Cum i s-a părut unui bucureştean ziua de 31 august 2008 – LIMBA NOASTRĂ ROMÂNĂ


sau Basarabia română

În 2006 şi 2007 reuşisem imposibilul: cu resurse extrem de puţine (imaginaţi-vă buzunarele voastre şi a altor 20 de prieteni) am putut promova campania „Basarabia pământ românesc” în Piaţa Universităţii din Bucureşti prin muzică, ocazia fiind Ziua LImbii române. Le mulţumesc şi le voi mulţumi mereu celor care ne-au ajutat la cele 2 concerte şi în restul acţiunilor campaniei, LUPTA CONTINUĂ!

Anul ăsta eu am mers la Chişinău pentru a participa la serbările de aici, pentru a „lua pulsul românismului” din Basarabia şi, de ce nu, pentru a regăsi o sămânţă de patriotism, pe care foarte rar o mai găseşti în aerul jegos de Bucureşti.

Prima veste proastă am primit-o când eram pe drum: Gheorghe Zamfir a fost călcat de o maşină în Bucureşti şi e la spitalul de urgenţe. Deja mintea unora zbura spre un accident similar din 1992, din fericire nu a fost cazul… Marele Gheorghe Zamfir e bine şi salută Basarabia!

A doua veste proastă a fost legată de Vlad Pîrău (Rusu), puştiul ce fusese expulzat pe 27 martie din republica Moldova. Deşi contestase în instanţă decizia şi a câştigat, vameşii moldoveni nu i-au permis să se bucure de ultima zi de vară în Chişinău, alături de noi. La 17 ani şi 50 de kile, Voronin şi gaşca lui au un duşman de temut în persoana lui Vlad din cîte văd … oricum, braşoveanul şi-a văzut de treabă, făcuse reviste având în centru România Mare, le-a trimis cu un autocar care a scăpat din vederea „vigilenţilor” apărători ai neamului „moldovenesc”. Aveam să văd revistele cu pricina ulterior la românii din Chişinău.

Ajuns în Chişinău dimineaţa, deja vedeam urme a unei situaţii mai bune pentru români: toate inscripţiile magazinelor erau în română, apoi în rusă (câteodată chiar deloc); sărbătoarea limbii române era semnalată cum trebuie, cu panouri mari pe care scria LIMBA NOASTRĂ ROMÂNĂ (în anii trecuţi şobolanii roşii goliseră sărbătoarea de conţinut, numind-o Limba noastră.) iar panourile din oraş arătau clar orientarea ce trebuie urmată (oricît de mult sau de puţin am simpatiza-o) dacă vrem ca în viitorul apropiat să ne simţim ca acăsă din toate punctele de vedere la Chişinău:
chisinau uniunea europeana

Romînii sunt majoritari în republica Moldova. Oricît de prostiţi ar fi de propaganda comunistă, oricît de multe recensământe ar măslui şi cîte alegeri ar fura mancurţii, adevărul se cunoaşte. Îl ştiu si politicienii, care s-au adunat în turme mari, de felurite culori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

filat depunere flori stefan cel mare

Unii galbeni, alţii verzi, alţii albaştri, separat cei oranj (a lui Iurie Roşca, cel care s-a aliat cu Voronin în 2005, distrugînd speranţele unioniste ale unei generaţii întregi).

iurei rosca ppcd noua generatie depune flori stefan statuie

Ultimi au fost oamenii de rînd, cu flori mai puţine dar parcă mult mai preţioase.

depunere flori stefan cel mare chisinau

A urmat apoi o promenada pe aleea Clasicilor. Aici, ca şi Ştefan, toţi marii români erau plini cu flori

ion creanga aleea clasicilor chisinauchisinaul aleea clasicilor bust alecsandri vasile

Au urmat discursuri ale mai multor personalităţi, oameni de cultură, invitaţi din România (Eugen Tomac, consilierul lui Băsescu şi o doamnă poetă, nu i-am reţinut numele, decît discursul prost, consiliera lui Tăriceanu – bine măcar că a venit şi se face că lucrează). A vorbit şi primarul Chirtoacă (pentru cine nu ştie prea multe despre lumea de dincolo de Prut, omul are 30 de ani abia împliniţi, cu studiile făcute în România, cu un bunic deportat în Siberia şi cu nişte acţiuni foarte lăudabile până acum, în funcţiile pe care le-a ocupat), după care, cu o răbdare cum rar mi-a fost dat să văd, a pus participanţilor din public insigne în piep cu LImba noastră Română. Nu am purtat cu aşa mîndrie nicicînd o insignă, nici măcar pe ale noastre cu campania BPR. De insignele lui Chirtoacă a mai scris cineva aici. La discursurile de pe Aleea Clasicilor l-am mai văzut pe Ilie Bratu (liderul mişcării unioniste – MURM- ce venise în Bucureşti pe 27 martie şi care, din cîte mi-am dat seama, trebuie să susţină unul din partidele pro-romîneşti de la Chişinău, în loc să fragmenteze şi mai mult spectrul de partide existent), care asemenea PPCD-ului (băieţii în oranj de care v-am povestit mai devreme, prietenii lui Voronin) şi-au făcut propria serbare. De asemenea l-am văzut pe Vasile Şoimaru, al cărui album fotografic (Romanii din jurul Romaniei in imagini) îl caut tot de prin martie, rog pe cineva din Chişinău să-mi zică dacă se găseşte pe undeva…

