Grigore Vieru :” ,,Daca visul unora a fost sa ajunga in cosmos, eu am visat viata intreaga sa trec Prutul ‘’
in aceste zile , intreaga romanime din Basarabia isi sarbatoreste cel mai Mare Poet si poate cel mai inflacarat patriot care a existat vreodata , cel care in pofida realitatilor istorice si sociale existente n-a incetat nici pe o clipa sa slujeasca Cetatii Limbii Romane si idealului sau suprem –Unirea cu Patria-Mama. Nu cred ca e nevoie sa dau mai multe indicii pentru ca sa va dati seama ca este vorba despre Grigore Vieru – personalitate complexa a culturii romanesti care a fost si va ramine cel mai mare aparator al limbii , credintei , valorilor ancestrale pe aceasta palma de pamint instrainata .
N-as vrea ca articolul meu sa poarte caracter patetic , totusi cind merge vorba despre Grigore Vieru , nu pot sa nu fiu emotiva . insasi intreaga mea copilarie e legata inevitabil de numele acestu poet . ªi aici imi asum responsabilitatea sa vorbesc in numele intregii mele generatii , care a crescut si a fost cultivata in spiritul adevaratelor valori doar cu si prin intermediul poeziilor Sale . Nu cred ca exista cineva care sa nu fi retinut cel putin citeva din poeziile sale inca de la gradinita , cind toti in cor recitam ”Mama piine alba coace , /Noi zburdam
voios ./Pentru pace , pentru pace /Multumim frumos . ” Eu , bunaoara , mai pastrez vie in memoria mea prima poezie invatata care suna cam asa ”Graurasul a mincat /Un graunte inghetat/ ªi tot striga ziua toata:”Am mincat o inghetata.””. Nu cred ca ar trebui sa motivez de ce-L iubesc atit de mult copii , creatia sa a devenit parte organica a constiintei lor , caci indiferent de virsta pe care o ai versurile sale iti inspira dragoste , dragoste pentru tot ce e frumos si sfint , pentru mama(”Mama , /Tu esti patria mea „) , plai , credinta in ziua de miine ,intr-un viitor mai bun . Mi-aduc aminte cu cita nerabdare si admiratie urmaream filmul ”Maria Mirabela” , realizat in colaborare cu Eugen Doga si I.Popescu Gopo .
Numele sau este un model veritabil pentru generatia tinara , cei care voluntar sau involuntar se cam departeaza de valorile stramosesti , au alte preferinte , prioritati …Prin poezia sa , dar si activitatea publicistica , Grigore Vieru ne indeamna sa ne intoarcem cu sufletul si cugetul catre cele sfinte , sa ne gasim identitatea spirituala in aceasta avalansa istovitoare de valente existentiale . Dar , mai intii de toate , versurile sale impresioneaza prin tinuta lor patriotica deosebita , cultivindu-ne dragostea pentru limba (Pre pamint stravechi si magic/Numai dinsa ni-i stapina:/Limba neamului meu dacic,/Limba noastra cea romana.” sau ”Pentru ea la Putna clopot bate , /Pentru ea mi-i teama de pacate,/Pentru ea e bolta mai albastra-/Pentru limba , pentru limba noastra.” , pentru identitatea (adevarata noastra identitate!) nationala : ”Trei culori si-o singura iubire / Romaneasca , / Trei culori si-o singura vorbire/Romaneasca!/Trei culori si-o singura credinta/Romaneasca,/Trei culori si-o singura fiinta/Romaneasca!”
Cu regret , n-am avut posibilitatea sa-l vad macar odata in carne si oase pe Grigore Vieru , insa cartea dumisale imi este si-mi va fi totdeauna una de capatii si nu trece zi fara ca sa-mi aduc aminte si sa rostesc macar un vers din Creatia sa , asta in pofida faptului ca e foarte vag studiat in scoala (inca o mare , mare greseala a sistemului nostru educational ).
in speranta ca ne va bucura in continuare cu nemuritoarele sale poezii , ii aduc felicitarile cu ocazie aniversara din partea umilei mele persoane , dorindu-i multa sanatate si inspiratie in ceea ce face .
Iar pentru cei care-mi impartasesc aspiratiile , pentru cei care mai cred intr-un alt viitor pentru cei din Basarabia , le dedic un fragment dintr-o poezie de-a lui Grigore Vieru ce le-ar putea servi drept un Crez in ceea ce fac si urmeaza sa realizeze in lupta si deloc usoara munca pentru afirmarea noastra nationala :
Ridica-te , Basarabie ,
Trecuta prin foc si sabie ,
Batuta , ca vita , pe spate ,
Cu biciul legii strimbate ,
Cu lantul poruncitoarelor strigate!
