Cu seriozitate despre Unire


Romania trebuie sa faca Republicii Moldova o oferta privind unirea
1. ªtiati ca Bucurestiul nu a facut nici o oferta de unire Republicii Moldova?
Una din prejudecatile noastre este ca moldovenii nu doresc unirea cu Romania. Afirmam aceasta asa de des incat parca ar fi o axioma. Adevarul este ca nici oficialii de la Chisinau si cu atat mai mult cetatenii Moldovei nu au respins o astfel de oferta din simplul fapt ca aceasta nu a venit din partea Bucurestiului. in 1991 noi semnam tratate cu URSS garantandu-i granita pe Prut in timp ce basarabenii lucrau la destramarea imperiului sovietic. Mai mult, moldovenii au respins un referendum cu o oferta a Moscovei de pastrare a unui stat comun. Au aderat la CSI (care nu este un stat si nici o uniune cu astfel de atributii) doar din motive economice si au respins colaborari in aceasta structura pe paliere de politica externa si militara.
2. Strategii paguboase
Autosuficienta, ignoranta in ceea ce priveste realitatile din Moldova si aroganta Bucurestiului il fac sa mizeze pe repetarea lui martie 1918, an in care Basarabia a sarit in bratele Romaniei neconditionat.
Se uita insa ca acest lucru se intampla in chiar mijlocul unui razboi si a revolutiei bolsevice. O intreaga armata rusa ce dezertase de pe front se transformase in banda de talhari inarmati ce terorizau satele si orasele basarabene si transnistriene. in aceste imprejurari Chisinaul a cerut sprijin armatei romane pentru pastrarea ordinii, cum si Viena ii va cere mai tarziu lui Maniu. Doar aceste imprejurari si amenintarea bolsevismului au facut ca unirea sa se faca neconditionat.
Anul 1918 nu se va mai repeta si Bucurestiul trebuie sa priceapa acest lucru si sa purceada sa faca o oferta de unire atractiva pentru Moldova si care sa dea moldovenilor siguranta ca nu isi vor pierde posturile in favoarea unei cohorte de functionari si administratii trimise de peste Prut si ca nu vor fi marginalizati pe motive ca au slujit sub rusi sau sub comunisti si nici ca vor fi priviti de sus ca o ruda saraca si care vorbeste cu accent.
O alta miza gresita a Romaniei este cea a unei uniri spirituale mai intai bazata pe cateva sute de studenti, un camion de carti si trei trupe care concerteaza pe an la Chisinau. Este ridicol ca nici dupa 15 ani de aplicare a acestei tactici nu se realizeaza ca este paguboasa si ca prapastia se tot largeste si pe timp ce trece moldovenii se obisnuiesc ca pot fi un stat viabil, iar perspectiva unirii se indeparteaza. Se uita ca Romania a fost prezenta la est de Prut doar doua decenii in ultimele doua secole, iar restul Rusia. Publicatii, spectacole si emisiuni radio-tv Rusia exporta in Moldova de zece ori mai multe decat noi, iar studentii care studiaza la Moscova nu sunt mai putini decat cei care studiaza la Bucuresti. Asa ca in timp se va petrece o integrare spirituala mai accentuata cu Rusia, ca sa nu mai vorbim de cea economica. Se departeaza nu doar Moldova de Romania ci si Romania de Moldova. Pe timp ce trece sunt tot mai putini romani in viata dintre cei care au trait intr-o tara comuna cu basarabenii. Nici 1% din romani nu sunt in stare sa numeasca trei localitati din R.Moldova, sau trei nume de ape de acolo, sau trei lideri politici basarabeni, sau trei sportivi de acolo sau trei oameni de cultura sau publicatii. Atunci la ce integrare spirituala se tot lucreaza de 15 ani?
