Politica antinationala a Ministerului Educatiei indeparteaza tinerii romani din afara frontierelor


Parca pentru a completa haosul de la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE, ce a ce ar fi trebuit sa fie un program care sa aduca alaturi de Tara Mama pe tinerii etnici romani din afara frontierelor, a fost transformat de Ministerul Educatiei intr-un program antinational care indeparteaza pe acesti tineri de Romania si de valorile culturale si educationale romanesti.

Asta reiese dintr-un memoriu pe care Romanian Global News il prezinta in continuare si prin care Consiliul tinerilor de origine etnica romana din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria si diaspora se adreseaza tuturor autoritatilor statului roman cu competente pe domeniu, cerand indreptarea lucrurilor.

„Referitor la Proiectul privind Metodologia de scolarizare a cetatenilor din Republica Moldova, a cetatenilor de origine etnica romana din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Ucraina si Ungaria si a etnicilor romani cu domiciliul stabil in strainatate, in invatamantul de stat din Romania, incepand cu anul scolar/universitar 2008-2009, afisat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, va supunem atentiei urmatoarele aspecte:

1. In primul rand, inca din titlu, ar rezulta ca Metodologia se refera la toti cetatenii Republicii Moldova, indiferent de originea lor etnica. In realitate, ar trebui sa se precizeze ca este vorba despre cetatenii de origine romana. Dupa cum se stie, in Republica Moldova, precum si in anumite regiuni ale Ucrainei (Transcarpatia, Cernauti si Odesa), urmare a politicii de rusificare si, respectiv, ucrainizare a teritoriilor populate de romani, au fost adusi masiv, in perioada tarista, dar mai cu seama in cea sovietica, cetateni de alta origine etnica decat cea romana, care se
opun intereselor cultural-nationale ale romanilor din aceste regiuni (folosirea limbii materne in institutiile de stat, revenirea la grafia latina, dreptul la instruire in limba materna etc.). Nu credem ca datoria Romaniei este de a-i asigura cu locuri de studii cu bursa in Romania pe romanofobi. Prin urmare, trebuie precizat din start ca locurile cu bursa si cele fara bursa nu sunt pentru toti cetatenii Republicii Moldova, ai Ucrainei sau ai altor state in care locuiesc romani, ci numai pentru cei de origine etnica romana.

2. a) In ceea ce priveste inscrierea si admiterea la studii de masterat, rezidentiat (ciclul II) si doctorat (ciclul III), prin actualul Proiect de metodologie se ingradeste inadmisibil accesul traditional la studii in Romania al absolventilor cu diploma de studii universitare de licenta din Republica Moldova, Ucraina, tarile invecinate si diaspora.

b) Mai mult decat atat. Prin actualul proiect de Metodologie sunt discriminati, chiar in raport cu absolventii proprii, cetatenii de origine etnica romana din Republica Moldova, Ucraina, Balcani etc., care au obtinut studii universitare de licenta in Romania. Exemplificam pe baza R. Moldova: avand doua serii de promotii de studii de licenta (de 3 si, respectiv, de 4-5 ani, in total circa 2500 de absolventi cu diploma de licenta numai in anul universitar 2007-2008, la care se adauga si absolventii din seriile anterioare care nu reusisera, la timpul respectiv, sa obtina locuri de studiu), numarul de locuri acordate pentru studii de masterat (124 cu bursa si 103 fara bursa) este absolut insuficient. In ceea ce ii priveste pe absolventii studiilor universitare de 3 ani (nerecunoscute in Republica Moldova pentru angajare in campul muncii), acest numar de locuri reprezinta o calamitate. Statul roman a investit bani pentru instruirea lor universitara incompleta, fara a-i preveni de la inceput ca nu le va asigura studii universitare complete (studii de licenta + masterat), fapt care va provoca nu atat nemultumirea oficialitatilor Republicii Moldova, a caror atitudine ostila fata de Romania este bine cunoscuta, ci a cetatenilor simpli, care nu poarta nici o vina de politica promovata de conducere in relatiile cu Romania. O situatie similara o avem si in cazul celorlalti absolventi cu studii universitare de licenta de origine etnica romana.

