Am fost in vizita la Delegatia Comisiei Europene de la Chisinau…


Inca in data de 27 martie 2007, in timpul protestului, un reprezentant din partea Delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova s-a apropiat de noi, ne invita sa intram in incinta institutiei la discutii, sa afle nemultumirile si doleantele noastre. Dar nu am mai reusit, caci politistii stateau deja alaturi si tot ne impuneau insistent si fara a tine cont de nici un document sau conjunctura, sa urcam in masina ca sa ne duca la comisariat, ca asa a spus “seful”. in ultimele secunde, vazand ca degeaba e sa vorbesti cu politistii, i-am dat Apelul nostru pentru ei, mi-a intins cartea de vizita – domnul Paolo Berizzi, Prim Secretar, ªeful Sectiei Politice si Economice – si m-a rugat sa-l sun. Orele de asteptare, aproape 7 in loc de 3, timp prevazut pentru retinere, la Comisariatul General de Politie al mun. Chisinau, plus procesul de judecata transferat apoi pentru a doua zi, m-au facut sa fiu (pre)ocupata de alte proceduri si abuzuri savarsite impotriva drepturilor si libertatilor omului.
ªi iata ca ieri, 28 martie 2007, domnul Berizzi ne-a sunat la numarul gasit pe documentul lasat. intalnirea pentru discutii – fixata la 16.30.
Am mers eu si avocatul Alexandru Postica, jurist la Asociatia “Promo Lex”. M-a mirat la inceput faptul ca intr-o reprezentanta europeana in R. Moldova nu aveau vreun traducator in romana, caci noi trebuia sa vorbim fie in engleza, fie in franceza. Pana la urma, domnul intelegea si romana, dar aveau si personal vorbitor de romana. Discutiile au decurs in mare parte in franceza.
Domnul Berizzi ne-a anuntat ca a citit despre Hyde Park, la fel si despre Promo Lex, a urmarit evenimentele de pe site, stie cu ce ne ocupam, era ingrijorat de incidentul din 27 martie 2007. Respectiv vroia sa stie detalii despre obiectivul pichetarii noastre si despre cele intamplate dupa sistarea acesteia.
I-am relatat sumar despre alte si alte demersuri, proteste intreprinse de Hyde Park in vederea solutionarii problemelor cetatenilor de etnie romana si apararii drepturilor acestora. ªi ca acuma, fiind avansate abuzurile la limita, am decis sa pichetam institutiile responsabile de situatie, si cei care ar fi un factor de decizie, inclusiv structurile europene, care monitorizeaza evolutia democratica si de “respectare” a drepturilor omului in tara asta.
Ne-a intrebat cati cetateni de etnie romana sunt in R. Moldova? ªi ca el stia ca vor fi impuse vize cu cinci ani inainte, populatia in scimb nu a fost informata. I-am zis ca-s destul de multi, pornind de la toate cererile depuse la Ambasada Romaniei pentru obtinerea cetateniei romane, la fel cei care au obtinut deja cetatenia, plus cei care se considera si sunt romani dupa origini. A zis ca stie ce inseamna acest proces de obtinere a obtinere a vizelor, care dureaza vreo luna minim, a vazut cozele de la consulat, la fel si obtinerea cetateniei romane – mai mult de 5 ani. Referitor la prima problema – viza pentru Romania, urma sa precizeze cand, in ce situatii anume, se elibereaza viza la hotar pentru Uniunea Europeana, dupa cum am solicitat noi. in ceea ce priveste cetatenia, UE nu impune aboslut nimic, Romania e libera sa faca ce vrea. UE s-a extins teritorial si a fixat limite clare, dar nu si din punct de vedere demografic sau al numarului populatiei. Prin urmare, UE nu-si poate extinde teritoriul, dar nu si populatia. Ne-a comunciat ca pe la inceputul lui aprilie va avea loc o reuniune a reprezentantilor mai multor state, care vor discuta despre crearea unui centru comun de acordare a vizelor pentru statele care nu au consulate in R.M., proiect la care vor colabora alaturi de Ungaria, tarile Austria, Slovenia, Danemarca, Estonia, Letonia.
in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului, limitarea libertatii de exprimare, a activitatii mass-media etc., le considera un abuz si a spus ca noi avem tot dreptul sa protestam, sa spunem ce credem, chiar daca lor nu le place, dar acesta este dreptul nostru. La sfarsitul lunii aprilie vor avea o intrunire la Minsiterul Afacerii Externe si Integrarii Europene cu mai multi reprezentanti, unde subiecte pe ordinea de zi vor fi: drepturile omului in RM., jurisdictia; limitarea libertatii mass-media; coruptia. Vor prezenta si cazul nostru. Al. Postica i-a relatat despre nenumaratele intimidari la care am fost supusi si procesele de judecata care toate ne-au declarat nevinovati, caci am actioant respectand legea. Delegatia Comisiei Europene ajuta R.M. prin investire in mai multe proiecte referitoare la procesul democratic din R.M., inclusiv cel economic s. a., colaborand in asta directie la nivel de stat si monitorizeaza toate aceste cazuri de abuzuri si incalcari de lege si de drepturi. Sper sa se implice mai mult pe viitor. Poblemele cetatenilor de etnie romana raman in continuare.

Alina Didilica

,

Un răspuns la “Am fost in vizita la Delegatia Comisiei Europene de la Chisinau…”

  1. Alina: Bravo pentru ca te-ai dus si ati discutat cu el, informandu-l despre abuzurile puterii din Moldova in materie de libertate a exprimarii. tine contactul cu el, pe viitor informeaza-l (in numele tuturor) despre fiecare actiune importanta, sunt sigur ca si el va fi foarte interesat. La urmatorul protest, roaga-l sa vina cu camera de filmat si sa filmeze chiar el. Ca persoana privata, orice om are dreptul sa filmeze cu camera lui personala ce vede pe strada (n-o sa fie obiecte militare, la care oricum cu Google Earth poti numara barnile de la garduri). Dar, e mai putin probabil ca politistii sa-i ia lui camera. (Nu-i deloc obligatoriu sa stea in interiorul reprezentantei, dimpotriva oare el cat a fost in Chisinau n-a facut nici o poza pe strada plimbandu-se?)

    Daca aveti nevoie de ajutor la engleza (de orice gen), apelati (cheptea imf.au.dk) Eu nu-s lingvist, nici traducator si nici pe-aproape, dar am trait suficient de mult in mediu anglofon.

    Conform rencensamantului din 2004 (datele publicate de comisia nationla de statistica), in Moldova (cu exceptia Transnistriei) 78% din populatie sunt etnici romani: 2,564,849 (75.8%) au fost inregistrati ca moldoveni si 73,276 (2.2%) ca romani. 2,029,847 (60%) au inregistrata limba moldoveneasca ca limba materna si 558,508 (16,5%) limba romana ca limba materna. in mediul urban 521,323 (40%) moldoveneasca si 302,857 (23,2%) romana. in mediul rural, respectiv 1,508,524 (72,6%) si 255,651 (12,3%).

    [Atentie la cuvantul „inregistrati” si nu „declarati”, deoarece un procent foarte mare de locuitori nu au fost supusi recensamantului, persoanele responsabile „din lipsa de fonduri” folosind datele de la servicile de acte ale starii civile, etc. Procentul diferit la orase si sate arata clar ca in timp proportia celor ce se declara romani va creste mult. In plus, in dependenta de interpretare, designatia etnica „moldovean” in principiu este parte din designatia etnica „roman”, la fel cum unul declarat „bavarez” va fi cu siguranta numarat la „neamt”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.