Motto: „Care opinie publica? De ce aceasta opinie publica nu urmareste procesul destramarii poporului roman cu aceeasi fervoare cu care urmareste procesul destramarii unei familii? Ce ferocitate!” (Dan Puric, „Cine suntem”, Bucuresti, 2008)
Unora le place rusa
Zilele trecute ma uitam pe fluxul de stiri de la noi. Mi-a atras atentia un titlul, pe cat de intrigant, pe atat de alarmant : „Moldovenilor le place tot mai mult limba rusa”! Agentia care difuza stirea facea trimitere la un studiu realizat de organizatia de cercetare a opiniei publice Gallup Polls. Trebuie sa recunosc ca nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut datele difuzate. Din sondaj am aflat cu stupoare ca in R. Moldova, procentajul respondentilor care spun ca este foarte important ca limba rusa sa fie invatata de copii, a crescut uluitor, tocmai cu 12 puncte procentuale. Astfel ca, de la 27 % in anul 2006 numarul celor care vor sa isi invete copii sa vorbeasca limba rusa s-a ridicat la 39 % in 2007. Gallup explica aceasta crestere drept urmare a „incalzirii relatiilor dintre Moscova si Chisinau, dupa ce Rusia a anulat embargoul asupra vinurilor moldovenesti”.
La acest punct, mi-am amintit o serie de experiente personale.
Invatati, invatati si iar invatati!.. Limba rusa?
Primul soc in raport cu evolutia limbii ruse la noi am avut-o cu putin timp in urma cand, o veche cunostinta, mi-a declarat cu nonsalanta ca isi va da odrasla sa studieze la o scoala rusa din capitala. Socul a fost pe masura. Nu se poate, am zis atunci. Cum sa mearga copilul tau sa studieze la o scoala rusa, de vreme ce voi, parintii, sunteti romani / moldoveni, iar acasa vorbiti doar romana ?! Ce identitate va avea acest copil? V-ati gandit ce istorie va invata copilul vostru?! Si atunci – marea dezamagire – am primit un raspuns cum nu am mai auzit pana atunci: „El va face afaceri cand va fi mare, ca mine, iar in bussiness-ul de la noi, daca nu stii rusa nu ai ce cauta (sic!). S-apoi, romana o cunoaste de acasa…”.
Asta e! Interesul poarta fesul, iar, pentru unii, bunastarea face cat tot nationalismul altora la un loc. Ce puteam sa raspund ? Sa-i zic ca acest copil poate sa se compare, in timp, cu un copac care isi va pierde frunzele si va ramane uscat, pentru ca nu va avea ceea ce este absolut vital pentru un OM – identitatea? Mai avea oare rost sa explic?… Un lucru am inteles atunci: iata de unde ies struto-camilele moldovenesti!
Vorba lui Dan Puric din cartea „Cine suntem”: „Tineretul nostru este aur, dar noi suntem cei care il distrugem”.
Spatiul cotidian – cucerit treptat de limba rusa
In afara de Belarus, Kazahstan si Kargazstan, unde limba rusa si-a mai pastrat statutul de limba oficiala, in alte trei foste republici sovietice – R. Moldova, Ucraina si Tadjikistan, aceasta este considerata „limba pentru comunicare interetnica”. Aici am rezerve. Realitatea de la noi este mult mai grava. In R. Moldova, rusa ocupa un loc si un rol mult mai important decat „limba de comunicare etnica”. La noi aceasta limba este pretutindeni: in politica, afaceri, hartii oficiale, documente, instructiuni tehnice, programe, inclusiv la computerul de la care scriu acest text.