3. Eroarea comisa la stabilirea numarului de locuri la studii universitare in ciclul II fata de romanii din Republica Moldova, dar si din Ucraina, tarile invecinate, diaspora (chiar in comparatie cu procentul acordat cetatenilor proprii in anul universitar 2008-2009), trebuie reparata de urgenta prin completarea HG nr. 170/20.02.2008, persoanele din MECT care au comis cu buna stiinta aceasta eroare suportand consecintele, fapta lor prejudiciind grav imaginea Romaniei in fata conationalilor din afara tarii, si nu numai.

4.Precizam ca aproape toate statele din care provin acesti absolventi (cetateni straini de origine etnica romana, care finalizeaza studiile universitare de licenta, in anul universitar 2007-2008, in Romania) nu sunt incluse in Uniunea Europeana si, prin urmare, absolventilor promotiei cu durata de 3 ani nu li se recunoaste statutul de absolventi cu studii superioare de lunga durata. Acesti tineri vor fi obligati sa paraseasca Romania si sa se intoarca, in tarile ai caror cetateni sunt, fara studii universitare complete, fara posibilitatea de a se angaja si ostracizati la incercarea de a-si continua studiile universitare in propria tara. Astfel, eroarea de planificare chibzuita a numarului de locuri pentru masterat, comisa de unii functionari si factori de raspundere din partea MECT, va crea un impact negativ nu numai asupra absolventilor care, in timp, au fost indusi in eroare prin invitarea la studii universitare de 3 ani recunoscute in UE, dar nerecunoscute in state terte, ci asupra intregii societati romanesti.

5. Obligandu-i pe candidatii de origine etnica romana din afara tarii sa se inscrie la studii universitare din ciclurile II si III direct la universitati, se incalca prevederile H.G. nr. 689/1994 privind preselectia si nominalizarea la studii de catre Comisia mixta M.A.E.-M.E.C.T. In plus, oficialii din MECT nu tin cont de faptul ca, in toate tarile civilizate, candidatii la studii in alte state isi trimit dosarele la concurs si, numai dupa ce li se aduce la cunostinta ca au fost declarati admisi, incep demersurile pentru obtinerea vizelor, pasaportului etc. Multi doritori de a participa la admitere pur si simplu nu vor reusi sa obtina actele necesare pentru a veni ( o data) sa-si depuna actele la concurs si (alta data) sa participe la probele de admitere.

6. Locurile cu bursa si fara bursa, prevazute in anexele 6 A si 6 B, au fost repartizate la cu totul alte universitati si domenii fundamentale decat cele absolvite de candidati. Era necesara o examinare elementara a statisticii privind numarul etnicilor romani din afara-absolventi cu diploma de licenta pe universitati si pe domenii) pentru a face o repartizare adecvata a acestor locuri.

7. Propunem ca locurile ramase vacante la rezidentiat sa fie redistribuite la grupele de specialitati medicale solicitate de candidati, si nu la „medicina de familie”, de care nu duc lipsa nici Republica Moldova, nici Ucraina si nici tarile din Balcani. Statul roman a sprijinit, timp de 5-6 ani, pregatirea universitara medicala a romanilor din afara tarii nu pentru a-i face medici de familie, ci pentru a-i pregati specialisti performanti in domeniile de specialitati de care tara din care provin are nevoie.

8. Faptul ca pe locurile cu bursa nu sunt admisi la masterat, rezidentiat si doctorat absolventii de origine romana cu studii universitare obtinute in Republica Moldova, Ucraina si tarile din Balcani reprezinta o grava discriminare si este in contradictie cu modalitatea de inscriere la aceste studii a aceleiasi categorii de absolventi din alte state, atunci cand li se permite, cu aceleasi studii universitare, inscrierea pe cont propriu pe valuta: daca solicita inscrierea pe locuri cu taxa in valuta (in regimul cetatenilor straini de alta origine decat cea romana), atunci li se recunosc studiile efectuate in statele ai caror cetateni sunt, daca solicita inscrierea pe un loc cu bursa sau fara bursa (ca etnici romani sau romani cu domiciliul in strainatate), atunci nu le sunt recunoscute diplomele de licenta.

