formulat in mod oficial, fiind adresate mai multor institutii publice. Vom vorbi despre fiecare document si despre modul in care a fost primit, analizat si comentat de functionari, inclusiv contributia noastra pentru solutionarea problemei abordate.
Astfel, in ziua de incheiere a Saptaminii vom reedita maratonul oratoric (prima editie a avut loc pe 31 august a.c., de Ziua Limbii Romane), dar acum scopul va fi nu sa desemnam cei mai buni oratori, ci sa identificam din discursuri si expunerile de atitudine in scris, din sondajele realizate printre participanti – care este cea mai deschisa institutie, cea mai accesibila pentru cetateanul de rind si cea mai receptiva. Vor fi decernate diplome si pentru cele mai active institutii media, care contribuie la buna si corecta informare a cetatenilor, organizatia civica desemnata de public drept cea mai activ implicata in promovarea drepturilor omului, in special accesul la informatie si libertatea cuvintului. Vom avea si un premiu simbolic, cu valoare de avertisment: un fel de cartonas galben/rosu pentru institutia sau persoana cea mai secretizata. Acest titlu va fi acordat de catre cetatenii care vor lua parte la intrunire.
Evenimentul va dura 5 ore (intre 12.00 si 17.00) si se va desfasura pe Aleea Clasicilor din Gradina publica ªtefan cel Mare, Chisinau, intrarea in parc dinspre str. 31 august 1989, pe locul unde trebuia sa fie instalat in 2003 bustul lui Liviu Rebreanu.
in 2005, ONG Hyde Park va marca in mod public Ziua Dreptului de a ªti pentru a treia oara, concomitent cu colegii din Romania. in Parlamentul moldav, legea despre accesul la informatie a fost adoptata in 2000.

Tot in data de 2 octombrie 2005, se implinesc 70 de ani de la nasterea scriitorului basarabean Paul Goma (exilat in 1944 in dreapta Prutului, apoi la Paris in 1977, membru in Senatul onorific al ONG Hyde Park), care prin intreaga sa activitate a promovat libertatea gindirii si a exprimarii, drepturile omului in general, si vom dedica o parte a acelei duminici creatiei sale literare.Vor fi facute publice rezultatele concursului pentru crearea unui site despre Paul Goma . Cea mai originala conceptie va fi premiata si va obtine o adresa accesibila la situl lui P.G. pe Internet. De asemenea, autorul/autorii vor primi carti de Paul Goma si alte carti bune, premii banesti din eventuale sponsorizari sau prin colectare publica la eveniment.
ªi in data de 25 septembrie vom avea o actiune autorizata pe Aleea Clasicilor, in cadrul careia va fi citit si difuzat pe hirtie programul activitatilor din saptamina dreptului de a sti. Specificul acestei activitati este ca se adreseaza ne-specialistilor, oamenilor simpli, care e bine sa stie despre drepturile lor, despre necesitatea de a avea acces si posibilitatea de a obtine informatiile de interes public. Astfel cetatenii isi vor putea forma o opinie pe care sa o poata exprima deschis, influentind procesul de adoptare a deciziilor si mersul lucrurilor in societate.

,

3 răspunsuri la “ZILELE DREPTULUI DE A ªTI iN HYDE PARK”

  1. Hyde-Park continua actiunile destinate libertatii de exprimare
    Locuitorii din Chisinau vor participa duminica, 2 octombrie, in centrul orasului, la o actiune cu caracter de informare si la un maraton oratoric dedicat „Zilei dreptului de a sti”, in care cetatenilor li se va pune la dispozitie o tribuna si un microfon liber, pentru a vorbi despre accesul la informatie si dreptul la exprimare.
    Manifestarea se va desfasura pe Aleea Clasicilor din Gradina publica Stefan cel Mare, incepand cu ora 12:00, si este organizata de ong-ul basarabean Hyde Park, cel care va expune public pe durata actiunii si petitiile, scrisorile deschise, solicitarile de informatii si diverse alte demersuri pe care le-a formulat in mod oficial mai multor institutii publice, informeaza un comunicat de presa emis de acesta. (…)
    http://www.rgnpress.ro/content/view/8800

  2. ONG Hyde Park organizeaza la 2 octombrie, pe Aleea Clasicilor, intrarea in parc din strada 31 august, o actiune publica de promovare a accesului la informatie si a libertatii cuvintului. Ca si in anul trecut vom prezenta publicului toate petitiile noastre si solicitarile de informatie, vom povesti despre felul cum au fost primite si ce ecou au avut. Detalii despre actiune gasiti pe pagina http://www.curaj.net si din comunicat. http://romania.indymedia.org/ro/2005/09/1031.shtml

  3. HYDE PARK INVITA LA “ZILELE DREPTULUI DE A STI”
    ORGANIZATIA NON-GUVERNAMENTALA „Hyde Park” va desfasura, pe 2 octombrie 2005, in centrul Chisinaului, o actiune cu scop de informare si un maraton oratoric dedicat „Zilei dreptului de a sti”. Cetatenii vor avea la dispozitie o tribuna si un microfon liber, pentru a vorbi despre accesul la informatie si dreptul la exprimare – valori pe care „Hyde Park” le promoveaza din ziua constituirii.
    In cadrul actiunii vor fi expuse public petitiile, scrisorile deschise, solicitarile de informatii si diverse alte demersuri pe care Asociatia le-a formulat in mod oficial catre mai multe institutii publice. (…)
    http://ro.altermedia.info/cealalta-romanie/hyde-park-cheama-la-zilele-dreptului-de-a-sti_2742.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.