M-am tot intrebat si va intreb: de ce, de cele mai multe ori, diplomatii care vin in misiune la noi in tara aleg sa invete mai degraba limba rusa pentru a se exprima si nu limba tarii unde vin? Au invatat oare atat de prost domniile lor geografia incat nu stiu asemenea detalii sau, dimpotriva, au fost instruiti sa procedeze exact cum procedeaza? Si de ce nu ii putem convinge de contrariul? Nu stiu raspunsul, doar intreb…
Din propria experienta, pot spune ca, in ultimii ani cat m-am aflat la Chisinau, am resimtit cresterea influentei limbii ruse. Exemplele sunt nenumarate si le stim cu totii. Incepand de la clasicul exemplu din transportul public cand, la intrebarea „Coborati la statie?”, ti se raspunde pe un ton grav si nemultumit un „Niet” apasat, pana la revolta cretina a unui chelner de pizzerie care refuza sa te serveasca, pentru ca, atentie, nu vorbesti „na normalinom iaziche”, sau si mai sus, pana la institutiile mediatice si institutionale ale statului unde, in anumite cercuri, daca refuzi sa te exprimi in rusa, „risti” sa nu mai fii invitat a doua oara. Mai mult, in randul tinerilor limba rusa devine tot mai „cool”, iar la nivelul „high-life-ului”, utilizarea limbii ruse devine cel mai nou test al snobismului local.
Date statistice ingrijoratoare. „Moldovenism” in limba rusa
Datele statistice si cercetarile din ultimii ani confirma observatiile mele empirice. Usurinta celor care traiesc in stanga Prutului de a trece de la o limba la alta este bine cunoscuta, iar studiul Gallup Polls, de la care am pornit acest articol, demonstreaza acest fapt. Un exemplul: in R. Moldova, 23% dintre respondentii solicitati sa raspunda la sondaj au acceptat cu usurinta sa raspunda in limba rusa. Aici, o mica precizare comparativa. Acelasi studiu a fost realizat in Georgia si Armenia, unde doar 3% din respondenti au acceptat sa raspunda la intrebari in limba rusa (desi datele atesta si la ei o crestere a influentei limbii ruse). Sa nu mai existe oare demnitate nationala in R. Moldova ? Am uitat oare valul de entuziasm al anilor 90 ? Sau pe cel din 2002-2003?
Aceste date din 2008 sunt confirmate si de studiul sociologic din octombrie – noiembrie 2007, realizat in cadrul proiectului „Monitorul Euroasiatic”. In acest studiu, ar trebui sa ne dea de gandit atitudinea celor 61% dintre intervievati care au o atitudine pozitiva fata de sustinerea limbii ruse de catre Moscova in R. Moldova. Mai mult, ar trebui sa ne puna in garda si sa ne ingrijoreze serios indiferenta celor 15% dintre respondenti, care au raspuns ca nu le pasa de implicarea lingvistica a Rusiei in stanga Prutului. Daca am aduna cifrele, am obtine un procent de 76 care sustin sau sunt indiferenti la implicarea lingvistica a Moscovei in R. Moldova!
Cresterea influentei fostului imperiu la noi si, mai ales, indiferenta periculoasa a cetatenilor nostri lasa loc de un NO COMMENT elocvent.
In ce limba vor vorbi copii nostri?
Programul „moldovenist” si „patriotic” al Partidului de guvernamant a generat o sistematica crestere a influentei limbii ruse. Din 2001, de cand au venit la putere comunistii, influenta limbii ruse a crescut constant si puternic si in randurile tinerilor. Faptul ca in unele scoli s-a introdus obligativitatea studierii limbii ruse vorbeste de la sine. Si mai asistam la un fenomen periculos: parerea mea este ca limba romana se vorbeste mai neglijent in randul elevilor, mai neglijent decat acum 5-10 ani, daca nu in clase, atunci in recreatii, in jurul blocului, cu prietenii.