Între timp, în Piaţa Marii Adunări Naţionale pregătirile erau în toi…

ziua limbii romane chisinau 2008 piata marii adunari nationale pman

Iar la o biserică alăturată, 2 prieteni, 2 romîni, ea din Basarabia, el din Bucureşti au ales să-şi unească destinele. Cu speranţa că şi campania noastră v-a adus mai aproape, vă urăm CASĂ DE PIATRĂ!

nunta chisinau 31 august duminica limba romana

Restul orelor l-am petrecut cu prieteni, toţi implicaţi într-o formă sau alta în acţiuni care ne vor aduce un pic mai aprope de unirea-n cuget şi-n simţiri pe care o dorim.

uniti in cuget si simtiri

A venit şi un securist ce vroia sa ne tragă de limbă dar l-am expediat repede că nu vroiam să ne strice sărbătoarea.

Ajunşi în piaţă, după ce am trecut pe lîngă un mare grup de babe şi moşi ce m-au îmbrăţişat foarte cald cînd le-am răspuns că sunt din Bucureşti, am atras priviri. Nu eu, ci băieţii cu care venisem. Aveau un steag tricolor fără bourul moldav la mijloc şi miliţienii nu vroiau aşa ceva. Pe şefii miliţienilor îi mai văzusem şi pe la alte mitinguri (la fel de cretini ca ai noştri), tot înverşunaţi anti-romîni. Poate ar trebui să se gîndească tovarăşii puţin că vremurile se schimbă, comuniştii mai au puţin şi se duc dracului în pizda mamii lor şi atunci noul stăpân nu se ştie cine va fi…

tricolor ziua limbii romane sergiu arestat

Rezultatul îndrăznelii fluturării steagului a fost arestarea şefului unuia din grupurile ce activează activ în Basarabia pentru cauza romînească. Omul e bine, nu e genul care poate fi intimidat cu o arestare, în schimb după aia i-am văzut pe restul tinerilor din jur dispersaţi, umblînd cam bezmetici, fără ţintă… Nu au mai participat în continuare la restul concertului, umblînd ca nişte boemi prin cafenele şi baruri. Eu am rămas să observ cum se manifestau simplii cetăţeni într-o duminică seară, de Ziua limbii mamei (cum spuneau unii artişti pe scenă).

Pentru ei s-a pus în mişcare un întreg arsenal, cu peste 30 de cîntăreţi, ansambluri si formaţii. Au început cei cu muzica populară, din care mulţi din România. Singurul lucru pe care îl regret e că nu am reuşit să îi văd pe toţi (6 ore au fost muuult prea mult după o noapte nedormită).

ansamblu folcloric muzica populara concert

La Chişinău deja parcă şi pereţii erau pro-români…

desen perete basarabia pamant romanesc chisinau pman

Lumea a venit la concert în număr foarte mare, a băut bere, a jucat hore, s-a relaxat, a cîntat împreună cu artiştii, a aplaudat, s-a bucurat. Mai pe scurt, s-a simţit bine.

chisinaul petrece romania unionism

sarbatoarea limba noastrea cea romana

Pe scenă , între zecile de formaţii au urcat şi preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, urmat de preşedintele partidului LIberal, Mihai Ghimpu. Omul a fost primit cu răceală de publicul basarabean , care însă s-a întors cu 180 de grade cînd Ghimpu a spus Jos comuniştii! Surpriza serii pentru mine a fost tot primarul, Dorin Chirtoacă. Din ce mi s-a părut, omul e o personalitate calculată, mai calmă, în nici un caz genul de om care să participe la mitinguri sau să scandeze ceva. Ei bine, acest om, în uralele audienţei, a strigat pe scenă TRĂIASCĂ, TRĂIASCĂ ŞI-NFLOREASCĂ, MOLDOVA, ARDEALUL ŞI ŢARA ROMÂNEASCĂ. Primarul Chişinăului! Omul care a fost ales în oraşul unde locuiesc peste un sfert din basarabeni. Gest uimitor şi dădător de speranţe.

