Aşa se obţine Paşaportul românesc…


La sectia de pasapoarte din str.Iorga, Bucuresti, nu sunt cozi pentru a depune actele si au program de luni pana vineri intre orele 9 si 17, fara pauza de prinz. Taxele de 64,20 RON si 32 RON se pot achita toate la CEC care se afla in cartierul alaturat (iesind spre piata romana, se ia la stinga pina se ajunge la piata Amzei, unde pe o latura este un CEC vechi de cind lumea). Taxele mai bine de achitat dupa ce verifica actele, caci cine stie.. te mai pot si intoarce din cauza lipsei vreunui act important.
Cel mai problematic este cu declaratia celuilalt parinte; din ce am inteles, notarii in Moldova nu cunosc nimic si iti fac declaratiile ca pentru sectiile noastre de pasapoarte, dar nu sunt valabile. Declaratia facuta la un notar din Rep.Moldova e valabila doar in cazul cind minorul este inclus in pasaportul unuia dintre parinti (sau la ambii).

Textul declaratiei – pentru  a include minorul in pasaportul parintelui cetatean roman:

Sunt de acord ca fiica/fiul  mea/meu ……., nascut/a la ……. sa fie inclusa in pasaportul  romanesc al  mamei, cetatean  roman  cu domiciliul  in  R.Moldova. (in 2 exemplare originale)

Daca minorului i se va face pasaport aparte, atunci declaratia trebuie sa fie facuta la notar roman sau la sediul consulatului Romaniei.

Iata textul:

Eu… legitimat cu buletin de identitate …. eliberat la data …. de catre…., sunt de acord ca fiului/fiicei meu/mele ….., nascut/a la …. sa i se elibereze pasaport individual romanesc.

Apoi o alta etapa este obtinerea codului numeric:

– pentru persoanele nascute in perioada Octombrie 1978 – prezent – codurile le elibereaza Directia Starii Civile ale sectorului 1 Bucuresti, deoarece ceilalti care nu intra in categoria aceasta si nu au Codul Numeric Personal in certificatele transcrise, vor trebui sa depuna actele pentru pasaport doar in regim de 7 zile, nu il vor putea face in regim urgent, ca apoi sa revina in 7 zile, sa li se faca fotografierea la ei, la sectia de pasapoarte, si apoi sa plateasca iar taxa de 100 RON pt a il putea lua in aceasi zi peste 2 ore in regim de urgenta.

Salutari,

Tatiana AGA

Referinte:

CETĂŢENIE ROMÂNĂ pentru basarabeni


44 de răspunsuri la “Aşa se obţine Paşaportul românesc…”

  1. Din cite informeaza cei de la consulat privitor la declaratiile pt minori, este mai sigur de facut la ei, caci Bucurestiul le doreste pe ele ca acte (notarii nostri nici nu cunosc textul pt acest tip de declaratie), doar ca costul un pic pisca – 53 dolari.

  2. Care este procedura ca se obtin actele de identitate romanesti dupa depunerea juramantului ???

  3. Tatiana, daca poti sa-mi explici un lucru.
    Eu am obtinut cetatenia in 2001, sotia nu are cetatenie. Atunci, la depunerea actelor mele (in a.2000) la consulatul din Chisinau,a fost si sotia cu mine unde a semnat o declaratie in privinta copiilor ( 13 si 9 ani si nu trebuia acorrdul lor ,ci al mamei). Acum nu tin minte ce anume a fost in declaratie – doar introducerea lor in pasaportul meu ce urma sa-mi fie mai apoi eliberat, sau acordul ca ei sa obtina cetatenia Romana la virsta de majorat.
    Anul trecur a expirat termenul pasaportului meu, totodata baiatul a inplinit 16 ani, am mers la consulat sa depun si pentru pasaportul meu, si pentru baiat documentele necesare pentru a-i fi eliberat pasaport Romanesc. Ne-au refuzat, deoarece nu aveam nici eu, nici el certificat de nastere transcris de organele din Romania.
    Cum informatia ca de obicei e foarte proasta, am mers la Bucuresti, dar din prima am reusit sa depun la transcriere doar pentru mine , nu am avut declaratii de tot soiul de la notarul din Chisinau de la baiat si de la sotie.
    In iunie 2007 am plecat din nou, am primit certificatul meu transcris, si am depus cerere tot acolo,la Biroul Starii Civile pentru a transcrie certificatul baiatului, cu toate mandatele si declaratiile de la baiat si sotie precum ca ei dau acordul etc.
    Am primi certificatul lui in ianuarie 2008, vad ca in certificat este scris Codul Numeric Personal 19102…….
    Acum, cind am mers din nou la Consulat ,pe Vlaicu-Pircalab, din nou am fost refuzat, deoarece nu am DOVADA ! in scris precum ca a primit cetatenia Romina odata cu mine!
    Am scris catre Ministerul Justitiei o scrisoare-cerere sa-mi trimira Dovada pentru mine(eu tot nu am primit-o fiindu-mi eliberat direct pasaportul) si pentru baiat cu mai multe copii de acte anexate, dar inca nu am nici un raspuns.
    CE NU INTELEG- CUM DE AM PRIMIT PENTRU EL CERTIFICATUL DE NASTERE TRANSCRIS LA BUCURESTI CU CODUL NUMERIC PERSONAL – fara dovada in scris, doar in baza pasaportului meu romanesc.
    La transcriere-nu se verifica, nu in baza dovezii se elibereaza un asa document?
    Sau poti obtine certificatul si fara a fi Cetatean Romin?
    Scuze, cam lung mesajul, dar e greu de explicat.

