Declaratie


Acum cind toata lumea serbeaza si obisnuieste sa trimita mesaje de felicitare eu ma vad nevoit sa vin in fata opiniei publice cu o nota disonanta in acest cor festiv de sfirsit de an.

Va amintesc ca prezidez Organizatia Non Guvernamentala Hyde Park, o asociatie relativ tinara, care promoveaza libertatea cuvintului si accesul la informatie. Acest ong a fost desemnat in noiembrie anul trecut sa reprezinte in Consiliul National al ONG-urilor domeniul „Drepturile omului” cu votul membrilor acestui domeniu din delegatia prezenta la Forumul IV.
Pe durata mandatului nostru am incercat sa ne implicam cit mai activ si eficient in consolidarea sectorului neguvernamental si apararea valorilor democratice. Am tratat aceasta misiune cu buna credinta si sinceritate. Chiar la acel ultim forum am intervenit cu diverse propuneri de imbunatatire a regulamentului de activitate, am contribuit la elaborarea rezolutiei finale in care scrie printre altele ca ong-urile prezente la Forumul IV al ONG-urilor din R.Moldova considera necesara editarea unei publicatii a societatii civile pentru promovarea principiilor voluntarismului si asigurarea transparentei, elaborarea unui cod deontologic al sectorului asociativ si desfasurarea Forumului ong-urilor cu frecventa anuala.
Constatam dupa un an ca nici unul dintre aceste deziderate n-au fost realizate si ca s-au depus prea putin eforturi pentru asta.
Anul trecut au fost emise din numele Consiliului maximum trei comunicate de presa, si acelea au fost ignorate de aproape toate mediile de informare. E si explicabil. Chiar si in ultimele sondaje de opinie se releva faptul ca organizatiile neguvernamentale se bucura de prea putina incredere in societate, activitatea lor este aproape necunoscuta.

Am incercat sa participam la toate sedintele de Consiliu, astfel ca dupa un an de activitate sintem printre foarte putinii care au absentat doar la o sedinta. Dar prezenta noastra nu a fost una formala, am intervenit cu propuneri, comentarii si idei ori de cite ori am avut prilejul. Am candidat in repetate rinduri, fara succes, pentru functiile cu responsabilitati din CN ONG, dorind sa contribuim plenar la o schimbare calitativa a organului reprezentativ al societatatii civile moldovenesti.
Din pacate, acest Consiliu a ramas reprezentativ pentru partea majoritara, absenta si deficitara a sectorului trei. CN ONG a ramas aproape invizibil, necunoscut. Mai ales din cauza lipsei de organizare si responsabilitate a membrilor.

Nu vreau si nu pot sa-i laud pe cei care au dovedit seriozitate, ei s-au comportat normal si ar fi bine sa continue astfel, voi incerca in cele ce urmeaza sa fac un inventar al problemelor, erorilor si gafelor pe care le-am depistat si reclamat cu diverse ocazii. Din pacate, fara rezultat.
Nu ma tem sa dau numele celor vinovati, pentru ca doar astfel am putea evita repetarea greselilor din trecut.
CN ONG ales pentru un an de Forumul IV din noiembrie 2003 a fost un esec, iar forumul ordinar al cincilea n-a avut loc in termenii stabiliti de regulamentul modificat in mare parte din cauza celor care au gazduit cu amabilitatea aproape toate sedintele CN ONG si au facut munca de secretariat (cind mai bine, cind mai rau) – Centru CONTACT si Aliona Niculita. Ei au detinut de doua ori pozitia de presedinte adjunct al Consiliului, iar la ultima intrunire au fost chiar numiti responsabili pentru ultimul mandat si imputerniciti sa organizeze actul final – Forumul V. De asemenea, A. Niculita a manifestat cu diverse ocazii lipsa de deschidere si cooperare, comportament nedemocratic si iresponsabil, pledind pentru secretizarea listei de discutii a CN ONG, amenintind cu parasirea sedintelor pentru ca cineva vroia sa faca inregistrari audio si fotografii, in virtutea principiului de transparenta si acces la informatiile de interes public.
Conform regulamentului, CN ONG trebuie sa se intruneasca o data pe luna, dar, de cel putin trei ori, aceasta prevedere a fost incalcata: in luna august nu am avut intruniri pentru ca majoritatea membrilor au votat sa luam o vacanta. De parca am rezolvat toate problemele si ar fi venit timpul sa ne odihnim. Prima conducere a CN ONG (presedinte Alecu Renita si adjunct Igor Munteanu) si-a incheiat activitatea de 3 luni cu luna februarie in care nu s-a facut nici o sedinta; conducerea a doua, aleasa cu intirziere, pe 16 martie (Mariana turcanu asistata de Aliona Niculita), a reusit sa inceapa mandatul cu o pauza de 40 de zile fara sedinte. Toata luna aprilie CN nu s-a intrunit deloc. Doar la 9 aprilie am avut o intilnire cu Valerian Cristea, dar au participat 5-6 membri ai Consiliului.
CN ONG s-a intrunit doar de citeva ori cu cvorum de 2/3 din membri, conform regulamentului. Chiar de la prima sedinta (Proces verbal #1) a luat decizii nevalabile juridic: erau prezenti 11 membri din 19 si totusi au ales presedintele Consiliului si adjunctul sau pentru primele trei luni de activitate. ªi la ultima sedinta presedintele a fost ales fara cvorum, deci cu un Consiliu nereprezentativ. Iar la penultima intrunire s-a ales un presedinte fara consimtamintul reprezentantului delegat si fara a fi prezenta persoana responsabila.
Deciziile CN ONG au fost ignorate sistematic de catre membri si de conducerea aleasa, chiar in PV #2 s-a decis ca sedintele sa aiba loc intr-o anume zi, la sfirsitul lunii, de-atunci, insa, nici o singura data nu a fost respectat acest principiu. Un alt exemplu de neprincipialitate si schimbare de atitudine a fost optarea cu majoritate de voturi pentru principiul ca persoanele si nu organizatiile sint alese in CN ONG, dar dupa citeva luni aproape toti membrii au delegat in locul lor persoane noi din organizatiile, aliantele sau coalitiile pe care le reprezinta, ignorind decizia CN. E adevarat ca acest principiu, chiar daca a fost pus la vot, n-a aparut ca decizie a CN ONG in procesul verbal al sedintei respective, dar acesta nu e singurul caz de filtrare.
in PV #10 gasim ca s-a decis constituirea unui grup de lucru care se va ocupa de pregatirea Forumului V. Din el fac parte: Alecu Renita, Vasile Spinei, Vitalie Carhana, Vitalie Cimpoies, Mariana turcan, cordonator trebuia sa fie aceeasi Aliona Niculita. Din 7 iulie si pina acum, aflam de la secretariat, acest grup de lucru inca nu s-a intrunit sa intreprinda ceva. De trei ori s-au facut tentative de organizare, dar nici o data n-au venit mai mult de trei membri.