Ridica-te !Ridica-te!Ridica-te!
Cu consideratie si nemarginit respect ,
mereu cititoarea D-voastra ,
Oxana Greadcenco , eleva
la Liceul Teoretic Firladeni ,
raionul Causeni
31 de răspunsuri la “Grigore Vieru – 73 de ani de la nastere”
Jos Palaria, Maestre !
Aia sunt oamenii neamului romanesc,oamenii tarii Romania Mare,oameni ce din cei ce toti ne tragem.
E una sa propaghezi ,sa falsifici cum au facuto stalinistii ,comunistii,leninistii,criminalii,dictatorii,si alta este sa spui adevarul unui popor urgisit ,mutulit si propagat de dusmanul ,ocupantul ,tortionarul lui !
TREZESTETE ROMANE /CA TRAESTI CA CAINE.
JOS STALINISTII JOS COMUNISTII/SUS DEMOCRATIA SUS ROMANIA !!
Grigore Vieru e cel mai mare poet al literaturii romane in viata . Cred ca literatura romana dupa Eminescu n-a avut un poet mai mare . Intotdeauna l-am avut ca model . Din cite cunosc e Membru de onoare a Academiei Romane , e un titlu ce-l merita pe deplin . Ma mindresc ca avem un asa compatriot !
Oxana, spatiu se pune numai dupa virgula (punct, etc), nu si in fata 🙂
Ia mai vedeti in ce ipostaza l-am surprins azi pe un alt barbat al neamului: Sarmanul Iulian…
Afirmatia ca intre Eminescu si Vieru ar fi un vid, este vida. Ma mira faptul ca nu intervin desteptii Anton &co sa observe calchieri de genul „merge vorba”. Pe mine ele nu ma supara…Nu intervin pe fond- nu am chef, dar nici rost nu are.
Calmeaza-te, turcanule! Oxana e o eleva inocenta si are dreptul la opinii. Literatura nu este matematica, fiind deschisa spre interpretari. Daca ea vede asa lucrurile, ii interzici, ii dai cu lomul in cap? Macar de-ar fi fost un critic literar, mai intelegeam si eu, dar asa te iai de copii…
Neamtule, se scrie (si zice) corect te iei 😉
Alt chitibusar… Parca am fi la Academie!
Nu chiar academie, dar tot o scoala e Curajul (numai cit am invatat io de la Anton si Lupusoru!), asa ca ai grija cum vorbesti cu profii voluntari! 😉
Frumos!Felicitari drei Oxana!
Grigore Vieru e tot ce e mai frumos in Basarabia in materie de cultura autentica si nu numai! A fost un timp cand venea prin Romania, nu stiu de ce nu mai vine,nu vreau sa ma gandesc ca ar fi fost jenat de cineva sau ceva si astfel s-a retras in odaia sa, m-ar intrista mult acest lucru. In emisiunile TVR in care aparea, invitat fiind, va marturisesc ca era o mare placere sa-l asculti, era singura persoana din Basarabia care ne aduna fulger pe toti din familie in fata televizorului. Modul, felul cum ne povestea diverse subiecte din Basarabia mi se pareau fantastice, iar cand ne recita din poezii sale, mi se parea sublim. In opinia mea Grigore Vieru este un mare roman si un mare poet,stimat si iubit in Romania, pt. mine reprezinta tot ce aveti mai bun in Basarabia, cuvantul lui era si este litera de lege. Am inteles ca maestrul implineste 73 de ani,foarte bine, ce sa zic, sanatate multa ii doresc, ani multi si fericire.
Frumos!Felicitari drei Oxana!
Grigore Vieru e tot ce e mai frumos in Basarabia in materie de cultura autentica si nu numai! A fost un timp cand venea prin Romania, nu stiu de ce nu mai vine,nu vreau sa ma gandesc ca ar fi fost jenat de cineva sau ceva si astfel s-a retras in odaia sa, m-ar intrista mult acest lucru. In emisiunile TVR in care aparea, invitat fiind, va marturisesc ca era o mare placere sa-l asculti, era singura persoana din Basarabia care ne aduna fulger pe toti din familie in fata televizorului. Modul, felul cum ne povestea diverse subiecte din Basarabia mi se pareau fantastice, iar cand ne recita din poezii sale, mi se parea sublim. In opinia mea Grigore Vieru este un mare roman si un mare poet,stimat si iubit in Romania, pt. mine reprezinta tot ce aveti mai bun in Basarabia, cuvantul lui era si este litera de lege. Am inteles ca maestrul implineste 73 de ani,foarte bine, ce sa zic, sanatate multa ii doresc, ani multi si fericire.
