Am fost invitat de OWH TV Studio sa fac parte din delegatia moldoveneasca la atelierul de video-activism pentru drepturile omului din cadrul festivalului de film documentar de la Kiev, care a avut loc intre 28 martie si 3 aprilie 2008.
Sunt cineast si actictivist civic, promovez si apar drepturile omului, de aceea am acceptat cu interes invitatia, mai ales ca cheltuielile de drum si de cazare au fost suportate de Fundatia Soros si, respectiv, de organizatori.
Am mers in ambele directii cu o masina particulara, la intoarcere fiind chiar delegatia completa: Virgil Margineanu cu Victria Coroban de la OWH, Natalia Morar, jurnalista moldoveanca expulzata recent din Rusia pentru articolele ei de investigatie din New Times, si eu. Acolo aveam sa intilnim si pe Gheorghe Agadjanean (cu nevasta), un participant la festival (cu filmul San Sanici) la sectiunea Creatie.
De altfel, era greu sa deosebesti cele doua sectiuni ale festivalului DocuDays, deoarece in cam toate documentarele gaseai preocuparea autorilor pentru non-discriminare, egalitate, diversitate, pluralism – respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Proiectiile se faceau in doua sali, adesea simultan, si n-ar fi fost posibil sa vad toate filmele (pe unele chiar in mod repetat), daca nu exista si o sala mica – Videoteca – unde participantii acreditati puteau in timpul liber sa vada oricare dintre filmele din program la unul din 6 computere portabile dotate cu casti si unite in retea. Din pacate nu erau conectate si la reteaua globala, deci am putut comunica cu lumea si cu cei de acasa foarte rar, insuficient.
Foarte interesante si instructive au fost si seminarele, conferintele din cadrul seminarului, majoritatea organizate de Comitetul Helsinki pentru drepturile omului dar si de alte organizatii specializate din Ukraina. Unul a fost despre drepturile copiilor si metodele de instruire, altul despre situatia din penitenciare. Din pacate am ratat o masa rotunda despre cazurile pierdute de catre Ukraina la CEDO si un seminar despre organizarea de mitinguri, dar in acest timp eram antrenat in atelierul de aproape trei zile despre utilizarea mijloacelor multimedia in promovarea si apararea drepturilor omului. Au vorbit experti de la organizatii specializate din Cehia, Polonia, Belarus si Ukraina, dar cei mai imlicati in proiect au fost doi tineri de la Witness, o asociatie americana. De altfel, si cei doi erau originari din estul Europei, dar emigrati cu multi ani in urma in SUA.
Ne-au aratat cum sa folosim camera video (multi dintre participanti chiar nu stiau asta), cum sa difuzam imaginile, am lucrat in echipe si indeplineam sarcini practice.
Astfel am putut invata de la experti, dar si impartasi din cunostintele, aptitudinile mele. Am putut comunica cu activisti civici din Rusia; Belarus, Ukraina, dar si din tari occidentale, ei fiind la festivalul de film ca participanti sau spectatori. Am stabilit multe legaturi utile in activitatea mea ulterioara.
Le sunt recunoscator tuturor celor care au facut posibila participarea mea la acel eveniment socio-cultural de importanta regionala. Multumesc Fundatiei Soros pentru sponsorizare.
Am scris acest text ca raport solicitat de cei de la OWH pentru Fundatia Soros
+++
Iar asta scanat e raportul din ajunul plecarii, scris de Iurie Crijanovschi, unul dintre militienii in civil care m-au tinut la racoare toata noaptea…
Un răspuns la “Reportaj rece si tardiv de la Kiev”
Referitor la Ucraina si la Soros am parerile mele de ce este scris mai sus dar a aparut o informatie carei tov. Smirnof a PMR are un castel pe malul Dunarii si anume in Ucraina cind vii dinspre Primorsc la vreo 5 km pina la Vilcovo pe malul dunarii se asezat castelul lui orce om conteresat sa se apropie mai de aproape de facatura respectiva este retinut de politia Ucraineasca se vede ca le plateste fuarte bine asta ar fi tot comentariul la intruniri de democratie si zvirlirea colbului in oci o opinie proprie posibil cam nereusita…