Departamentul de Stat american a adaugat R.Moldova pe lista neagra a tarilor care nu iau masuri pentru combaterea traficului de fiinte umane. Potrivit raportului privind traficul de fiinte umane pentru anul 2008, lansat recent, R.Moldova este plasata in categoria a III-ea si face parte din tarile care nu indeplineste standardele minime si nu prezinta eforturi semnificative pentru eliminarea formelor grave de trafic.
R.Moldova este o sursa principala de femei si copii traficati pentru exploatare comerciala sexuala, dar in acelasi timp este si o tara de tranzit pentru traficul de femei si copii. Din cei circa 750.000 de moldoveni plecati in strainatate, mai mult de 1% sunt victime ale traficului de persoane. Femeile din R.Moldova sunt traficate in Turcia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Israel, Cipru, Grecia, Albania, Romania, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Italia, Franta, Portugalia, Austria si alte tari ale Europei de Vest. Fete si femei tinere sunt traficate in interiorul Moldovei din zone rurale in Chisinau. Copiii sunt traficati in tarile vecine pentru munca fortata si cersetorie. Traficul de barbati pentru munca fortata in domeniul constructiei, agriculturii, si in alte domenii in sectoarele de serviciu ale Rusiei a devenit o problema presanta. Mica regiune separatista Transnistria din estul Moldovei este in afara controlului guvernului central si continua sa fie o principala sursa si zona de tranzit al traficului de persoane.
Guvernul Republicii Moldova nu satisface pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, si nu face eforturi semnificative pentru a le indeplini. Cu toate ca in ultimul timp noul guvern a demonstrat o vointa politica in aceasta privinta, aceasta a fost insuficienta pentru a recupera inactiunile perioadei de reportare martie 2007- martie 2008, mai ales inactiunile privind cazurile de posibila complicitate a persoanelor publice in traficul de persoane, cazuri care au fost mentionate in raportul din 2007. Cu toate ca anul trecut au avut loc cateva evenimente pozitive (numarul investigatiilor de trafic de persoane a crescut, guvernul a angajat asistenti sociali care sa lucreze in primul rand cu populatia vulnerabila, si a continuat dezvoltarea programului pilot pentru referirea victimelor spre serviciile de protectie) aceste imbunatatiri au fost zadarnicite de inactiunea guvernului privind alegatiile de complicitate in traficul de persoane ai oficialilor publici. Cu toate ca in perioada raportarii, guvernul a aprobat planul national anti-trafic 2008-2009 in martie 2008, alocand fonduri pentru 2008 si sustinand cooperarea cu organizatiile non-guvernamentale, guvernul nu a demonstrat eforturi proactive in identificarea victimelor traficului de persoane.
Recomandari pentru Moldova: Guvernul Republicii Moldova trebuie sa demonstreze eforturi riguroase de a investiga si urmari penal persoanele publice banuite de complicitate in traficul de persoane. Guvernul trebuie sa imbunatateasca colectarea si prezentarea datelor privind investigatiile, urmaririle penale, condamnarile si sentintele traficantilor; guvernul trebuie sa specifice tipul de penalizari impuse pentru diferite crime, numarul de sentinte re-calificate din trafic de persoane in proxenetism, si numarul de sentinte care au fost stinse prin amnistie. Trebuie alocate fonduri mai mari pentru asistenta si protectia victimelor. Guvernul trebuie sa ia eforturi proactive in identificarea victimelor traficului de persoane si sa adopte masuri pentru prevenirea muncii fortate si muncii folosind copiii, efectuate de traficanti.
Urmarirea penala
Anul trecut, informatiile cu privire la complicitatea oficialilor moldoveni la traficul de persoane au stirbit din eforturile organelor de drept. Conform Articolelor 165 si 206 din Codul Penal, autoritatile Moldovei interzic orice forma de trafic a persoanelor. Pedepsele prevad de la sapte ani de inchisoare pana la detentie pe viata, ceea ce este suficient de strict si comparabil cu pedepsele prevazute pentru alte crime grave. Procuratura Generala a adus la cunostinta ca in 2007 autoritatile au pornit 507 cauze penale de trafic de persoane (inclusiv 17 cauze penale privind traficul de copii), ceea ce reprezinta o crestere fata de 466 cauze in 2006. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din Moldova (CCTP) a relatat despre 250 de urmariri penale si despre cel putin 60 de condamnari de traficanti. Desi sistemul statistic al guvernului inca nu detine statistica completa cu privire la durata condamnarilor in cauze de trafic de persoane, conform rapoartelor CCTP, cel putin 50 de traficanti au fost condamnati in 2007 la inchisoare pe termen de la 7 la 10 ani. Autoritatile nu au pornit urmariri penale si nici nu au pedepsit penal vreun functionar guvernamental implicat in trafic de persoane. De asemenea, autoritatile nu au informat comunitatea internationala daca investigarea unor functionari guvernamentali concediati in august 2006 a produs suficiente dovezi ca sa permita urmarirea lor penala. in ceea ce priveste alegatiile de complicitate a unui fost oficial CCTP sus-pus, guvernul afirma ca procurorii au investigat aceste alegatii si nu au gasit probe de savarsire a vreunei crime. Cateva victime au relatat ca atat graniceri cat si politisti au fost implicati in traficul de persoane. Autoritatile de drept ale Moldovei au inregistrat opt cazuri de incercare de mituire de catre banuiti in tentativa de a inceta urmarirea lor penala. Procurorii au mai indicat ca slaba instrumentare a cauzelor penale si coruptia ar fi fost motivul pentru care pedepsele fata de traficanti fie ca au fost blande fie ca au fost suspendate.