Iurie Turcanu:
Spui „Ma mira faptul ca nu intervin desteptii Anton &co sa observe calchieri de genul “merge vorba”.”
Te mira foarte multe domnule Turcanu. Si eu ma mir cum ai putea avea o nastere usoara, indiferent ca vine vorba de o pisica, un soarece sau o noua prostie.
In primul rand nici nu pot accesa tot ce se scrie aici. Nu am timp, asa ca m-am focalizat pe anumite subiecte, unde lipsa crasa de cunostinte are urmari mai grave, dupa parerea mea. Ca sa-ti dau socoteala. Dar fiindca tot ai intrat in subiectul acesta, te anuntz ca aceasta formulare „merge vorba” este foarte corecta! Nu stiu cine ti-a bagat in cap ca nu este!
De fapt academicianul Hadrian Daicoviciu, al carui „Istorie a Romanilor” am citit-o, arata plasticitatea expresiilor derivate din verbul a merge-mergere (cum folosea cita el si infinitivul romanesc de acum cateva secole), ilustrand totul prin expresia „mergebam” gasita ca epitaf dedicat unui copil apatinand latinitatii orientale (din populatia proto-romana din Bulgaria). Acolo epitaful se traduce „mergeam pe anul al 12-lea”. Am retinut acest lucru…pentru ca am o memorie buna…dar si pentru ca parerea lui Daicoviciu era confirmata si de istoricii unguri, lucru care se intampla cam rar…
Spre rusinea mea, nu am citit decat cateva randuri din Grigore Vieru, cu mai multi ani in urma. Cum era vorba de o poezie dedicata „marelui Lenin”, mi-am spus ca voi citi restul…la pensie.
Pana atunci mai am ceva timp…Poate am gresit, dar asa am reactionat eu atunci. Asa ca cu toata stiinta mea, nu stiu cine a fost Grigore Vieru!
Sa-mi fie rusine, nu?
Cat despre Oxana, o felicit ca scrie mult mai corect decat multi veterani de pe acest site. Nomina odiosa! Nu mai citez, ca asta imi face rau la diagnosticul stabilit de un mare specialist in epitete de aici!
Scuze pentru eroarea facuta din graba si neatentie. Si eu fac erori, evident. Aceasta este usor de gasit.
Nu calusez eu pe nimeni, Gicule! Sceptic fiind pun la indoiala inocentele…tinere si batrine. ªi Grig o face pa inocentul… ªi noi stim ca nu este. Domnisoara in ignoranta sa ,pardon eu nu sint gentelmen si am grija doar sa fiu exact, nu stie. Educata astfel nici nu va sti, vorba lui Maiakovski ce e bine si ce e rau, in poezie si politikie. Or, Grig mai e si politician multicolor/nu stiu daca am nimerit, slava domnului, are cine ma indrepta. inchei cu un apel catre toate liceenele: Curaj, d-relor! Nu la scris -la carte, pardon, la carti.
Nu cunosc toata bibliografia d-lui Vieru, am indoieli fata de optiunile politice ale dumnelui fata de partidele din Romania, dar, in privinta poeziilor pe care le cunosc ma pot pronunta, imi plac si din punct de vedere al ideilor si al mesajului si din punct de vedere literar, eu am ramas la nivelul poeziei clasice si asta e. Ma bucur ca mai sunt si elevi cu astfel de preocupari si ar fi bine daca li s-ar da posibilitatea sa se exprime fara a fi descurajati si atcati. In fond fiecare are libertate in domeniul opiniilor si gusturilor atat timp cat nu afecteaza drepturile celorlalti si prin preferinte literare nu vad cum ar putea afecta drepturile altora.
Iurie Turcanu: ca de obicei nu am priceput nimic din ce ai intentionat sa scrii aici. Sa fie vina mea, sau faptul ca dumneata scrii toate in limba maldovineasca di la Costiujeni?
Oricum incerc sa ghicesc ce intenbtionezi sa scrii dupa cum si Cutare a descifrat Linearul B.
Pentru A mai ramane kate shieva di fakut.
Suntiem ferishitzi ca tuati liceenele sunt obligati sa akshiepte linghile istea.
Acum si o intrebare shinstita pinru dumnilorvasti: chiar domn’ Turcanu, normal nu stii sa vorghesti? Nu poti sa faci o incercare de a elimina tampeniile din ceea ce scrii, macar cand comunici cu copii? Ei merita mai mult!