O a treia idee a unor superficiali analisti este ca ne vom integra cu Moldova intr-o Europa unita. Desigur ca ne vom integra, insa va fi o integrare ca si cea romano-maghiara, romano-bulgara, ba mai slaba decat acestea fiindca Moldova se va integra mai tarziu. Va fi o integrare ca si cea romano-belarusa. Sa fim seriosi! Suntem datori fata de trecutul si viitorul acestui neam sa visam la o cu totul altfel de integrare cu Moldova decat cu Ungaria si Belarus. intr-o Europa unita dorim sa impartasim aceleasi valori economice si politice, dar nu se urmareste pieirea limbilor si culturilor. Franta impartaseste aceleasi valori cu Germania, dar lucreaza cu ravna pe taramul francofoniei si raspandirea culturii franceze. Pe cand noi, cel putin asa credem, suntem datori sa lucram la a se vorbi aceeasi limba pe ambele maluri ale Prutului. Integrarea in Europa este una si este indispensabila, dar unirea romanilor este altceva. in Europa suntem convinsi ca vom avea nevoie de interpret fiindca nu vom putea invata 40 de limbi. Nu am dori insa sa avem nevoie de interpret in Basarabia. O amanare insa a unirii duce la o tot mai mare influenta ruseasca in Moldova si la pericolul ca 4 milioane de potentiali romani sa devina rusi sau oricum altceva decat romani.
3. De ce doar o unire conditionata?
a)in 1812 multi basarabeni au suferit din partea rusilor fiindca s-au manifestat impotriva impartirii Moldovei. O parte au fugit la vest de Prut.
b)in 1917 pentru o seama de tarani basarabeni revolutia bolsevica a insemnat acapararea unei bucati de pamant din proprietatea unui mosier (de multe ori rus). Au fost si cazuri de basarabeni care au imbratisat bolsevismul si au crezut in el.
c)in 1918 taranul a trebuit sa renunte la bucata de pamant fiindca Romania respecta proprietatea si a intronat legea. Militantii bolsevici basarabeni au fost nevoiti sa paraseasca Basarabia, iar cei ramasi au fost vanati. Cei care avusesera diferite responsabilitati sub taristi au avut de suferit de la mici sicane pana la pierderea slujbei. S-a exagerat cu trimiterea plocon pe capul basarabenilor a unei armate de functionari din regat si inca de calitate indoielnica. A adus si mult gust amar 1918 unor basarabeni.
d)in 1940 o multime de basarabeni si-au parasit casele la venirea rusilor. Altii din cei ramasi au suferit fiindca servisera sub steag romanesc.
e)in 1941 la intrarea armatei romane multi basarabeni au fugit la rusi fiindca le era teama ca vor fi acuzati ca au colaborat cu rusii. Multi au patimit si din cei ramasi din partea autoritatilor romane fiindca slujisera sub steag rusesc. Oamenii nu au putut sa stea in greva un an sub rusi si sa nu accepte slujbe de la acestia. Mai ales ca nu stiau ca cedarea Basarabiei este sau nu vremelnica.
f)in 1944 la intrarea armatei sovietice multi basarabeni s-au refugiat in Romania fiindca le era teama ca vor fi acuzati ca au colaborat cu romanii si hitleristii. Multi au patimit din cei ramasi din partea autoritatilor rusesti fiindca slujisera sub steag romanesc.
Asa-i ca e greu destinul de basarabean? Asa-i ca e normal ca sa nu doreasca schimbarea de stapani? Asa-i ca e normal ca sa ai cel putin emotii daca nu groaza ca iti vei pierde slujba sau in cel mai bun caz ca vei suporta sicane sub o noua stapanire fie ea cat de dorita in principiu? Asa-i ca ai ezita sa ceri cu inflacarare o alta stapanire daca ai incertitudini serioase ca vei mai avea o slujba ca sa le duci copiilor o paine? Daca noi ne-am comporta asa, basarabenii nu au voie sa aiba astfel de rezerve? Ei hranesc copiii cu principii? Adevarul este ca gandesc normal, adica asa cum am spus mai sus. ªi atunci este sigur ca o unire neconditionata nu se va petrece niciodata din purul, omenescul si sfantul instinct de conservare in fata necunoscutului. O unire se va petrece doar daca vor exista garantii serioase din partea Romaniei care sa excluda drame personale.
4. Ce garantii va trebui sa ofere Romania basarabenilor?
Mai mult ca sigur ca va trebui sa accepte o mare autonomie Moldovei, probabil bazata pe principii federative. Aceasta poate fi negociata ca fiind determinata in timp (50 ani). Vedem aceasta ca o situatie tranzitorie fireasca. Ea vizeaza doar noul tinut romanesc si deloc celelalte regiuni ale Romaniei.