Dar nu este vorba numai de tineri, iar datele sociologice confirma si ele acesasta evolutie. Studiul comandat de „Monitorul Euroasiatic”, arata ca in Republica Moldova, vorbesc in limba rusa, acasa, 20 % din respondenti, pe cand alti 27 % atat in rusa cat si in romana. Prin urmare, insumad, procentul celor care se exprima fie curat in limba rusa, fie si in rusa este de 47 %. Doar jumatate din respondenti, mai exact 52 %, vorbesc acasa curat in romana. Cifrele sunt mari daca e sa comparam cu alte tari din spatiul fostei URSS. Sa luam, de exemplu, Georgia. Aici, in limba nationala vorbesc acasa, 89%, alte 8 % vorbesc si in rusa, pe cand doar 1 % dintre vorbitori se exprima curat in rusa. Situatia este aproape similara si in Latvia. Aici 88 % vorbesc acasa in limba nationala, 5 % si in rusa, iar alte 2 % doar in limba rusa. De aici si intrebarea : „De ce asa si nu altfel? De ce in Georgia si Latvia procentul este atat de diferit? Chiar nu ne intereseaza in ce limba vor vorbi copii nostri?
Apropo de influenta pe care o exercita limba rusa in spatiul basarabean, mai trebuie relevat un rezultat. Faptul ca 46 % dintre minorii de la noi poseda limba rusa la perfectie, si doar 11% nu o cunosc (fac trimitere la acelasi sondaj), releva impactul acestei limbi asupra tinerei generatii. De ce oare in Latvia nu se intampla la fel ? De ce aici 47 % dintre minori nu cunosc deloc limba rusa si doar 6 % o vorbesc fara oarecare probleme.
Care este explictia? Una dintre ele este, cu siguranta, mass-media si influenta covarsitoare a limbii ruse aici.
Mass media ruseasca – lider de piata in R. Moldova
Un studiu comandat de Eurasia Fondation, realizat de IDIS Viitorul si publicat in aprilie anul curent – „Raport asupra studiului de evaluare a perceptiei publice privind procesul de integrare europeana si implimentare a Planului de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova”, arata clar influienta masiva a mass-media rusa in R. Moldova, cel putin la nivelul increderii publice. Astfel, 67,5% „tind sa aiba incredere” in posturile TV din Rusia. Mai mult, institutiile TV din Rusia sunt cele in care populatia R. Moldova are cea mai mare incredere dupa Mitropolia Moldovei (67,7%), dar la o diferenta nesemnificativa. Pe locurile urmatoare se claseaza „posturile TV din Moldova cu acoperire larga” (62,3%), urmate de „posturile de radio din R. Moldova cu acoperire larga” (59%) si de „posturile de radio in limba rusa” (53,6%). In acels studiu se arata faptul ca, in R. Moldova, increderea acordata mijloacelor de informare de la Moscova este relativ egala cu cea acordata mijloacelor de informare de la Chisinau. Observam ca din octombrie 2007 pana in 2008 situatia a ramas aceeasi.
Studiul din 2007 inclus in proiectul „Monitorul Euroasiatic”, pe care l-am mai pomenit, atesta un procent de 71% dintre respondenti care afirma ca urmaresc canalele de la Moscova „regulat”, si alte 15 %, „doar uneori”. Asta inseamna 85% de privitori la canalele rusesti de televiziune. Ca sa nu mai vorbim despre canalele nerusesti, dar traduse si ele preluate tot in… limba rusa.
Ce e de facut?
Sa fiu inteleasa corect. Nu am nimic cu limba rusa, dimpotriva, Apreciez literatura rusa si am citit si eu marii clasici, m-au impresionat si pe mine scriitori uriasi ca Tolstoi si Dostoievschi. Sunt si eu de acord ca cine stie mai multe limbi este mai castigat. Doar ca avem de-a face aici cu limba ca purtator de interese geopolitice, cu influente politice sau economice ale Moscovei prin intermediul mass-mediei, pietii cartilor, afacerilor. Cresterea influentei limbii ruse in R. Moldova este direct proportionala cu cresterea influentei politice a Rusiei la noi. Ce facem in situatia asta? Nicolae Iorga spunea ca numai aplecandu-ne asupra trecutului putem avea taria faptelor de astazi. Dar mai putem sa facem asta?
In minunata sa carte, „Cine suntem”, Dan Puric ne avertiza si pe noi, cei din stanga Prutului: „Ce trebuie sa facem noi acum? Trebuie sa ne definim, ca sa le spunem si altora cine suntem, ca sa stie si ei cu cine stau de vorba… Altfel suntem pierduti”.