  4. Totul e simplu PANT, din pacate la noi e o birocratie care te omoara. Si pacat ca suferiti din cauza asta. Eu am firma, si de multe ori vreau sa string de git, citiva birocrati.

  5. BUNA,
    Care este procedura ca se obtin actele de identitate romanesti dupa depunerea juramantului ???

  6. Salutare Vika
    dupa depunerea juramantului se cere transcrierea certificatelor de nastere si de casatorie proprii(daca este!)din moldovenesti in romanesti, se face totul pe baza celor eliberate MD, cei de la consulat cer copiile legalizate si copiile cerificatelor MD ale parintelor(de nastere si casatorie) plus copia certificatului consatator al cetateniei, totul este gratis, se asteapta 3-4 sapt. Daca aveti copii, nu uitati sa transcrieti cert. de nastere si pentru ei!

  7. Stimate Pant, cred ca intr-adevar este ceva burocratic si nu mai dai de capat, cu certificatele de nastere la transcriere poate sa fie mai simplu, sau ai fost norocos ca l-au facut fara mare valva. Eu, avand 2 copii, am primit dovada doar pentru mine si cel minor, pa cind cel mai mare nu mi-a aparut in MO ! asa ca acum ma lupt cu burocratia sa obtin si pentru baiat, avocatul imi sugereaza sa o fac prin judecata…Dar din cite am vazut luni la biroul cetateniei, lucrurile dureaza, asa ca ai rabdare, sau daca ai posibilitate, verifica prin cineva care e pe acolo daca se misca carul, caci ei sunt foarte informati de toate dar probabil au directiva sa nu se grabeasca cu nimic!

  8. Pentru a introduce minorul in pasaportul romanesc, e de ajuns declaratia de la un ntar din MD, textul trebuie sa fie acesta: Subsemnatul…, nascut la …. in …., domiciliat…., posesor BI/pasaport…., eliberat la data de…. valabil pina la data…, declar pe propria mea raspundere ca sunt de acord ca sotia/sotul meu …., posesoare/posesor al pasaportului …. eliberat la…, valabil pina la… , sa perfecteze formele necesare intocmirii si eliberarii pasaportului romanes pentru sine cu includerea in acesta a copilului nostru minor, ….., nascu la….in … . Dau prezenta declaratie pentru a fi depusa la Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative din Romania, in vederea eliberarii pasaportului romanesc care va fi emis pe numele sotiei/solui mele/meu …. cu includerea in acesta a copilului minor…..

  9. Lamuriti-ma va rog si pe mine ce sa fac?Toate actele mele dupa tata sunt facute dupa un nume.Insa s-a dovedit ca in adeverinta de nastere a tatalui e scris dupa alt nume.El e decedat.noi n-am stiut despre chestia asta.care e solutia?