Armata si politica externa vor fi unificate imediat, dar si aici trebuie sa se garanteze ca ofiterii si corpul diplomatic nu isi vor pierde slujbele.
Va trebui sa se garanteze ca administratia si aparatul functionaresc nu va fi inlocuit, redus sau pus sub sefi trimisi de pe Dambovita peste Prut.
Garantarea si recunoasterea pensiilor si tuturor facilitatilor chiar daca in legislatia romana nu ar avea corespondent.
Pastrarea chiar si a parlamentului si guvernului de la Chisinau ca parlament si guvern de ,,land” si cu o mare autonomie.
Va fi probabil nevoie de acceptarea ca Senatul sa fie un for in care Moldova sa detina jumatate din mandate. Aici se vor negogia ritmul si prioritatile in uniformizarea legislativa si institutionala care se va desfasura in cei 50 de ani.
Garantarea drepturilor minoritatilor unde Romania a confirmat deja ca este campioana.
in politica fiscala va trebui garantat ca nu se vor colecta bani cu scopul de a-i trece Prutul ci din contra Moldova va fi favorizata prin alocari de resurse pentru sincronizarea sistemului de invatamant, cultura, religie, cale ferata ingusta, autostrada.
Trebuie sa intelegem ca pana si unificarea unor departamente neimportante nu trebuie sa duca la pierderea unor posturi, lucru de nedorit pentru nimeni daca ne-am pune in pielea respectivilor care iau de acolo o paine. De aceea totul se va face in timp indelungat si prin negocieri.
5. Avantajele pentru Romania
implinirea unui ideal si a unei datorii fata de cei care in trecut s-au jertfit pentru aceasta cauza, pentru noi care ne-am privi mai usor in oglinda, dar si fata de urmasii nostri. Incontestabil este o datorie fata de niste frati vanduti sau pierduti totusi cu asentimentul nostru de cateva ori doar in ultimul secol.
Un spor de 4 milioane de romani si un teritoriu important inseamna un plus de vitalitate a neamului si de speranta de dainuire a limbii. Un astfel de moment da o mare mobilizare a energiilor creatoare ale societatii.
inlesnirea contactelor Romaniei cu minoritatea romana din regiunile ucrainene Cernauti, Odesa si Transcarpatia cu care basarabenii au relatii privilegiate si mare influenta. Cel putin sudul Basarabiei ar fi inconjurat de frontierele Romaniei si ar gravita cultural si economic spre noi.
Oportunitati nebanuite pe plan economic fiindca Moldova este racordata la cea mai mare potentiala piata si la un spatiu cu cele mai mari resurse naturale care inseamna spatiul ex-sovietic, egalul catorva continente. O astfel de retea o tara o construieste intr-un secol, iar noi o putem primi deodata. ªi firmele de acolo vor avea oportunitatea de a se interpune intre firme romanesti cu contacte in UE si firme din spatiul exsovietic.
imbogatirea culturii si civilizatiei romanesti cu tot bagajul de experiente acumulat si preluat de doua secole de racordare a elitelor si institutiilor basarabene la un vast spatiu cultural si material eurasiatic. Reciproca este evident valabila.
La o populatie mai mare inseamna mandate in plus in parlamentul european si un rol mai mare al Romaniei in Europa.
6. Ce se intampla daca Romania face o astfel de oferta Chisinaului, dar autoritatile comuniste refuza sa o supuna unui referendum?
Este spre binele cauzei unirii. Oricum in erodare ca orice guvernare ar da un motiv de contestare in plus. Urmatoarea guvernare o va supune aprobarii.
7. Ce se intampla daca o astfel de oferta va fi respinsa in urma unui referendum?
in primul rand romanii carcotasi abia atunci vor avea motiv sa afirme ca moldovenii nu vor unirea.