Bini ca scrii ca iesti jentlemen!
Harasho di tini!
Cand te-ai imbolnavit?
Anton, bravo! Te desteptezi/ c0rect?/ de la o zi la alta. Eu stiu ca si nemtii/ nu doar rusii/ folosesc sintagma respectiva. La fel, ca o vreme si la Academia Romana ea mergea/ 1965, Diogene Laertius, Viata…, biografia lui Pitagora/, dar dupa normele actuale nu merge. Am spus clar: eu nu ma impiedic in asa ceva, fiindca nici eu nu respect anumite norme,Maiakovski e pomenit nu intimplator . Aluzia era la voi, care va impiedicati in ieroglifele mele. La inca niste carti, te trimit, dle! Reavointa ta nu e dezinteresata, nu-ti face cinste.
Nu, nu te persecta nimeni Turcanule cand incerci sa renunti la tampenii. Tu stii care sunt alea, ca uneori scrii coerent.
Ai vazut ca nimeni nu intelege ce scrii cand te apuca criza de creativitate si incepi sa nasti pisici.
Dar daca il citezi pe Diogene Laertios intrebarea mea este cum de ai reactiile astea de fanatism crestin si homofobie din cand in cand?
Ai inteles ce ai citit?
In limbajul din 1950…. vorbind de „dragutzul lui Polemon” si al luii Aristotel sau Platon? Si pe urma revii la limbajul bisericesc…
Recunosc ca gandirea ta este mult prea complicata sa o inteleg. Renuntz sa mai incerc!
Cind intentionasem sa scriu un articol inchinat aniversarii lui Grigore Vieru eram de-acum pregatita moral de a primi replici contradictorii (care n-au intirziat, fireste, sa parvina!) . Dupa cum ati observat in articolul meu nu exista nici un rind politizat, am incercat sa infatisez nobleta acestui Mare Poet prin prisma artei, a creatiei…pacat ca cineva in zilele noastre a pierdut cu totul gustul esteticului.Sunteti obsedati complet de politica(cea mai murdara dintre stiinte).POate, cindva domnul Grieru a gresit cu ceva in fata noastra, insa acestea sunt nesemnificative in comparatie cu toata truda si sradaniile sale ce le-a facut intru infaptuirea idealului national, intru promovarea culturii romanesti(mai ales la sate).
Eu una nu pot decit sa ma inchin in fata Dumisale, dorindu-i inca o data LA MULTI ANI! Totodata le multumesc celor care au interpretat cele scrise de mine corect(ma refer la „sandu intiiul”, ” aRtur „, „Anonymous”,”bogdan U „).Numai bine!
La multi ani de 14 februarie si multa sanatate marelui poet Grigore Vieru!
Care se simte bine dupa recenta operatie pe cord:
http://paunescuadrian.blogspot.com/2008/02/vieru-trecut-prin-moarte.html
V. si Nicolae Dabija:
http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=30&id=603&zidc=3
In Romania, poetul Radacinii de Foc nu prea avea de ales in optiunile politice, autoelita intelectuala fiind vremelnic atat de preocupata de interesele ei occidentale incat n-a elaborat nici o strategie privind Reintregirea Neamului.
Anton! O data in plus-am citat Diogene/anno 1965/ nu pentru draguti ci pentru sintagma „merge vorba” din biografia lui Pitagora.Tu ai in cap doar motivarea viciului tau, dar eu nu te condamn si nu te invidiez, cum ai putea crede. Fii corect si pertinent in comentarii. Atit.Nu sint nici homofob, nici fanat crestin, nu ai motive pentru astfel de afirmatii. incerc sa va mai iau peste…picior, uneori. Nu va exhibati pe blog si nu o sa aveti probleme din partea mea.
Gicu la com 6. Halal de tine p(r)ostmodernistule care nu crezi in Dumnezeu da crezi in criticii literari-creatii ale realismului socialist. Vezi daca nu esti atent la ceea ce scriu eu, sai sa ma critici cu orice pret. Eu nu recunosc intermediarul intre autor si cititor; acesta e de regula si in cel mai bun caz un parazit. Dar esteticianul este de tolerat, pentru cei ca tine, papa-lapte in ale scriiturii si lecturii. La carte, musiu!/originala, nu critici si comentarii/.
