Nu stiu daca v-am povestit ce mistouri tragea amicul nostru Ioan Poiata la adresa poeziilor mele cand eram in drum spre vama Leuseni. De pilda, spunea cam asa:
„PASTEL
de Vasile Alecsandri
E Primavara-afara.
Ce dulce expulzare!
Mai vii tu in Moldova
Cand porcul o sa zboare…”
Ca sa-i satisfacem setea de versificatie infantila amicului nostru, va propun cu umilinta urmatoarea po-po-poiata -pardon!- po-po-poiezie
Na! Ca m-am fastasit di iemosaie…
Vai, saracii dusmanii
Cum si-or chemat gaborii
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
De un mal al Prutului
Luand ce-i al Romanului
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sus in deal la Chisinau
Sta nea Vova ca un bou
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Pai sa te dai, nea Vova, jos –
Basarabia nu-i a vost’
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sa te duci la Moscova
Sa dea cu tine-n Volga
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sa te duci la Stalingrad
Sa dea cu tine de gard
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sa te duci cat ii vedea
Basarabia nu te vrea
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sa te duci la rusi in brate
Noi suntem Romani si pace
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
ªi dac-ai sa vii-napoi
indesat intr-un butoi
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Noi te punem la picioare
Pres in Romania Mare
Doamne, ocroteste-i pe Romani!
Sa ne traiasca venerabilul, eternul si fascinantul Ioan Poiata, sursa noastra inepuizabila de inspiratie!
9 răspunsuri la “PASTEL”
Stimate Vladimir Gheorghievici, astfel a luat nastere legenda lui ZORRO.Zilnic deschizind http://www.curaj.net ashtept cu o deosebita nerabdare ce neghiobeala de idiot ce eshti ai sa mai scrii. De mai mult de o saptamina ne veseleshti si ne ridici dispozitsia.
Tavarisci Ion Poiata mai invata limba romana. In romaneste (inclusiv in graiul moldovenesc) adresarea politicoasa presupune vocativul „Donmule” (sau doamna, domnisoara dupa caz) urmat de numale de familie. In romana nu exista si nu se foloseste patronimicul. Pe de alta parte daca ar exista patronimicul nu ar fi in nici un caz slavizat prin sufixul „Vici”. Asa ca mai invata, cuv va indemna candva cineva caruia nu-i pomenesc numele pentru ca are pe constiinta prea multe vieti omenesti.
Repet. Tavarisci Ion Poiata, mai invata limba romana, cum va spus canda un trist personaj al carui nume nu-l pomenesec, pentru ca are pe constiinta, direct sau indirect, un mare numar de vieti omenesti nevinovate. In limba romana, inclusiv in graiul moldovenesec, adresarea politicoasa presupune apelativul „Domnule” (sau doamna, domnisoare dupa caz) urmat de numele de familie al persoanei. In romana nu exista patronimic. Si chiar dac ar exista el nu ar fi slavizat prin sufixul „o(e)vici”. Daca nu intelegi sensul unor cuvinte te asigur ca nu sunt injuraturi si nu au nici o conotatie triviala. Le poti gasi sensul intr-un dictionar explicativ.
Stimate Domnule Ioan Poiata, sincer si din toata inima ma bucur de bucuria domniei voastre. Voiesc sa stiti ca va iubesc crestineste si frateste ca pe un Roman sau Maldavan sau ce sunteti dumneavoastra, frate de sange cu mine. Sa cunoasteti ca nu va port cu nimic pica si ca va pomenesc in rugaciunile mele. ªi ca mi-ar parea tare rau sa stiu ca v-am intristat cu ceva. Dar de vreme ce, dimpotriva, scrierile mele va aduc veselie si buna dispozitie, nu pot decat sa ma veselesc impreuna cu dumneavoastra, in amintirea vremurilor bune, cand am cunoscut un om inteligent, abil si care nu trebuie niciodata subestimat. Astept cu nerabdare clipa ca destinele noastre sa se uneasca in Romania Mare si ca dumneavoastra sa treceti de partea luptei celei drepte. Si chiar si asa, va asigur de respectul si consideratia pe care vi le port, si va rog sa ma iertati daca, in numele libertatii de exprimare, mi-am permis pe ici-pe colo sa mai glumesc cu dumneavoastra, ca si cu un vechi prieten. Dumnezeu sa va lumineze gandurile, inima si viata!
Vladimir Gheorghievici, nu dori’i sa mai vizitatsi Moldova odata ?
Vladimir Gheorghievici am uitat sa te intreb, ai cumva un ICQ ? Mai discutam de ale noastre…….
Citez poezxia lui Poiata:
„Pastel
de Vasile Alecsandri
E Primavara-afara.
Ce dulce expulzare!
Mai vii tu in Moldova
Cand porcul o sa zboare…”
Raspunsul meu ar fi fost …altfel. Fara bisericisme:
„Voronin a zburat spre Bucuresti!
De astazi stim si noi ca porcul zboara!
De-aceea credem toti ca astazi esti
Poiata chiar si pentru domnul Cioara!”
As putea da sute de exemple de epigrame fara rugaciuni puerile! Dar poate gresesc si ai dreptate: cu religia scoti mai mult din om!
Tavarisci Ion Poiata, in limba romana, inclusiv in graiul moldovenesc, adresarea politicoasa impune apelativul „Domnul;e” (sau doamna, domnisoara dupa caz) si numele de familie. Patronimicul nu se foloseste in limba romana. Si chiar daca s-ar folosi, ar fi fara sufuxul slav
„o(e)vici”. Sufix nu este o injuratura. Puteti sa-i cautai definitia intr-un dictionar. Asa ca puneti inpractica indemnul acelui personaj de trista amintire a l caui nume nu vreau sa-l pomenesc pentru ca are pe constiinta, direct sau indirect, un mare numar de vieti nrvinovate”invatati, invatati, invatati” limba romana. Pentru ca in curand oveti avea mare nevoie de ea, sti d-voastra dece.
Imi cer scuze pentru reetarea comentariului. Am probleme cu linkul, se pare, pentru ca o data nu se afiseaza nimic, apoi se afiseaza toate mesajele.