in al doilea rand vor ramane un segment mare de populatie si forte politice unioniste basarabene care vor avea in sfarsit argumente in garantiile Romaniei cum ca Unirea nu va insemna incertitudine pentru viitorul omului de rand. Astazi aceste forte unioniste nu au decat un mesaj romantic si cam subtire fata de ce va urma dupa o eventuala unire, nimic concret despre ce i se va intampla basarabeanului concret sub o eventuala stapanire noua.
Dupa putini ani referendumul se va repeta. Electoratul ca orice electorat dezamagit intotdeauna de ultima alegere, va balansa in acceptarea ofertei de unire cu Romania. Aceasta solutie este sigura si din pacate singura.
8. Cea mai mare temere este ca Bucurestiul nu se va grabi sa faca oferta
Obtuzitatea Bucurestiului instare sa refuze o relatie de tip federativ pe timp determinat de dragul statului unitar cu toate ca nu provinciile actuale ale Romaniei se vor supune federalizarii ci doar noua venita intre frontierele noastre.
O alta gogomanie ce se va debita va fi povestea cu periclitarea sanselor de aderare la UE. in primul rand ca acum un an de zile ne-a spus-o un oficial american ca este firesc sa ne urmarim interesul national. Era o declaratie referitoare la optiunea Romaniei de a sprijini SUA mai mult decat credea UE ca e necesar. in al doilea rand cu inca 4 milioane de romani in plus sau in minus tot acolo sunt europenii si daca vor sa ne admita o vor face sau nu cu ei sau fara ei. in al treilea rand Europa asta urmareste si nu in secret ci in acte oficiale: spatiu mai mare european, piata mai mare. Asta o sa ii oferim prin unirea eventuala cu Moldova.
O alta posibila pista falsa ar fi ca Moldova are probleme cu Transnistria si cu retragerea armatei rusesti. Germania s-a unit cat bazele rusesti erau in RDG, acestea retragandu-se in urmatorii ani. Noi nu vom ataca bazele rusesti. Acestea vor avea regim special asa cum au si acum in Moldova care le-a cerut plecarea si s-a semnat un grafic de retragere a lor in Rusia. Iar fata de minoritati avem o politica la fel de generoasa ca si Chisinaul.
Romania este pe drumul integrarii in UE de care Moldova pare inca departe. Orice intarziere in a face oferta de unire va duce la scaderea atractivitatii Romaniei peste Prut. Ba mai mult, ce ar fi, doamne fereste, ca Rusia sa faca o astfel de oferta de uniune Moldovei. Nu e sigur ca nu ar trece un astfel de referendum la un electorat nostalgic si care s-a obisnuit sub obladuirea Rusiei si inca acum o Rusie democratica. Un electorat care a asistat an de an la racirea relatiilor dintre tarile noastre. Au sentimentul ca Romania a uitat de ei pentru totdeauna. Acest lucru trebuie demontat.
9. Iata ideea unirii in documentele fundamentale ale PPCD din Moldova:
A. Art. 8. din statut: Obiectivele strategice ale Partidului Popular Crestin Democrat din Moldova sunt:
,,integrarea intr-o Europa a natiunilor si infaptuirea unitatii nationale, in acord cu vointa poporului si in spiritul tratatelor internationale, printr-un proces firesc de apropiere a celor doua state romanesti, sustinut de programe realiste si actiuni pragmatice de ordin economic, social, spiritual si diplomatic”.
B. Din Programul PPCD din Moldova:
,,PPCD ramane atasat ideii de unitate nationala, care trebuie acceptata ca un dat si ca o conditie primordiala a pacii in regiune. Ideea de unitate nationala trebuie sa fie luminata de morala crestina, care inseamna dragoste fata de aproapele tau, fata de familia ta, fata de natiunea ta, fata de natiunile din jurul tau, fata de umanitate”.
C.Din programul FPCD din Moldova adoptat 15-16 feb 1992 la Congresul III. ,, Programul adoptat se axeaza pe ideea unionista, idee expusa in Raportul de baza prezentat de Iurie Rosca, presedinte executiv al FPM si conceputa ca un proces de integrare culturala, spirituala, economica, politica si sociala cu tara. Printr-o rezolutie speciala, Congresul afirma dreptul populatiei romanesti din stanga Prutului de a participa la alegerile generale si prezidentiale din Romania si il nominalizeaza pe Mircea Druc”