Da el te recunoaste pe tine? Coane turcanule, nu te umfla atata in pene ca o sa crapi ca broasca din fabula, care vroia sa fie mai mare decat boul. Sper ca nu te compari cu criticii literari doba de carte, cu lecturi metodice, nu ca ale tale, de autodidact. Ai ciupit si tu cate ceva pe ici pe colo, si te dai mare savant in ale artei. in calitate de „postmodernist” imi permit luxul sa o fac si pe clasicistul care recunoaste autoritatile in domeniu. Cred ca ipostaza e mai putin ridicola decat un clasicist care neaga totul, mai ales traditia.
ªi inca ceva dle Erudit. Spiritul postmodernist nu e unul negator, revolutionar. Dimpotriva, e unul conciliator, tolerant, pe alocuri chiar duplicitar – asa e cand vrei sa impaci contrariile.Cred ca confunzi postmodernismul cu avangarda. Nu-i nimic, se intampla si pe la case mai mari, asa ca nu dispera…
Turcanule, pana la critica literara te mananca gramatica. „sai sa ma critici cu orice pret” se scrie altfel corect. Iar credintele tale in sfinti si Dumnezeu nu au nici o legatura cu subiectul.
Iar faci salata de nascut pisici?
Cat despre 22, indiferent de ce ai citat Diogene Laertios, observatia mea cu dragutii se refera la faptul ca nu ai priceput nimic din ce ai citit, ceea ce ai si confirmat intr-o clipita!
Spui: „Tu ai in cap doar motivarea viciului tau, „. Te anuntz ca esentza a ceea ce sustii ca ai citit consta in faptul ca in cadrul societatii grecesti orientarea sexuala nu era deloc un viciu.
Mai scrii:”Atit.Nu sint nici homofob, nici fanat crestin, nu ai motive pentru astfel de afirmatii. incerc sa va mai iau peste…picior, uneori. Nu va exhibati pe blog si nu o sa aveti probleme din partea mea”
Hahaha! Zau ca nu esti! Esti si bigot, esti si homofob si pana acum ai expus numai pareri extremist crestine fara nici o noima!
Din nou iti urez nastere usoara!
Apropo, turcanule, sa stii ca nici eu nu sunt heterofob.
Felicitari Oxana,
mi-ar placea sa luom legatura pe privat: dimceadoina@yahoo.com.
Filmul pentru copii „Coarda Colorata” pe versurile lui Grigore Vieru, a fost filmat la casa din padure a familiei mele, iar numele de Doina, chiar marele poet mi l-a dat. As mai adauga cartea Albinuta a fost lansata tot acolo, pe soramea o cheama Albina ;), ca sa vezi ce legatura avem cu poetul.
Daca te intrebi ce casa din padure, in anii 80 a existat o „Casuta a poeziei”, in Codrii Tigheciului casa in care am copilarit si eu. La Casuta poeziei se adunau adesea poetii din tara,Vieru, Dabija, Matei,Gh, Voda, N.Popa…, tinerii din zona, iubitori de arta: poezie, cantec, teatru, pictura si nu in ultimul rand de identitate romaneasca. Casa a fost incendiata in ’87, in urma exploziei n-a mai ramas urma de biblioteca, au ramas doar suflete arse.
In cazul in care din varii motive nu luom legatura, iti recomand Casa Muzeu Alexei Mateevici, de la voi din raion, satul Zaim, prin profesorul Ion Gaina ai putea afla cum ai putea participa la o intalnire cu Marele poet.
Cu prietenie si respect din SUA, California,
Doina Dimcea (fost presedinte a studentilor basarabeni la Galati, Romania).
chiar sa crezi tu ca poate fi numit cel mai mare poet si nu mai stiu eu cum unul care a scris versuri despre lenin, care a inveninat copiii cu In april, in april s-a nascut Ilici, iar pe cei maturi – cu al poem despre zbirul comunist lenin, care ii ia greselile poetului Vieru? Eminescu se intoarce in mormant, cand aude ca voi il numiti pe tutu ista mare si falos. NU, domnilor, cel care a scris despre lenin, tovarasul vieru, nici nu pute pe langa un poet roman mare cu adevarat.
Albinuta, Albinuta!
Ai zburat, ne-ai parasit…
Ne-ai lasat ca avutie
Versuri-miere si ATAT…
Ne-ai purtat mereu de grija
Sa nu rug´jinim cumva
Pe sub limba si la creer
…toata Basarabia!
Si de lucru la nemernici
Tot le-ai dat, ca nu cumva…
Sa le stee-n gat cuvantul
Spus cumva l-adresa ta.
Asta ti-a fost scrus badie, sa te nasti si sa ne lasi
O comara fecarui
Dintre-ai nostri copilasi!
Multumim, multumim, multumim MAESTRE!