Protectia
Guvernul nu acorda finantare organizatiilor non-profit pentru asistenta victimelor, desi a alocat 44,000 dolari SUA in bugetul de stat pentru cheltuielile curente ale centrului de reabilitare a victimelor si a conlucrat cu asociatiile obstesti si programele de asistenta internationala pentru acordarea de servicii juridice, medicale si psihologice pentru victimele traficului in perioada de raportare. Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei a semnat un memorandum de colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie (IOM) pentru asigurarea repatrierii de catre IOM a victimelor traficului de persoane fara ca acestea sa fie retinute de catre graniceri, dar lasate sa se deplaseze nestingherit pana la Centrul de Reabilitare IOM, unicul centru de asistenta exhaustiva pentru victime din tara. Desi mecanismul de identificare proactiva a victimelor lipseste, autoritatile au angajat si salarizat 547 de asistenti sociali si au acordat asistenta la 162 de persoane in cadrul unui proiect pilot de referire a victimelor spre servicii de protectie, care se afla in faza incipienta si care a inceput in 2006 in cinci raioane si a fost extins in 2007 in alte sapte. in ianuarie 2007, Ministerul Afacerilor Externe in partineriat cu IOM a lansat un proiect de dezvoltare a capacitatilor personalului sectiilor consulare de la ambasadele Moldovei din afara tarii pentru a asista victimele din Moldova si potentialele victime ale traficului de persoane. Legislatia moldoveneasca absolva victimele de orice urmarire penala pentru faptele ilegale comise in timp ce au fost traficate; cu toate acestea, in realitate unele victime au fost pedepsite pentru asemenea fapte. Actualmente, Moldova nu acorda statut de resedinta temporara cetatenilor straini victime ale traficului de persoane, si nici nu le acorda alternative legale deportarii in tari in care victimele se pot confrunta cu condamnari sau dificultati. Autoritatile afirma ca incurajeaza victimele sa colaboreze la investigarea si urmarirea penala a traficantilor, insa nu au fost definitivate masuri suficiente pentru a asigura securitatea victimelor.
Prevenirea
in martie 2008, guvernul a aprobat Planul National de Actiuni pentru Combaterea Traficului de Persoane pe anii 2008-2009, anterior ne existand nimic, deoarece precedentul plan a expirat la finele lui 2006. in mai marea parte a perioadei de raportare, comitetul national de prevenire si combatere a traficului de pe langa guvern a ramas fara conducator. in februarie 2008, guvernul a numit un presedinte al comitetului la nivel de Vice Prim-Ministru in conformitate cu legislatia moldoveneasca. Pe parcursul anului, CCTP a administrat si o linie fierbinte pentru victimele traficului. Autoritatile au recunoscut atat public cat si in particular ca traficul de persoane este o problema, insa s-a mizat si in continuare pe organizatiile non-guvernamentale si internationale in desfasurarea de campanii de informare a publicului. CCTP, impreuna cu organizatiile non-guvernamentale si internationale, au elaborat si desfasurat seminare pentru liceeni, cadrele din invatamantul scolar si universitar, preoti, autoritati locale si demnitari locali din organele de drept. CCTP a acordat interviuri televizate pentru a tine la curent telespectatorii despre operatiunile de combatere si prevenire a traficului de persoane, precum si pentru a le ridica nivelul de constientizare a consecintelor traficului de persoane. Guvernul moldovean acorda timpi de antena gratis pentru campaniile anti-trafic.
Sursa : http://romanian.moldova.usembassy.gov
Referinta :
4 răspunsuri la “Raport cu privire la traficul cu fiinte umane, 2008 – R.Moldova in categoria a III-a”
Rapoartele Guvernului SUA despre R.Moldova http://romanian.moldova.usembassy.gov/us_government_reports_on_moldova.html
Salariul minim lunar legal in 2007 a fost de aproximativ 25 USD (305 lei) pentru angajatii din sectorul public si aproximativ 58 USD (708 lei) pentru angajatii din sectorul privat. in luna septembrie, Guvernul a declarat ca salariu mediu lunar a fost de 147 USD (2130 lei). Nici unul dintre salariile minime nu asigura un nivel de trai decent pentru angajat si familie. Oficiul de Inspectie a Muncii este responsabil de aplicarea regulamentului cu privire la salariului minim. Constrangerile bugetare au impiedicat deseori statul si angajatorii din sectorul privat sa achite salariile la timp.
Nu este nimic despre traficul de bibliotecare, sustinut de Lidia Culicovski si Uilian Filip. De ce?
Sorine, scrie tu despre asta, faci un raport personal, io il astept!