D. La Congresul al IV –lea din 1994 se hotaraste ca ,,Sfatul FPCD, sectiile raionale si orasenesti, organizatiile de baza, fiecare membru al Miscarii in parte sa promoveze pe cale parlamentara si extraparlamentara principiile programului Frontului Popular Crestin Democrat de integrare in toate domeniile cu tara, creand astfel premise favorabile pentru infaptuirea unitatii neamului romanesc. Dincolo de orice conjunctura politica, integrarea cu Romania este o chestiune vitala pentru populatia Republicii Moldova, iar unitatea neamului romanesc, inainte de a fi obiectivul strategic al miscarii noastre, este idealul unei natiuni intregi, pe care nimeni nu o va putea sili sa renunte la dreptul de a-si reface unitatea fireasca, distrusa in 1940 ca urmare a aplicarii prevederilor secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov”.
E. La 27-29 mai. 1995 deputatul Vlad Cubreacov reprezinta FPCD la Conferinta Internationala „Democratia Crestina astazi” care se desfasoara la Sankt Petersburg sub auspiciile Internationalei Democrat-Crestine si ale Uniunii Crestin-Democrate din Europa de Est. Conferinta are drept tema principala „Unirea si separarea statelor in lumea contemporana”. Raportul dlui Cubreacov suscita un viu interes din partea conducerii IDC si a crestin-democratilor din tarile Europei Occidentale.
F. Organizatia de tineret a PPCD din Moldova are pe site-ul sau proiectul de unire propus mai sus. Vezi http://ng-orhei.go.ro/unire.htm si lansat de noi in martie 2003.
10. Precizari importante
Departe de noi gandul ca unirea s-ar face peste noapte. Departe de noi gandul ca aceasta propunere nu va fi contestata la noi sau peste Prut. Nu mai putem insa continua politica strutului si sa ne prefacem ca idealul unitatii nationale ar fi implinit. Constiinta fiecaruia si constiinta colectiva ne obliga la verticalitate, sinceritate si actiune. Actiune inseamna sa ne precizam pozitia fata de aceasta problema care a fost abordata doar emotional-conjunctural. Romania este evident ca isi doreste unirea dar a amanat nepermis de mult in a preciza cum anume o vede. Parerea noastra este ca unirea ar fi acceptata de basarabeni doar in conditiile pastrarii unei autonomii pe o perioada limitata pentru noua provincie.
Aceasta oferta trebuie facuta de statul roman din ratiuni de onoare si obligatie fata de fratii de peste Prut. Guvernul si parlamentul R.Moldova sunt suverane in a supune sau nu votului popular aceasta oferta. Romania nu va contesta decizia unor institutii ale statului vecin si cu atat mai mult nu va contesta vointa cetatenilor R.Moldova. Romania trebuie insa sa raspunda la intrebarea privind conditiile unei uniri in eventualitatea unei asemenea optiuni ale cetatenilor statului suveran de peste Prut.
Patriotismul ne obliga insa sa aducem in discutie acest deziderat national al unirii. Propunem singura optiune realista de atingere a lui in conditiile respectarii dreptului international si al dreptului unor state in a decide democratic la un moment dat un viitor comun. in satul transnistrian Cocieri invatatoarea Maria Gherasim Isaicul, in timpul conflictului armat de acolo, pleca si se intorcea de la scoala purtand cu ea, tricolorul. intr-o noapte au ucis-o si au aruncat-o in fantana. Ferice de copiii ce au avut-o in frunte.
Cu gandul la aceasta brava invatatoare romana transnistriana va fi zis probabil C.Coposu ca ,,a XI-a porunca a neamului romanesc este intinderea frontierelor pana la marginea rasariteana a romanitatii”. Sa subscriem la ea precizand ca o vedem in acord cu imperativele normelor diplomatice ale democratiilor lumii de azi. Adeziunea altora la cele de mai sus se poate trimite la didactic@rdslink.ro . Informatii suplimentare la 0744195155.