Nu s-a stiut exact pina la urma citi membri are Consiliul si cine face parte din aceasta structura. Din acest motiv au aparut conflicte la stabilirea cvorumului.
Absenteismul a fost caracteristic pentru multi membri inca de la inceput, dar acest fapt n-a fost motiv pentru conducerile alese sa intreprinda ceva pentru a face posibila discutarea problemelor si adoptarea deciziilor, in pofida insistentelor din partea noastra. Pina in septembrie 2004 reprezentantii sectorului asociativ din raioanele de Est si din Nord (Soroca) au participat doar cite o data la sedinte, cei din Sud si Gagauzia de doua ori, delegatul de la Balti si reprezentantul domeniului „Drepturile consumatorilor” au participat doar de patru ori. Unul dintre membrii invitati a fost la doar cinci sedinte si inca doi membri ai CN ONG au asistat la doar jumatate dintre intrunirile oficial convocate.

Unii incearca sa promoveze ideea elaborarii unui Cod deontologic al organizatiilor obstesti. Dar atita timp cit legile tarii si regulamentul intern de functionare ramin niste texte fara importanta pentru cei care conduc si reprezinta societatea civila, chiar daca respectarea lor este obligatorie, ce rost are sa mai fie intocmit un document asumarea caruia va fi facultativa?

Oleg Brega, presedinte ONG Hyde Park

, ,

Un răspuns la “Declaratie”

  1. Oleg, iti multumesc pentru informatia si pozitia privitor la activitatea Consiliului ONG. Personal impartasesc ingrijorarea ta. Cred ca persoanele alease in Consiliul ONG poarta responsabilitatea totala de imaginea si reputatia Consiliului. Calitatea activitatii, efecienta si responsabilitatea acestuia in fata organizatiilor constituente (Forumul ONG) contribuie la formarea imaginii societatii civile din Moldova, deoarece mai exista perceptia de legatura dintre Consiliul ONG in calitate de exponent a cel putin unui segment al societatii civile.

    Personal regret cele povestite de tine. Dar recunosc din cuvintele tale stilul de organizare si de manipulare primitiva si necivilizata din partea unui grup de persoane iresponsabili ghidati de singurul motiv de interes corporativ departamental.

    Sergiu Ostaf

    executive director
    Centrul de Resurse al ONGurilor pentru Drepturile Omului,
    Resource Center of Human Rights NGOs (CReDO),
    tel: (373 22) 212 816, 212 819; fax-direct: (373 22) 225 257
    ostaf@credo.md, credo@credo.md (office), http://www.credo.md
    95 „A” Al. Hajdeu, MD2005, CHISINAU, Moldova

    „impreuna spre o generatie noua de lideri sociali”
    „educating a new generation of social leaders”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.