Stimati colegi,
Tin sa va anunt ca mesajul nostru privitor la imbunatatirea conditiilor de studii si trai pentru bursierii statului roman a fost prezentat autoritatilor romane in mai multe randuri. Din pacate, acestia au limitat si mai mult accesul nostru la studii si la piata fortei de munca de pe teritoriul Romaniei (vezi restrictiile de circulatie la frontiera, amenzile usturatoare si restrictiile de intrare in tzara), ignorand solicitarile noastre. Am raspuns cu aceeasi moneda si am initiat cateva actiuni de protest in fata ambasadei de la Chisinau. De ce n-ati sustinut aceste initiative?!
O ultima discutie pe acest subiect am avut-o cu secretarul de stat Mihai Gheorghiu (seful Departamentului pentru (dispersarea) Romanilor de Pretutindeni, din cadrul MAE) in data de 6 aprilie 2005. Rezultatul – desi a cerut datele noastre de contact si a primit textul cu propunerile venite de la liderii din mai multe centre universitare, acesta si-a vazut de activitati in noua functie pe care o obtinuse de curand. A urmat o vara cu inundatii, un inceput de an cu promisiuni (in mai multe randuri acest domn a tot vehiculat ideea ca ar avea planuri serioase, ca stie cum sa rezolve problemele romanilor de pretutindeni, etc.) dar studentii au ramas cu aceleasi probleme.
HP a lansat cateva petitii adresate autoritatilor romane pentru simplificarea si urgentarea procesului de redobandire a cetateniei romane, in ideea ca astfel ar fi solutionata gama de probleme cu care ne confruntam. Cati dintre liderii asociatiilor basarabene din Romania credeti ca au sustinut petitia?! Doar Sergiu Malai de la Arad si Doina Dimcea de la Galati au semnat, …prea putini. Sa-ntelegem ca celorlalti nu le pasa?! Petitia a fost lansata pe Internet cu 30 zile inainte sa fie transmisa autoritatilor. Cred ca doar noi avem de pierdut din faptul ca nu stim sa reactionam in timp util.
Luna trecuta am inregistrat la DRRP o solicitare de informatii despre ceea ce a reusit sa faca dl secretar de stat dupa un an de la acea intalnire cu liderii de asociatii basarabene. Intrebam ce solutii a gasit pentru simplificarea procedurii de angajare pentru studenti (propuneam elaborarea unui cadru legal, care sa permita angajarea in campul muncii fara complicatii cu permis de munca si alte kestii umilitoare), deblocarea si simplificarea procesului de redobandire a cetateniei romane si pentru actualizarea cuantumului burselor. Va trebui sa consult un jurist pentru a penaliza pe cel care a intarziat / uitat sa expedieze raspunsul la solicitarea mea (legea spune ca ar fi maxim 30 zile!).
Deja m-am convins ca acest departament este unul strain de interesul national si, cu atat mai mult, de problemele cu care se confrunta romanii din afara granitelor. …Nu cred ca veti putea mentiona macar un proiect viabil pe care sa-l fi implementat Guvernul roman pentru sustinerea romanilor din RM, si asta in ciuda declaratiilor pe care le face dl Gheorghiu; numai in 2005 s-au cheltuit cca $ 3,5 mln pe proiecte destinate romanilor din RM. Unde merg acesti bani?!
Daca s-ar face o ancheta serioasa, cu siguranta vom afla despre deturnari masive de fonduri. Deocamdata ziaristii de investigatii au alte prioritati… Emisiunea realizata si difuzata de TVRi la-nceput de mai despre calvarul redobandirii cetateniei romane nu poate fi difuzata si pe TVR1, post cu acoperire larga in MD si RO, de ce oare?!
_ _
ghenadie brega
www.curaj.net
2 răspunsuri la “despre situatia bursierilor din Romania”
Aparitii in presa:
Vreti sa vorbim despre burse, foarte bine. Eu sunt din Ucraina, sunt de 10 ani in tara asta, am o bursa amarata pe care mi-o da statul, si mi-o ia facultate. Unde fac eu studiile postuniversitate se plateste cazarea, bine– spune legea ca noi avem dreptul la gratuitate, dar serviciul social al facultatii crede altfel. Anul acest, vara(iulia, septembrie), sau trezit ca nu au primit nu stri ce fond de la minister si am fost nevoita sa platesc din bursa de 1550000 de lei 1150000 caminul. Frumos nu, sa traiesti o luna cu 400 000 de lei.Inca ceva, in august cand avem concediu obligat-fortat, nu avem bursa, deci eu vin in septembrie, si cu bursa pe septembrie platesc caminul pe septembrie, octombrie, si fondul de rulment, iar bursa pe octombrie o primesc numai la sfarsitul lui noiembrie cu cea din noiembrie, in rest cu traiesc toata toamna nu intereseaza absolut pe nimeni. Fiind rezidenta bursiera eu nu am dreptul la spor de sectie grea, bonuri de masa, garzi platite. Cand este vorba sa-ti ia se poate ocoli legea, cand sa-ti dea este imposibil. Bine acum, dar cand se va intra in UE noi ce vom face cu 50 de dolar? Satula de „lipsitade banicronica” am decis sa ma angajez, dar am aflat cu stupefactie ca am nevoie de permis de munca, care iarasi costa 200 de dolari. Este foarte greu sa te angajezi, dar legislatie te obliga sa poti lucra numat 4 ore, si cu permis de munca. Eu din bursa aceasta mica nu pot sa fac un curs de specializate, sa ma duc la un congres, sa-mi cumpar o carte buna, sa-fac un curs de limba engleza. Acum 6-7 ani din bursa i-mi plateam caminul, si puteam sa plec acasa, acum ca sa merg acasa trebuie sa strand bani 3 luni. Cand am venit in anul 1 am avut bursa 1900000 de lei, acum numai 1550000(scade cursul la dolar). Stiu: noi traim cu aer, bine, el pana ce este pe gratis. Sa stiti ca am o idee, care ma „roade” de ceva timp, oare noi nu am putea solicita un fond nerambursabil de la PHARE pentru suplimentarea burselor. Ca de: fiecare prost poate si noi care ne chinuim aici nu? Daca statul a iutat de noi, poate ne ajuta UE.