9 răspunsuri la “Cu seriozitate despre Unire”

  1. ARTICOL STRIGATOR LA CER – TUNET SI FULGER DACA VRETI!

    Multumesc, autorule!
    Sa fie publicat articolul in mass-media romaneasca sa stie si romanii din Romania!

    Inca o data, multumesc si sanatate omule care ai scris adevaruri!
    Iti multumesc ca existi si ca ai scris ce ai scris!

    Carolina

  2. 1. Stiati ca Bucurestiul nu a facut nici o oferta de unire Republicii Moldova? – dar ati incercat
    sa analizati ce o sa fie daca Bucurestiul la MOMENTUL ACTUAL o sa faca asa ceva?? Cui sa inmaneze „documentu”?
    Lu Voronin si lu Tarlev care transforma romano- in moldo- si deschid dosare penale pe numele a unor copii(!!!)
    – isi permit sa ridice mana asupra unor copii care „si-au permis” sa se numeasca romani???!!!
    Puteti sa-ma intrebati: dar de ce nu a facut-o mai devreme, pana au venit comunistii la putere? Pai sa nu uitam ca nici
    in Moldova, nici in Romania la putere nu au ajuns oameni care sa nu fi avut legaturi cu Moscova – factorul principal
    al „neunirii” noastre…in plus in Moldova, dragii nostrii presedinti, au inteles un lucru – statalitatea moldoveneasca
    ii asigura mai multe „benefici” decat o eventuala unire…din statlitatea se pot scoate multe profituri, decat daca
    ne vom uni. In schimb foarte multa lumea uita un lucru – traim toti pe un singur pamant, cand analizam problema Unirii
    nu tre sa uitam de tarile care ne inconjoara (mai ales cei din G8 pe continentul european) si fac totul posibil ca sa nu se intample asa ceva.
    Oamenii de rand nu stiu ce presiuni se fac asupra guvernului Romaniei si Moldovei (de catre puteri mondiale) incat sa nu sa se
    mai produca Unirea niciodata (si guvernul Moldovei inca se bucura ca se fac – pentru ca lor li convine)!!!
    E foarte usor sa faci un plan de unire si sa-l inmanezi guvernului Moldovei – dar urmarile acestui demers,
    daca il analizezi din punct de vedere geopolitic si geostrategic – care sunt??? Din cate se stie Revolutia din 89
    in Romania nu a fost facuta fara „ajutorul” extern si presiuni externe („cei” care au vazut un exemplu negativ
    pentru alte tari ca Romania deja n-are nici o datorie externa, si-a permis asta – un stat atat de mic si slab,
    aflat in dezvoltare sa faca asa ceva!!!). Nu cred ca Romania si Moldova la MOMENTUL ACTUAL pot scapa asa de usor de
    Rusia cum a scapat Germania unita…Insa, sunt sigur ca Bucurestiul are un plan de actiune – dar el necesita timp pentru aplicare.

    „O a treia idee a unor superficiali analisti este ca ne vom integra cu Moldova intr-o Europa unita.” – bun, facand
    abstractia de dezavantajele integrarii Romaniei in UE, pentru ca bineinteles ele exista – pot sa spun numai una, idea
    unirii intr-o Europa Unita – nu e una rea…pentru ca cel putin ne va permite „sa ne unim” cultural, lingvistic samd.,
    ne va permite sa scapam si sa micsoram influenta Rusiei in Moldova – factorul principal de deznationalizare a romanilor
    din R.Moldova si va permite Romaniei sa faca o „intoarcerea masiva a romanilor din Moldova” la radacine lor adevarate.
    Ca ne vor „jefui” putzin Austria, Germania si Franta – oricum nu mai mult decat Rusia!!! Dar cel putin
    nu ne vor impune schimbarea limbii romane cu cea germana sau franceza intr-o asa masura cum au facut-o rusii din R.Moldova…
    cel putin vor fi respectate drepturile omului (cu timpul, bineinteles!!) la fel cum se face in UE (in marea majoritatea
    cazurilor – nu zic ca 100 la 100%…- dar orice imperiul are viciile lui!!!). Desigur ca problema e alta – daca Moldova are
    vreo sansa sa se integreze in UE??? Cu Transnistria in carca, cu infrastructura distrusa si cu salariul minim
    pe economie de 15-20$(nu stiu sigur) – in curand este imposibil!!! De aia comunstii nostrii tin cu lupul si cu oaia –
    sunt comunisti, dar vor si in Europa!!! – ca sa castiga voturile electoratului cu o inteligenta scazuta (cica sunt
    comunistii cei buni, cand totul era bine, si cica vor aduce bunastarea poporului IN CURAND, CAND VOM FI IN EUROPA – intelegand
    foarte bine ca asta nu se va produce in curand…)

    „4. Ce garantii va trebui sa ofere Romania basarabenilor?
    Mai mult ca sigur ca va trebui sa accepte o mare autonomie Moldovei,
    probabil bazata pe principii federative. Aceasta poate fi negociata c
    a fiind determinata in timp (50 ani). Vedem aceasta ca o situatie tranzitorie fireasca.
    Ea vizeaza doar noul tinut romanesc si deloc celelalte regiuni ale Romaniei.” – in privinta autonomiei – nu sunt de acord,
    mi se pare o mare greseala…daca se face pe baza federatiei – va da apa la moara Gagauziei si Transnistriei. In privinta
    termenului tranzitoriu – poate fi si mai mult – insa nu tre de „negociat si stabilit” – tre sa fie firesc!