Stela POPA
Magistru in stiinte politice, Jurnalist
21 de răspunsuri la “Influenta limbii ruse descreste in plan mondial dar creste in Republica Moldova!”
dezastru!
de ce rabda moldovenii?
Despre pozitia mea referitoare la limba rusa am scris de mai multe ori asa ca nu ma mai repet. Dar una este limba ca purtatoare de cultura si, de ce se nu spun chiar daca suna a limba de lemn si poate chiar a ironie si nu total gratuit, de civilizatie si alta a e limba ca instrument politic. Mi se pare normal ca influenta pe plan mondial a limbii ruse sa scada in toate stele „fratesti” a fost perceputa ca un alt instrument de ocupatie, in plus de ea se lega si propagarea „idealurilor nobile” ale comunismului. Eliminarea socialismului de tip sovietic (nu rusesec, comunismul nu are nationalitate, el este supranational) a condus automat la acaderea „apetentei” pentru limba rusa. In plus pastrarea si dezvoltarea limbii nationale a unui popor a fost si un instrument de rezistenta impotriva ocupantului. Iata de ce nu inteleg care este logica actiunilor de reviatlizare ale limbii ruse in R. Moldova, stat cu majoritate etnica clara romaneasca, deci cu o limba nationala suficient de dezvoltata pentru a permite o comunicare la nivel inalt in toate domeniile culturii, atat spirituale cat si materiale. Justificarile cu comunicarea interetnica nu stau in picioare, statul basarabean ( nu moldovenesc, Moldova inseamna istoric si geografic mult mai mult decat fragmentele din Basarabia ce compun acest stat, in mare masura artificial, opera a bolsevicilor) nu este un stat multietnic iar cei care de alte etnii ar trebui sa invete limba nationala (sau, ma rog de stat cum o numaste constitutia), asa cum se intampla si este stauat in toate staele cu adevarat democrate.
Pentru anonymous din Canada:
„Ruso turisto, publico morali”
1. E Letonia si nu Latvia
2. Cine a comandat acest studiu Gallup Polls ???
Chiar letonii isi numesc tara Latvija 😀
Nu stiu cine l-a comandat, dar vad ca a fost publicat intii pe alte situri, UNul chiar interactiv, cu posibilitate de comentare. Cum motiveaza autoarea ca l-a pus si la noi, astfel incalcind usor regulamentul Curajului? E cumva o versiune completa, necenzurata a textului?
quo vadimus?
mai avem putin si disparem ca entitate.
Invatati limba dúsmanului
pai daca raman numai rusofonii in md…
Rapirea Basarabiei de catre Rusia stalinista a fost pretextul „eliberarii” ei de sub „ocupatia romana” in 1940 si 1944. A fost devastare criminala si o inrobire oribila ruseasca a acestei provincii romanesti.
Basarabia, inca mai este o poarta deschisa vraiste pentru mafioti, tilhari, criminali si banditi alde Smirnov si Antiufeev, veniti puhoaie neintrerupte din Rusia si Ucraina pentru a destabiliza situatia din republica si a o mentine in zona de influenta ruseasca!
Cine altii de cit rusii au facut genocid si au facut schimbari masive de populatie!? Cine i-a tinut in incultura pentru a putea sa-i conduca si domine mai usor!? Cine i-a transformat pe moldoveni in maldavani ?
Trebuie sa meritam sa fim respectati, nu sa palavragim:
> Ce e de facut, Ce e de facut”
> „Am privit in moldovneste, si el s-o uitat in rusa”
Da vedeti de drum dragul meu „Moldovean/Roman”, creste 2 copii sa-si cunoasca istoria neamului, si limba rusa, care e problema. Asta a fost istoria, si asta e realitatea. Alta nu avem.
@ O.Brega
pai si Lisabona este numita in tara lor Lisboa, Beijingul – Pekin etc… noi avem obligatia sa vb ROMANESTE !!!
trebuie sa-i invatam pe vorbitorii de rusa si pe marii diplomati acreditati la noi sa vb o limba corecta.
