Relativitatea LIBERTĂŢII


Libertatea unui om este limitata de libertatea altuii om. Libertatea unuia se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Cum sa stim unde se afla aceasta limita? Pina unde e libertatea mea? Pina la care baraj?

Cum concepeti libertatea? Ce este pentru fiecare din voi – LIBERTATEA???


11 răspunsuri la “Relativitatea LIBERTĂŢII”

  1. libertatea inseamna lipsa restrictiilor
    adica iti este permis sa faci ceea ce nu este interzis in societate ;))

  2. …waw! si cine stabileste ce este interzis in societate si cine are dreptul sa imi spuna mie ce este interzis in societate si cine imi explica si mie de ce o anume actiune este permisa intr-o societate si interzisa in alta societate: take it easy people; conceptul de libertate foarte fi interpretat intr-o multitudine de sensuri, fiecare in felul sau: si daca eu imi permit sa gandesc, inseamna ca eu am liberatea gandirii, etc. Deci haideti sa nu incercam sa gasim o limita generala: fiecare o are pe a lui, in dependenta de ce alege, in dependenta de personalitate, educatie, necesitate, etc. As vrea sa zbor, pentru mine asta ar fi adevarata liberatate. Cine ma limiteaza? Ah, da nu mi-o dat mama aripir…
    Jocuri de cuvinte: nu exista libertate intr-un stat oricat ar fi el de democratic (Ex: USA), exista iluzia libertatii:))))) Dar imi place ca lupta pentru „libertate” da nastere unor nume, unor personalitati si unor discutii:)

  3. Intrbarea pusa in discutii este o problema cu dscutii fara sfirsit.

    Dar ma voi starui sa-mi expun parerea.

    Libertatea exista in doua forma:
    1) Libertatea „ANARHISTA”
    2) Libertatea „DEMOCRATA”

    Prima n-are limita in nici o diectie (legea Giunglei) ceia ce multi confunda cu libertatea democrata.

    A doua este o libertate permisa de un popor/o tara/o uniune.
    Aceasta libertate are hotare tinute de lege, si unde este egala intre toti (guvern/legislativ/poporul liber.
    Adica legea aerodinamice, la avion aripele sunt egale. De n-ar fi asa, se petrece o catastrofa. La fel si intr-o tara, libertatea poporului trebue sa fie egala cu a guvernantilor si legislativul (parlamentarii):
    1) In dezbateri a legilor.
    2) In activitatea economica a tarii (guvernul nu dirijaza cu economia, ci deserveste agentii economici)
    3) In activitatea politicii nationale este dirijata de un popor, si indeplinita de un presedinte.

    Iar la noi este din pacat,,,,,,, invers, cea ce inseamna: dictatura

  4. Liber esti atunci cand poti gandi, spune ,face ceva fara teama ca exista cineva care nu-ti impartaseste gandurile, spusele faptele. Insa asta nu te scuteste de consecinte…

    Deci eu as defin LIBERTATEA ca absenta FRICII… („absenta fricii ca realitate”(constrangere) sau „absenta fricii ca intelegere”(curaj)).

  5. Fiecare e liber să aleagă, acesta e unicul sens al libertății.Conflictul ține doar de cît de mult conștientizăm urmările și ni le asumăm! Libertatea e direct proporțională cu responsabilitatea.
    Cu cît sunt mai responsabila cu atît mai liberă și mai liniștită. O altă libertate nu există!

  6. „LIBERTÁTE, (4) libertăţi, s.f. 1. Posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii. ♢ Loc. adv. În libertate = după bunul plac, nestingherit. ♢ Expr. A-şi lua libertatea să… (sau de a…) = a-şi îngădui, a-şi permite să… 2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice şi civile în stat. ♦ Starea celui care nu este supus unui stăpân. ♦ Situaţia unei persoane care nu se află închisă sau întemniţată. ♢ Expr. A pune în libertate = a elibera din închisoare, din arest etc. 3. Independenţă, neatârnare (a unui stat faţă de o putere străină). 4. (De obicei la pl.) Drepturi cetăţeneşti. ♢ Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de conştiinţă = dreptul oricărui cetăţean de a avea o opinie proprie în orice domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului = dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii.”

    Conteaza mult sa fii liber, sa nu depinzi prea mult de altii, sa stai pe picioarele proprii, ca sa poti reusi in viata.

  7. Libertatea deplina nu exista.Statul,societatea -tot timpul vor impune restrictii.Important e sa ne comportam ,cum ne-ar placea ca si cu noi sa se poarte.Si sa putem sa ne dezvoltam ca personalitati.

  8. Niciodata nici nu va exista libertate deplina, asta inseamna sa fie anarhie. Trebuie sa ne conformam unor legi.

  9. Importanta ca aceste legi sa prevada principiul libertatii,si sa asigure respectarea lui

  10. LIBERTÁTE, (4) libertăţi, s.f. 1. Posibilitatea de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă; posibilitatea de acţiune conştientă a oamenilor în condiţiile cunoaşterii (şi stăpânirii) legilor de dezvoltare a naturii şi a societăţii. ◊ Loc. adv. În libertate = după bunul plac, nestingherit. ◊ Expr. A-şi lua libertatea să… (sau de a…) = a-şi îngădui, a-şi permite să… 2. Starea unei persoane libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor politice şi civile în stat. ♦ Starea celui care nu este supus unui stăpân. ♦ Situaţia unei persoane care nu se află închisă sau întemniţată. ◊ Expr. A pune în libertate = a elibera din închisoare, din arest etc. 3. Independenţă, neatârnare (a unui stat faţă de o putere străină). 4. (De obicei la pl.) Drepturi cetăţeneşti. ◊ Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de conştiinţă = dreptul oricărui cetăţean de a avea o opinie proprie în orice domeniu de activitate. Libertate de gândire sau libertatea cuvântului = dreptul de a exprima prin viu grai sau prin scris opiniile proprii. – Din fr. liberté, lat. libertas, -atis.
    Trimis de LauraGellner. Ultima actualizare: 20 Mai 2004. Sursa: DEX ’98. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.