    „Va fi probabil nevoie de acceptarea ca Senatul sa fie un for in care Moldova sa detina jumatate din mandate” –
    cu ce ocazie jumatate? si de ce sa nu fie alesi cei care merita – si nu din cauza ca s-au unit RM cu RO??? Daca toti cei
    „jumatate” sunt niste incompetenti – ce sa duca toata tara de rapa doar ca sunt din Moldova???

    „7. Ce se intampla daca o astfel de oferta va fi respinsa in urma unui referendum?
    in primul rand romanii carcotasi abia atunci vor avea motiv sa afirme ca moldovenii nu vor unirea.” – deci toata treaba
    e in romanii carcotasi…un punct de vedere foarte interesant!!! mai ales ca impactul referendumului la momentul
    actual poate provoca niste revolutii (ajutate din exterior), niste mici razboie de genul Transnistriei, niste zeci de mii de morti samd.
    D-ra asta o numiti „carcoteala”…??

    „O alta gogomanie ce se va debita va fi povestea cu periclitarea sanselor de aderare la UE.
    in primul rand ca acum un an de zile ne-a spus-o un oficial american ca este firesc sa ne urmarim interesul national” –
    dar nu crezi ca Romania e prea „slaba” ca sa-si faca de cap ce vrea la momentul actual?? Cum Revolutia din 89,
    razboiul din Transnistria, crearea autonomiei gagauze – a fost facuta de fortele exterioare – asa si de data asta
    se poate de inventat niste conflicte (gen Transnistria) care vor agrava situatia daca
    nu stai bine „pe picioare tale”?? Alianta Romania-SUA, membru UE – factorii principali care vor proteja Romania, daca
    „va ridica glasul” in problema Unirii. Foarte multa lumea acuza Romania ca doreste intrarea in UE, cica in „defavoarea”
    intereselor proprii privind romanii din jurul granitelor, fara ca sa-si dea seama ca intrarea in UE a Romania – este un pas
    foarte important spre Unire, care se va realiza treptat, asa cum si Romania a avut de asteptat si de indeplinit niste
    conditii pentru integrare, asa si Bucurestiul asteapta momentul potrivit, cand va avea forta sa o faca, mai ales ca
    factorul principal va fi cel a schimbarii mentalitatii „moldovenilor” spre a recunoaste ca Romania este o tara care a facut
    un progres mare si ca merita sa fim uniti cu ea…in afara faptului ca romanii din R.Moldova vor avea niste pretexte bine
    argumentate de dat atunci cand vor vorbi despre Unire…

    „9. Iata ideea unirii in documentele fundamentale ale PPCD din Moldova” – facand o alianta cu comunistii PPCD-ul a redus
    toate ideile la „tacere”. Ati asistat la: istoria integrata, dictionarul moldo-roman, schimbarea inscriptiilor, dosare penale
    deschise unor copii – romani in suflet…PPCD inca nu s-a pronuntat nici in privinta liceului Asachi – de ce? Ce importanta au niste
    idei pe hartie (pe care altii doresc sa le realizeze intr-adevar, fara ca sa promoveze „partidul”) – daca nu „protejati”
    romanii adevarati in proprie tara??? Daca comunistii s-au luat de gat cu rusii – asta inca nu inseamna ca merita sprijinul
    unui partid pro-romanesc, asta se putea face si fara o alianta, care a patat ideile partidului.

    „F. Organizatia de tineret a PPCD din Moldova are pe site-ul sau proiectul de unire propus mai sus.
    Vezi http://ng-orhei.go.ro/unire.htm si lansat de noi in martie 2003.” – linkul nu merge…

  3. Acest text a fost prezentat opiniei publice prin 2002. Daca nu gresesc, autorul e PNTCD (acum PPCD-ul din Romania)

  4. sunt poate ca intr-adevar niste vise,ideea de Unire,…..dar daca ar fi adevarat…..

  5. oare pe cand MAREA UNIRE?………………

    Am mari dubii ca se va mai intampla, desi cred…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.