După vizita premierului Greceanâi la Bucureşti, vom avea şedinţe comune de guvern România – R. Moldova?


Ieri, 20 octombrie, guvernele României şi Ungariei s-au reunit, pentru a patra oara în şedinţă comună. Organizarea unor astfel de şedinţe reprezentă o premieră în relaţiile româno – ungare. Potrivit Premierului Călin Popescu – Tăriceanu, relaţiile dintre cele două ţări reprezintă un exemplu de reconciliere istorică, după modelul Franţei şi Germaniei.

Am văzut această ştire pe agenţii şi m-am gândit: Dar oare când va avea loc o astfel de “reconciliere istorică” prezidată de o şedinţă comună între guvernele R. Moldova şi cel al României?

Cam complicat de prognozat, se pare…

Deşi, anterior, au existat vizite la nivel înalt, între prim – miniştrii R. Moldova şi cei ai României, mari progrese nu prea au fost înregistrate. În ultimul timp însă, se pare că, mai mult ca niciodată, cei doi oficiali vorbesc în limbi diferite, unul „moldoveneşte” şi celălalt româneşte, nu doar în probleme lingvistice… Nimic nu se mai leagă, în nici un domeniu. Colaborarea este doar de formă. Chişinăul, în realitate, nu pare că încurajează un asemenea lucru. Dimpotrivă.

De altfel, ideea vizitelor comune revine, din păcate, doar înainte de campania electorală şi, probabil, la fel va fi şi în acest an la Chişinău. Vizita de mâine, 23 octombrie, a premierului Zinaida Greceanâi la Bucureşti şi vizita prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, din luna noiembrie, de la Chişinău, se vor desfăşura tot în context electoral. Astfel că, pentru a spune că “avem relaţii bune cu vecinii” vor fi din nou insistenţe. Care va fi însă efectul?

Care sunt efectele unor şedinţe comune de guvern?

Şi dacă tot vorbim de efect, iată care a fost acesta după întâlnirea de ieri între Guvernele României şi Ungariei: proiecte de dezvoltare regională, infrastructură – autostrăzi care leagă cele două state de capitalele occidentale (Paris – Viena – Budapesta – Bucureşti), cale ferată Budapesta – Constanţa, precum şi subiecte legate de cultură, mediu şi minorităţi.

Mai mult, în viitor, între România şi Ungaria, se vor pune bazele unui manual comun de istorie, iar activitatea istoricilor din cele două ţări va fi coordonata de către Academiile celor două state. Unde s-a mai pomenit aşa ceva în relaţia R. Moldova – România? În această ecuaţie, totuşi, rădăcinile istorice, linvistice şi etnico-culturale sunt aceleaşi, nu ca şi cele cu Ungaria! Dar, aşa cum într-o relaţie e nevoie de doi, daca unul nu vrea, nu ai ce face! La fel este între R. Moldova şi România. Dincolo de toate interesele, cine are de suferit? Nu cumva tot noi?

Printre altele, Guvernele României şi Ungariei au semnat o declaraţia comună, în care se angajează să sprijine împreună aspiraţiile europene ale Ucrainei si ale Republicii Moldova. Cele două părţi subliniază în document importanţa finalizării, în acest an, a mandatului de negociere a unui nou acord între UE şi Republica Moldova.

Cine se gândeşte, cu adevărat, la şedinţe comune?

Revenind la tema principală a acestui articol, respectiv posibile şedinţe de guvern comune şi regulate între România şi R. Moldova, cred  că acestea sunt astăzi o utopie. Dar mâine? Când realităţile politice de pe cele două maluri ale Prutului se pot schimba?

Întrebarea pe care o pun este următoarea: „Care dintre partidele politice de la noi şi din România, se gândesc, cu adevărat, la aşa ceva?”


7 răspunsuri la “După vizita premierului Greceanâi la Bucureşti, vom avea şedinţe comune de guvern România – R. Moldova?”

  1. Romania si Moldova vor avea sezatori 🙂 comune de guvern atunci cand cei din guvernul de la Chisinau nu vor mai gandi cu fundul ci cu capul 😀

  2. Vom avea cand vor pleca comunistii la dracu sa ii ia ,pana atunci dumnezeu cu mila.

  3. salut Stela, frumos articol, inteligent, dar tu l-ai prezentat, asha, retoric de parca shtii raspunsul, care din partide noastre se gandesc la asha ceva. Eu traiesc de 8 ani in romania, shi de fiecare data cand vin la Chisinau eu ma simt tot mai strain aici, vorbind, din intamplare, cu diversi indivizi si zicandu-le ca traiesc in Romania eu simt la ei nu doar indiferenta pentru tot ce e romanesc, ci chiar ura, ei urasc Romania zic ca romanii sunt tigani fara macar sa-i cunoasca, nu shtiu cine i-a invatat cine le-a bagat asta in cap sau pote le ajunge ce au vazut la TV, oricum am ramas prost cand in loc de Bordeaux – CFR Cluj si Steaua – Lyon pe moldova 1 am vazut doua meciuri care chiar nu ma intereseau, treaba e ca meciurile astea sau ales prin vot, macar daca aratau meciurile echipelor ucraineshti Dynamo sau Sahtior… ma depasheshte asta. Tu ai intrebat care partid ar avea o politica cu Statul Roman care ar tinde sa fie una mai puternica decat una de simpla vecinatate teritoriala, teoretic, toate partidele ar trebui sa aiba o asemenea politca, in afara de cele proruseshti care, cred eu, au ca scop incetarea totala a relatiilor cu UE si aderarea Moldovai la Federatia Rusa, dar de ce ti-am zis eu de indiferenta asta si ura de romanism a oamenilor, partidele reflecata cumva dorinta omanilor, paradox… oamenii vor pensii – pardidele promit pensii, omanii vor soare – partidele promit soare… deocamdata oamenii n-au cerut relatii mai bune cu EU, sau daca shi au cerut pai nimeni n-a auzit. Toate popoarele au ceea ce merita!

  4. Scene bine repetate cu tiraspolul se va repeta si la astfel de intruniri se va vorbi in 2 limbi da si despre doua istorii diferite.

    Mai pe scurt povesti ocupante rusesti.

    Am propunere!

    Sa cerem acele doua guverna straine ale tarii unei Natiuni sa demonstreze in direct productavitatea de dezbinare si separare a unui popor/neam. Si sa rugam sa traduca noua basarabenilor din Romana, si romanelor sa le traduca din maldaveneasca. Si de ce nu??? Savantii nostri au demostrat lumii intregi (numai din moldavia) ca suntem straini unii de altii si existenta a doua limbi identice… (savanti timpiti populari maldaveneanschii).

  5. Nu stiu care din guvernantii de la Bucuresti sau Chisinau sunt interesati de soarta noastra, a romanilor! Cati din ei sunt „vanduti” rusilor sau altor interese din est sau din vest? Nici asta nu stiu. Dar stiu ca Romania si Basarabia, inclusiv teritoriile tinute acum sub ocupatie ucraineana sunt toate impreauna Patria noastra. Asa cum spunea Eminescu: noi suntem Romani si punctum!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.