In concluzie, propunem:
1. Revizuirea proiectului de Metodologie elaborat de MECT, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 689/1994 privind scolarizarea tinerilor de origine etnica romana din afara tarii, aplicata cu succes dupa 1989, deoarece la ora actuala nu exista documente bilaterale cu Republica Moldova, tari invecinate si diaspora, care sa reglementeze scolarizarea acestei categorii de tineri. Precizam ca toate tarile din lume, inclusiv cele vecine (Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Albania) scolarizeaza cetatenii straini si etnicii numai in baza evaluarii dosarului profesional;
2. Completarea H.G. nr. 170/20.02.2008 privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat, in anul scolar/universitar 2008-2009 (asa cum s-a procedat pentru cele doua promotii ale cetatenilor proprii), cu o O.U.G. sau H.G. speciala de suplimentare a numarului de locuri pentru studii universitare de masterat (si de rezidentiat), astfel incat sa li se acorde tuturor tinerilor absolventi de origine etnica romana (promotia 2008 – studii universitare de licenta cu durata de 3 ani si, respectiv, cu durata de 4-6 ani) sansa de a-si continua si finaliza studiile de master si de rezidentiat.”

  • romanu’ REPUBLIC OF MOLDOVA

4 răspunsuri la “Politica antinationala a Ministerului Educatiei indeparteaza tinerii romani din afara frontierelor”

  1. Romania a avut probleme in ultimii ani in a-i integra pe tinerii romani din afara granitelor, asta e o realitate

  2. cred ca asta se intampla din cauza ca cei din fruntea ministerului nu dau doi bani pe viitorul tinerilor basarabeni-bucvineni-herteni. le-au limitat accesul pe piata fortei de munca, fara a le mari bursele deja de mai bine de 4-5 ani. preturi europene, traiu european, deci si cheltuielile sunt pe masura. mai mult de 50% dintre tinerii veniti sa faca studii in Romania sunt nevoiti sa pece inapoi

  3. Pai atunci, dragilor basarabeni, nu mai veniti la studii in Romania. Relatiile la nivel de guverne influenteaza relatiile la orice nivel. Ori voi si parintii vostri ati ales comunismul care va reprezinta si pe care il promovati asiduu. In plus, ne deranjeaza prezenta limbii ruse in orasele noastre. Locuiesc la Iasi si apartamentul vecin a fost cumparat de o familie din Chisinau. Cei doi baieti studiaza medicina, iar cand ies pe balcon vorbesc ruseste. Si zgomotos. Credeti ca imi place limba asta porceasca? Pute urat, asa ca stati acolo la voi si nu mai veniti pe la noi.

  4. Mama lor de nesimtiti! Daca se mai asteapta ceva bun din partea celor care conduc invatamanetul romanesc …. o sa asteptam mult si bine…. nu uitati ca vorbim de cei care au hotarat ca Eminescu, Caragiale, Ion Creanga sa fie scosi din programe de bacalaureat….. nu uitati ca din umbra eliminarea lor a fost ajutata de cei pe care i regasiti in scrierile lui Paul Goma… atarnatorii isi continua opera asidu….

    De o parte se de alta a Prutului suntem condusi de antiromani … cu mici exceptii …. dar is prea mici… of Doamne … cum au reusit sa ne spele creierile… cum au reusit sa ne tina in intuneric si mai ales dupa 1990….

    Sa i dea dumnezeu sanatate lui paul Goma si celor care l sustin …. ca altfel se alege praful de tot ce inseamna Romania…

    Ptr Dorel. Cei doi sunt la fel de spalati pe creiere ca si romanii din Romania care nu stiu nimic despre Basarabia … sau care stiu ca Basarabia e cu rusii….. nu sunt de acuzati nici unii nici altii…. pot fi acuzati in momentul cand stiu care este adevarul istoric si l ignora …. din pacate in Romania mai mult de 90 la suta din generatia crescuta dupa 1989 nu stie nimic despre Basarabia….. este dureros…. si au facut treaba cu sarguinta alde ilici iliescu si sleahta lor……patapievici, liiceanu, constatinescu, zoe petre….etc etc etc …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.