chisinau ziua limbii romîne piata marii adunări limba noastră

Din păcate, am aşteptat pînă azi, la 5 zile de la concert, iar acest gest, ca şi întreaga serbare de altfel, au fost ignorate de presă, doar rar putând fi găsite unele articole veridice, poate pentru a nu da speranţe şi „idei” altora.

public piata marii adunari nationale

Eu mi-am făcut datoria şi am povestit tuturor ce am găsit în Basarabia romînă în 31 august 2008, rămîne ca şi voi, cititorii acestui (poate prea) lung articol să transmiteţi mai departe şi să ajutaţi în orice fel la consolidarea unei lupte ce e încă la început dar care promite un CER SENIN pentru noi, care MERGEM PE CALEA DREAPTĂ.


8 răspunsuri la “Cum i s-a părut unui bucureştean ziua de 31 august 2008 – LIMBA NOASTRĂ ROMÂNĂ”

  1. panouri pe care scria LIMBA NOASTRĂ ROMÂNĂ se puteau gasi doar in centru… in rest doar cu LIMBA NOASTRĂ…
    deci este loc de mai bine… nu mai vorbesc de tarabele cu fleacuri din centru menite de a distrage atentia de la evenimentele cu adevarat importante…

    Articolul e interesant , realitatea e un pic mai putin incurajatoare…

    P.S.TRĂIASCĂ, TRĂIASCĂ ŞI-NFLOREASCĂ, MOLDOVA, ARDEALUL ŞI ŢARA ROMÂNEASCĂ… IMPREUNA IN ROMANIA MARE… cred ca i-a scapat lui Dorin…

  2. Frumos !
    Cu unele excepţii.
    Dar ce urmează după ? Mai sunt 364 de zile.
    Unde-i „Lupoaica” cu puii din faţa Muzeului de Istorie?
    Marele Rebreanu – „ministrul culturii” al Basarabiei, cum îl numim noi, tot nu e pe Alee Clasicilor Literaturii romăne.
    Încă câti ani trebuie să treacă ca să revenim la normalitate ?

    PS. S-a împlinit doi ani, când un grup de cetăţăni, membrii şi simpatizanţii ACI Hyde Park au ieşit la un miting de protest paşnic în scop de a semnala, a sensibiliza opinia publică, a atrage atenţia anume la aceste momente, la prestaţia antiromânească, antinaţională şi antidemocratică al Guvernului, Ministerelor culturii şi învaţămîntului, Parlamentului, Preşedinţiei.
    Raspunsul autorităţilor ros-oranj – 9 persoane arestate, trataţi şi ţinuţi trei zile în conditii inumane degradante şi procese interminabile, istovitoare.

    Referinţe:
    http://www.curaj.net/?p=1028
    http://www.curaj.net/?p=1030
    Mai mult.
    http://www.curaj.net/?s=31+august&paged=4
    http://www.curaj.net/?s=31+august&paged=2

  3. Impresionant. Cu o zi inainte publicasem pe blogul meu un articol foarte pesimist ce tine de aceasta sarbatoare, in care-mi manifestam indignarea referitor la modul in care o sarbatorim, insa aflindu-ma la Chisinau, mi-am dat seama ca cele expuse de mine nu sunt general valabile si ca mai exista oameni care sunt capabili sa sarbatoreasca frumos si demn „Limba Romana” http://oxana90.wordpress.com/2008/08/29/ce-rost-mai-are-sa-sarbatorim-limba-noastra/

  4. Bravo Georgica tineo tot asa…
    Articolul bien realizat.
    UNIRE UNIRE UNIRE FRATILOR !!!

  5. Congratulation ! Poateca Dorin e speranta tuturor,sa candideze si sal votati !

    Aveti altii mai buni,capabili ? NO cred !

    Tinerii Romaniei,uniti va si scapati -eliberati parintii si bunicii intoxicati de comunism ,tradare ,suferinte ,mizerie si umilinta !!!!!!!!!

    Asa sa va ajute si Dumnezeu !

  6. Cum mi se pare mie,unui moldovean ziua de 31 august ’08 ? … nimic mai simlu: acest „unui bucurestean” nu prea-i bucurestean !? mai degraba mancurstean basarabean.

  7. mancurstene, continua MAREA LUPTA pentru sarbatoarea limbii mamei! …ca la stuff-stock fara tras pe nas ci numai cu flori la la mormant !

    ..mai brega esti bucuresteam de-acuma ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.