LA TOATE ACESTEA UN SINGUR RASUNS : MOLDOVA ARE NEVOIE DE O REVOLUITE SHIMBARI RADICALE , ATITUDINE SERIOSA A MASELOR CARE DIN PACATE SUT DEZORIENTATI ,E NEVOI DE O SCANTEIE ! CINE OARE VA AVEA CURAJUL ,UNII ZIC LA ACEST CURAJ :NEBUNIE ??? ,NEINCHINAM CELOR CARE MAI BINE NE PLATESC .CHIAR DACA AJUNGEM SA FIM UMILITI ,AM AJUNS SA FIM NISTE SCLAVI SI MERGEM IN SCLAVIE BINEVOL ,AM AJUNS SA STAM CU LEGEA IN FATA SI SA NU POTI FACE NIMIC . SA AJUNGI IN PROPRIA TARA SA TE SIMTI STRAIN ESTE GRAV , !TOATE POPOARELE CARE SUNT IN ZIUA DE ASTAZI TARI DEZVOLTATE-PE LANGA FAPTUL CA AU FOST POPOARE CUCERITOARE,DETINEAU COLONII ETC ,DAR AU FOST SI EXTRAORDINARI REVOLUTIONARI ,LUPTATORI SI IN ZIAU DE ASTAZI CU ADEVARAT SAVUREAZA DIN BATALIELE CASTIGATE DEA LUNGUL TIMPULUI:PENRU DREPTURI ,PENTRU LIBERTATE , ETC ! DAR NEAMUL NOASTRU ,CU OAMENI DEOSEBITI DE HARNICI ,DESTEPTI , MEREU IN DEFENSIVA ! CHIAR SI DEFENSIVA E UNA DICTATORIALA !
DAR CINE ARE CURAJUL ,RABDAREA ,TUPEUL ??? CRED CA ENEVOIE ,SA INVITAM CAT MAI MULTI REPREZENTANTI DIN STATELE DEZVOLTATE ,TARI CU TRADITIE : Marea Britanie , Franta ,nu USA ,RUSIA , Sant atatea tineri prin lume organizatii care cu siguranta si cu interes se v-or implica si v-or ridica multe semen de intrbari si cu siguranta v-or si cauta un raspuns ! Tari al caror opinii sunt apriciate in intreaga lumea ,sa vina sa vada , sa ridice aceasta problema la nivel Mondial , situatia Republicii Moldova . ESTE DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE UNICA SANSA , CEL PUTIN PENTRU URMATORII ………. ANI ,E NEVOIE DE TERTE STATE ,CU UN ORGAN CONTROL PERFECT SPECIALIZAT –CARE SA ELIMINE CORUPTIA MAI INTAI DIN RANDURILE STRUCTURILOR DE STAT , E NEVOIE DE O REFORMA ECONOMICA URGENTA .PENTRU CA ECHILIBRUL ECONOMI INTR-UN STAT DETERMINA CELELALTE DOMENII , TREBUEI SA NE LUPTAM PENTRU REFORME ! Astai este o nebunie ! Sa ajungi in anul 2008 SI SA T EAFLI IN EPOCA DE PIATRA ??? ESTE CEVA CU ADEVARAT INCREDIBIL
Referitor la sondaje astea!A fost cineva chestionat vreodata?Eu-niciodata!
DACA ATI OBSERVAT DE CE MULTORA LE PLACE LIMBA RUSA SI CE ANUME ,CARE SUNT TENDINTELE, IZVORUL PLACERII ???(Voi relata pe scurt ,sa nu fie plictisitor ) !!!