  10. […] InformaÅ£ie utilă basarabenilor care au redoba¢ndit cetăţenia roma¢nă ÅŸia numele cărora a fost publicat a®n Monitorul Oficial al Roma¢niei, partea I-a:PuteÅ£ia depune jurăma¢ntul de credinţă faţă de statul roma¢n a®ntr-un termen dea maxima TREI luni!!Asta a®nseamnă că puteÅ£i depune jurăma¢ntul a®n maxim 90 de zile din data ca¢nd numele dvs. a fost publicat a®n M.O., partea I-a.a Cel puÅ£in aÅŸaa spune nouă lege votată a®n toamna anului trecut, deci grabiÅ£i-văa să a®ndepliniÅ£i toate procedurile pentru a obÅ£ine a®n termen util acte roma¢neÅŸti.Cum se depune jurăma¢ntul a®n R.Moldova!?a Pentru persoanelea care au optat pentru stabilirea domiciliului a®n străinătate (a®n cazul dat R.Moldova) sunt invitaÅ£i să se adreseze la Consulatul Roma¢niei din ChiÅŸinăua·a a a  a®n fiecare zi de JOI – program 8.00 – 14.00 Depunerea jurăma¢ntului se face a®n fiecarea zi de VINERI (veÅ£i afla detalii la Consulat)Acte necesare pentru a vă face o programare a®n prealabil:a·a a a  Extras din Monitorul Oficial, partea I-a (pagina unde apare numele dvs.) – se obtine contra unei sume modice (acum un an era de 0,5a lei romanesti / pagina )a de la sediul M.O. din Bucuresti sau din alte orase in care au ei o filiala; s-ar putea sa fie si la Ambasada/Consulatul Romaniei din R.Moldova, incercati!a  a·a a a  AdeverinÅ£a dvs. de naÅŸtere din R.Moldovaa (original + o copie legalizată) a·a a a  Buletin de identitate din R.Moldova (original + o copie legalizată) a·a a a  2 fotografii color (3/4) a·AÅŸa se obÅ£in actele de identitate roma¢neÅŸtia€¦ […]

  11. Care este procedura ca sa obtin actele de identitate romanesti?dupa ce depun juramantul ma duc in aceeasi zi sa depun pt traducerea lor din mold. in romana?

  12. stie cineva daca e posibil de facut pasaportul la bucuresti,chiar daca am ales domiciliu in moldova?mi-a spus cineva ca il pot face numai la consulatul din chisinau,dar nu stiu cat de reala e informatia…

  13. Eu am optat pentru domiciliul in Moldova, dar am scris cerere sa depun juramantul la Bucuresti, ca locuiesc aici temporar.

    Dupa ce depun juramantul care este calea cea mai rapida de a obtine pasaportul romanesc – nu cartea de identitate?

  14. as putea sa aflu care e procedura de urgentare pentru publicarea in partea I a monitorului oficial?

  15. Odihneste-te, Istrati! Nu se mai accepta memorii de urgentare. Too late, scumpo.

  16. Degeaba maninci cacat Carolina Panfil, n-ai primit cetatenia romana, degeaba asuzi sa ne convingi. De aia faci bale, pe aici. Potaie.

  17. sint tatiana varzari din anul 1960 25 ianuarie si spuneti-mi va rog in ce an am depus cererea pentru cetatania romana?

  18. Spuneti-mi va rog: am trimis o cerere de redobindire in martie 2004 si mi-a venit doar avizul precum ca scrisoarea a fost primita si inregistrata…Care e procedura mai departe? Sunt anuntata prin scrisoare sa depun dosar si apoi apar datele mele in MO? Astept cu disperare si nu stiu cit mai este…Va rog sa-mi dati un raspuns cit mai explicit…Multumesc anticipat

  19. Salutare, sunt Svetlana si am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva. Am obtinut cetatenia romana cu domiciliul in R Moldova, acuma sunt casatorita si vreau sa transcriu certificatul de casatorie. Este posibil chiar daca am domiciliul stabilit in Moldova? As putea calatori cu sotul meu, care nu are cetatenie romana, in Europa? Si inca o intrebare… De unde obtin eu dovada ca am primit cetatenie romana, daca mi s-au cerut atunci cind am perfectat pasaportul romanesc? Multumesc anticipat.

  20. Draga doamna Tatiana,
    am vazut ca ai raspusn la o intrebare de aici si postez si eu una in speranta ca imi vei raspunde.
    Cum obtin buletinul romanesc?
    Orice informatie e binevenita.
    Iti multumesc mult.

  21. buna, am inteles ca acum treaba cu cetateniile merge mai repede…am prieteni care au depus actele in iulie 2007 si au luat deja actele. eu am depus in mai 2008, oare cam in cat timp sa astept sa apar in MO?

  22. Care este procedura ca se obtin actele de identitate romanesti dupa depunerea juramantului ???Eu nu sunt casatorita. Am citi mai sus ca ar trebui sa-mi transcriu certificatul din modovenesc in romanesc. Unde ar trebui sa merg pt a face acest lucru. Si ce acte am nevoie pt transcriere.

