Sărăcia ca o a doua natură


Fără îndoială, sunt foarte importante valorile naţionale, să fii respectat la tine acasă de minorităţile etnice, care nu acceptă deocamdată nici în ruptul capului să înveţe româna şi altele. Totuşi, consider că prea puţină atenţie este acordată, atât în presă, cât şi în programele partidelor politice, dimensiunii economice, în speţă salarizării angajaţilor. Salariile în RM sunt extrem de mici şi, în marea majoritate a cazurilor, abia de ajung pentru supravieţuire. Este de-a dreptul amuzant patetismul angajatorilor autohtoni, care propun cu emfază salarii “tentante” sau “prestigioase”, în opinia lor, care rareori depăşesc 2-3 mii de lei. De aceea, cu atât mai neînţeleasă îmi este indiferenţa cu care tratează societatea problemele ce ţin de economie, nivelul de trai, salarii etc., precum şi lipsa protestelor stradale, a grevelor. Nu întâmplător se creează impresia că RM e un stat prosper şi înfloritor, preşedintele Voronin strofocându-se odată, în cadrul unei conferinţe de presă, la un ziarist, avertizându-l să nu-i mai pună întrebări legate de sărăcie, pentru că aceasta nu există pur şi simplu în RM. Poate pentru Voronin şi rudele sale problema sărăciei nu se mai pune demult, nu neg. Dar, intervievată în cadrul unei sărbători şcolare, o nepoată de-a preşedintelui RM a recunoscut că va pleca în Rusia după absolvirea şcolii, pentru că nu are nicio perspectivă în ţara natală. Răspunsul ei m-a umplut de duioşie. Păcat doar că ziaristul nu a riscat să o întrebe cine s-ar face vinovat, în opinia ei, de dezastrul economic şi spiritual din ţară. Totuşi, sa nu fim răutăcioşi cu copiii, ei nu pot fi făcuţi responsabili pentru greşelile părinţilor sau strămoşilor lor.
Vom reuşi vreodată să atingem un nivel decent de trai sau vom rămâne în grupul de ţări din care mai face parte Bangladesh ori Bolivia, ne va arăta viitorul. La moment, nu-mi rămâne decât să constat doar că am reuşit să ne adaptăm la sărăcia cumplită şi cred că o vom face şi în continuare, fără să ne punem prea multe întrebări…

Enervant


34 de răspunsuri la “Sărăcia ca o a doua natură”

  1. PIB Bangladesh 462 $/cap de locuitor, Bolivia 1352 $/cap de locuitor, Moldova 1297 $/cap de locuitor

    Deci dupa cum vezi Gheorg comparatia cu Bangladesh e chiar exagerata, da uite cu Bolivia ,cel mai sarac stat din America de Sud, e chiar realista, cei drept Bolivia e un pic mai bogata decat noi…

  2. …La moment, nu-mi rămâne decât să constat doar că am reuşit să ne adaptăm la sărăcia cumplită şi cred că o vom face şi în continuare, fără să ne punem prea multe întrebări…

    Raspuns: Asa vrea musciul lu rege. Avem ce a ales maria sa electoratul spalat pe creier. 😀

  3. …PIB Moldova 1297$/cap de locuitor.

    Interesant,
    a) pe care sector al economiei „infloritore” se bazeaza/formeaza acest PIB?
    b) cat revine per caciula in raport cu datoriile interne/externe acestei guvernari?
    c) care este dinamica anuala in ultimii 20 de ani?

    Stie cineva, poate prezenta? Ca se ma simt fericit… sau ba.
    Comentati.

  4. a) peste 35% din acest PIB se bazeaza pe veniturile transferate de moldovenii care lucreaza in strainatate…
    b) cam in zece ani daca facem foamete scapam de datoriile externe…
    c) mai avem mult pana atingem cel putin PIB-ul din 1993…

  5. a) buna perspectiva…
    b) cati vom ramane peste 10 ani de zile?
    c) sunt incantat… deloc.

    A gasit cu ce sa se laude caracatita asta monstruoasa ros-oranj.
    Imi vine sa vomez.

  6. De acord cu afirmaţiile referitoare la coaliţia roş-oranj. Dar parcă nici autorităţile municipale n-au obţinut rezultate notorii, care să insufle optimism, cel puţin naivilor…

  7. Si cine a obtinut rezultate „palpabile” dupa parerea ta Gheorg…

  8. rezultate notorii

    Ehhh, ce frumos suna!… intr-o mocirla.
    Ne-am convins cu lux de amanuntu, intr-o coalitie subreda, fara avea o majoritate, sau cel putin, coechiperi sanatosi si fideli in APL, in guvern, in parlament, fara un sprijin puternic de catre populatie din tot teritoriu, fara a avea cadre, specialisti peste tot, fara rezultate palpabile – este foarte problematic si indoielnic.
    Evident, are mare importanta mesajul si sprijin in/din exterior.
    Avem inca muuult de lucrat, de meditat, de cugetat, de invatat.
    Parerea mea.