Fiecare din noi ,probabil a observat in viata noastra un fenomen ??? , din observatiile mele am constatat ,si chiar daca v-om face o statistica ne place sa traim in stilul Sanson (vet-i intreba oare ce legatura are cu limba rusa ???(credeti ca e un maruntai nesemnificativ ??? (fara casa ne dam seama ce inseamna acest stil ,care este sensul lui si ce inseamna jiti po strogim poneatiem ,viseapare absurd, stupid ! Da de cate ori ajung in moldova ,ucraina ,inclusive si prin sate am impresiea trec prin inchisoare ,prin cartiere cu ricidivisti ,V NATURE ,VEC VOLI NE VEDATI ! ,sa NE IBRACAM CA RUSII , PIDJAC DI CHELI ! Freza ! Blatnoi Jargon ,Bratki v zacone ! Pa paneatiem caceli caceaiut ! I vnature ne secut kakie ani Glupie ,para filimov nasmatrelisi , bespredel tvareat , za bazar ne atveceauit pod baltnih coseat ,po feni matereatsa ,rumanschii eazic zabili ,Eaca de ce la multi le place Limba Rusa ,asa dim micelle mele observatii avem tendinte romanticilor sansonie si ne facem de rusine ,da intelegem unii intradevar traesc viata de zi cu zi dupa ‘codul ‘ celor in lege ‘ si sunt oameni din lumea aceasta interlopa destul de intelepti ,asta e drumul lor ,e alegerea lor si ei raspund pentru ce ei fac cu unele exceptii ! Dar noi ,nici interlopi nu suntem ,nici zaconichi nu suntem nici Blatnie nu suntem ,pentru nimic nu raspundem , Haos suntem niste escroci ,daca am ajuns sa merg pe strada si sa vad tineri intre 20 -24 de ani se striga unul pe altul :Ai Belii ,Cos ,nu cio ti v nature !??? ! Poporul Nostru se inspira din filme , la noi doar filme doar Blatnie ! Bineinteles este interesant sa traesti ca in film ! E prea mult de spus …! E o parere ,o mica observatie ,si un semn de intrebare ,producatorilor de filme ,Ministerului Culturiii si ingenere cetatenilor cu RUGAMINTEA DETERMINATIVA DUPA CE REGULI TRAITI CINE DORITI SA FITI ,NU VA OBOSITI SI NU OBOSITI PE ALTII PENTRU CA INTR-O ZI V-OM AVEA MULT DE REGRETAT !!!!!????
Stimati Domni si Doamne , (Obosnuite rebeata ,filitruite bazar ,naucitisi na bespredel rumanscim eazicom varajatsea ,pered fraerami ne pontavatsea , EACA ROMANTISMUL NOSTRU NE COSTA SA PIERDEM LIMBA NATALA ,GRAIUL NOSTRU SI CEL MAI IMPORTANT NU NE DAM SEAMA DIN CE NE INSPIRAM ,OBSERVAM DOAR CA MULTORA LE PLACE LIMBA RUSA ,CUM SA TE LUPTI CU ACEST FENOMEN ??? !!! Un mic reportaj special Pentru Curaj.Net ! Cu Multa stima !
!!!!
frumoasa prezentatoare
bine zis mai sus, in incultura care domneste in Moldova, iar „cultivarea” se face doar prin mass-medie, vorba „s-a prostit poporul, cu televizorul”.
Peste noapte banditii au devin eroi si exemple de urmat pentru tanara generatie debusolata, Tv, presa, filmele abunda prin articole si reportaje ce glorifica si simpatizeaza toate gunoaiele societatii, coruptia si banditismul sub deviza: „Cine nu fura si nu talhareste ori e prost ori nu gandeste”.
DIhttp://www.segodnya.ua/interview/1030344.html
(revin cu o mica paranteza ,am sa va rog sa vizualizati acest link ,eu personala crdeam ca nimic nu o sa ma inpresioneze in viata aceasta dar …am fost impresionat ,Adevaratele vedete dau interviu ,cu adevarati ziaristi ,cata onoare ,cata …. eaca sa !
http://www.segodnya.ua/interview/1030344.html
Mai Brega,tu in loc sa te bucuri ca la publicat si la voi pe site si va creste traficul,inca te superi si te ratoiesti.Nu uita vorba lui Scurmus ca sa nu scuipi in fantana din care bei apa
Bre…!Sintem in prapastie de cind s-a nascut comunistii moldoveni! Si in ea vom fi!!!! Fugiti unde puteti!!!! Asta e scaparea…