Pentru bogati – distractii, pentru saraci – autenticitate


Un nou cuvant isi face loc tot mai insistent in societatea moldava – autenticitatea. Folosita mai intai de artistii mai emancipati ai locului impotriva vechii garzi de creatori, care se incapataneaza si astazi sa abordeze doar subiecte traditionale, in care canta, sculpteaza sau deseneaza doar oameni placuti Statului si lui Dumnezeu, notiunea a fost preluata cu entuziasm si de tinerii, desigur mai marginali, fata de care soarta nu a fost prea generoasa, fiind fortati sa joace fara voia lor rolul de rebeli.

Daca as avea de ales, as alege fara nicio ezitare sa fac parte din prima tabara, a reactionarilor. Acestia nu sunt pusi in situatia de a nega tot timpul ipocrizia societatii si a umanitatii in general, fiind preocupati mai degraba de agrement, de intretinerea corpului, de gestionarea banilor. Ca doar nu sunt chiar atat de saraci, incat sa fie obsedati de suflet, de universul interior, de revolutii.

Dar exista si situatia fericita cand contrariile pot fi impacate. Astfel, cunosc multi poetici dramatici basarabeni, de factura romantica, care imbina utilul cu placutul, adica, desi s-au imburghezit, devenind in viata de toate zilele conformistii cei mai inveterati, opera lor pare a fi in continuare scrisa de rebeli ireconciliabili.

Cu toate ca problema autenticitatii nu e una definitorie pentru societatea basarabeana in ansamblu, preocupata mai degraba de supravietuire decat de mofturi metafizice, si nu are nicio sansa in viitorul apropiat sa degenereze in manierism, totusi se face simtit un interes tot mai accentuat pentru manifestarea in cauza. Cenacluri literare, poeti avangardisti, tineri rebeli incruntati – toti nemultumiti de conditia lor – isi revendica dreptul de a fi autentici, ca sa… Ca sa ce? Cred ca nici ei nu stiu sigur…

Iar la polul opus se afla noua clasa de parveniti si odraslele lor – tinerii de bani-gata, care nu au timp de dileme inutile, soarta rezervandu-le delicii de nedescris. Ca doar n-au cazut in mintea copiilor sa se joace de-a autenticitatea – un rol rezervat pentru fraieri si ratati.

Enervant


3 răspunsuri la “Pentru bogati – distractii, pentru saraci – autenticitate”

  1. u toate ca problema autenticitatii nu e una definitorie pentru societatea basarabeana in ansamblu, preocupata mai degraba de supravietuire decat de mofturi metafizice,

    Daca tu ai fi SRANDARDUL GW, as spune ca dimpotriva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.