  9. Cred, soarta naufragiatului depinde tot de el.
    Raspuns corect ar fi – mocirla.
    Mediul(societatea), alcatuita din multe particule, trebuie sa emana un miros placut fiecaruia individ, ca ultimul sa se simte comod si protejat in ea.
    De aici va aparea si patriotismul (mult trâmbiţat pe la noi), dragostea pt. plai natal.

    Evident, este valabil si pentru aspirant(partid).

    Greşit?

  10. Anatol, m-ai demoralizat definitiv. Înseamnă că RM nu va ieşi pururea din mocirlă, dacă facem o paralelă cu soarta naufragiaţilor din „Titanic”, să zicem…

  11. Daca facem paralela tu Titanicul… au sa supravetuiasca doar cei care au „o barca de salvare”…

  12. Si tu Gheorg ce propui? legalizare marijuanei si prostitutiei?
    Macar ultimele zile s-o ducem in veselie…
    Sau intre timp ti-au venit si alte idei?

  13. Zâmbareţule, aici îţi dau dreptate. Din acest punct de vedere noi trebuie să ne simţim mult prea fericiţi.
    De ce?
    Simplu. Comform politicii oficiale al RM şi diareei verbale a multor demnitari cocoţaţi prin diferite fotolii, nu face excepţie şi prim persoana – şedem în doua luntre şi este bine, este constructiv, profitabil(?).
    Doar că direcţia lor sânt contrar opuse.
    În consecinţe – ajungem exact acolo unde se „odihneşte” Titanikul şi pasagerii lui veşnic fericiţi. 😀

  14. Cred că exagerezi. Dar e specific pentru RM gândirea dogmatică şi fidelitatea canină pentru un partid sau altul. De aia prefer să fac parte dintr-un ONG, nu dintr-o formaţiune politică, pentru că în primul caz îmi menţin dreptul de a critica sau lăuda pe cine consider eu că merită, ca şi senzaţia de libertate. Iar în partide e ca în armată: membrii subordonaţi nu fac decât să execute ordinele superiorilor…

  15. 1.Indepartatul şi murebundul CSI(est).
    2.Potential mult mai atractiv al UE, unde se află şi România(vest).

    Doua direcţii incompatibile ca sisteme economice, ca modul de gândire, de relaţii.
    Părerea mea.

  16. La pastele calului!
    …doar daca vom deveni elvetieni si o a doua Elvetie. 😀

  17. Am fost în aceeaşi ipostază în cadrul defunctului URSS… si unde am ajuns?
    Mă umflă fericirea şi belşug. 😛

  18. Merci, ai rămas aşa cum te ştiam: săritor la nevoie şi amabil. Dar fii şi tu mai înţelegător, nu le pot ţine minte chiar pe toate…

  19. GiWi, hai nu te fă întro ureche, este persoana arhicunoscută prin culbituri sale nediplomatice, militieneşti de factură rusească, moştenitor de natură şi mentalitate prosovietică, cu apucaturi asiatice de dictator. Persoana, care de facto cu ajutorul sotrapelor săi a uzurpat puterea şi nu reprezintă interesele mele ca etnic român (partea majoritară a populaţiei din RM) şi viziunile democratice la care ţin mult.
    Cred, ca mine sânt foarte mulţi, dar îi lipseşte curajul să se pronunţe deschis, daramite să se implice nemijlocit pe propriu risc în diferite acţiuni ce nu vin în contradicţie cu lege, însă nu sunt pe plac funcţionarilor/demnitarilor, poliţiştilor de diferit rang, certaţi cu bunul simţ şi lege.
    Este cetăţeanul, Vladimir Voronin.

    Cetăţean, cu care, potrivit Constituţiei, ar trebui să fim egali în drepturi şi şanse.

    Poate ai avut fericită ocazie să-l întîlneşti sau să-l vezi undeva pe acest om „drag” şi „iubit”.
    Sper, a dispărut şi ceaţa.

  20. Si inca ceva …cand ii mentionezi pe grecii antici ca fiind o societate libera de prejudecati… sa nu uiti sa mentionezi ca erau si niste pedofili nenorociti….

  21. moldovenii nu mai discuta saracia, fiecare sia gasit calea lui de supravietuire si se tine de ea.
    cei care inca nau gasit-o nu au multe exemple pozitive de unde sa se inspire…

  22. Ne ramane doar sa speram ca va fi mai bine, daca vom fi toleranti si vom accepta in continuare aceasta situatia o mare parte din vina o vom avea si noi, nu numai hotii de la guvernare.

  23. Saracia e a doua natura, asa cred. A doua natura care dicteaza chiar limitele gindirii. Si, vorbind din experienta personala, e foarte greu sa-ti extinzi constient, sistematic, orizonturile, odata ce esti subiectul saraciei. Trist si pacat? Nu stiu, e explicabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.