  23. Pentru a include copilul minor in pasaport, pe langa declaratia sotiei, trebuie sa prezint si copilul la sectia de pasapoarte pentru a fi fotografiat? sau o simpla fotografie a lui este destula? Ce fel de fotografie trebuie sa fie? La fel ca in MD 9/15? Cine a mai trecut prin aceasta procedura – va rog sa-mi raspundeti.

  24. pentru MIHAIL
    NU!!
    1. Declaratie sotie
    2. poze 2,5×3,5cm – 3buc
    3. Certificat Nastere original + 3 copii
    4. Pasaport sau buletin valabil al sotului/sotiei original + copie
    5. Indeplinire formular tip 4 dela sectia de pasapoarte

  25. pentru Maria
    eu am facut transcrierea certificatelor in Ro si a durat 1,5 luni. La chisinau am auzit ca se face in decurs de 3 saptm. dupa asta te duci la sectia pasapoarte Iorga depui dosarul (certificat nastere – orig.+copii, pasaport – orig.+copii, BI – orig.+copii, poze 3,5×4,5 – 2buc, dovada de cetatenie – orig.+copii, taxe) si timp de 7 zile lucratoare ti se elibereaza CNP. Dupa obtinearea CNP-ului faci pasaport.
    cazul e pentru DOMICILIU IN STRAINATATE

  26. o mica corectare!!!
    pt Tatiana
    citez
    „pentru persoanele nascute in perioada Octombrie 1978 – prezent – codurile le elibereaza Directia Starii Civile ale sectorului 1 Bucuresti, deoarece ceilalti care nu intra in categoria aceasta si nu au Codul Numeric Personal in certificatele transcrise, vor trebui sa …..”
    nu e 1978 ci 1979. Sectia pasapoarte a confirmat acest fapt

  27. nu-mi este clar un lucru, pot fi depuse actele la Bucuresti pentru obtinerea cetateniei romane, la momentul actual?

  28. Pt. funieru:
    Eu deja mi-am depus actele in Ro pt. transcriere, iar acolo mi s-a zis ca dureaza intre 6-7 luni. Am mai trimis o cerere de urgentare pe inep@… si nu am primit nici un raspuns(am aproape o luna de cand am depus actele). Zi-mi te rog si mie cum ai reusit asa repede sa-ti elibereze certificatul de nastere. Multumesc.

  29. buna ziua spunetimi va rog daca acuma sant insarcinata si pana la nasterea copilului o sa am cetatenie romaneasca, o sa nasc in Rep Moldova si in cat timp dupa nasterea pot sa fac cetatenie si pentru copil.

  30. Am nevoie de adresa exacta a Biroului acordare cetatenie din Bucuresti, daca o cunoaste cineva va rog raspundeti.

  31. Am intimpinat o bariera destul de sertioasa cind am plecat la arhiva starii civile in loc de arcadie cum scrie la mine in pasaport trebuie sa-mi fac toate actele cu arcadii am foarte multe acte care is scrie su arcadie si nu vor fi valabile. ce sa fac? Va rog sa ma ajutati daca puteti

  32. Buna Ziua. Ma poate ajuta cineva ?
    Eu am certificatul de nastere tradus in romana dar nu stiu unde sa ma duc sa depun actele . V-as fi foarte recunoscator daca m-ati ajuta si pe mine .
    Va multumesc.

  33. buna ma numesc izabela si am depus pt transcrierea certificatului si daca poate cineva sa imi spuna cum sa fac sa imi vina mai repede si la ce adresa sa scriu pt inep pt ai inebuni cu emailuri.merci

  34. nu sint din bucuresti dar as vrea sa stiu daca pot face pasaportul aici si unde pot depune actele

  35. buna, situatia mea e urmatoarea, eu am pasaport romanesc ,sotul nu are, as dori sa aiba si el si cum e posibil de obtinut mai rapid si pentru el. este vre-o sansa pentru el?

  36. sami apuna va rog cineva unde anume in bucuresti trebuie sa ma duc pentru transcrierea certificatului de nastere.

  37. Mergi la Primăria sec. 1, e lîngă Gara de Nord. Au şi un sit pe internet, caută pe Google. Dar pregăteşte-te să aştepţi cîteva luni rezolvarea problemei. Mai simplu ar fi să apelezi la una dintre ambasadele româneşti sau secţiile consulare mai la îndeînă, da un ban, dar scapi mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.