Despre un monolog ţinut de Ambasadorul Teodorescu în faţa tinerilor


Am asistat astăzi la o simulare a dezbaterilor publice (europene, cum sunt prezentate de către organizatori), eveniment la care a fost invitat (veşnicul) ambasador al Românie în Rep.Moldova, Filip Teodorescu.

Discursul acestuia a durat exact o oră şi 20 de minute. Tinerii prezenţi în sală făceau tot efortul să înţeleagă ce spune diplomatul român, pentru că acesta a abordat mai multe subiecte, unul mai stufos decât altul. A vorbit despre „provocările majore din plan politic şi economic pe care le-a depăşit România şi în ce măsură experienţa României e valabilă pentru Republica Moldova” (asta a fost tematica dezbaterilor anunţată de organizatori), despre pactele semnate de R.Moldova etc. – toate într-un singur discurs. La etapa întrebărilor au asistat un număr redus de participanţi (probabil tinerii au decis că-s mai importante cursurile la facultate), de asta audienţa a rămas fără replică în momentul în care li s-a cerut să se implice. I-a salvat moderatorul cu o primă întrebare, apoi au curs şi altele, venite de la cei care au rămas în sală, totuşi răspunsurile au fost la fel de „diplomatice”. Am observat că erau ascultate 2-3 întrebări, iar ulterior se răspundea. Când mi-a venit rândul să-l întreb :

a. cum comentează slaba prezenţă la urnele de vot pentru parlamentarele din România a cetăţenilor români din Rep.Moldova şi

b. dacă nu cumva această situaţie se datorează lipsei de încredere a cetăţenilor basarabeni în instituţiile publice ale statului român (aici am amintit despre faptul că cetăţenii care erau aşteptaţi la vot au obţinut cetăţenia română prin umilinţă în 10-12 ani de zile; am mai spus că funcţionarii publici români, care sunt şi funcţionari europeni, încalcă în mod flagrant legislaţia cu privire la petiţionare atunci când ne fac să aşteptăm timp de 5-6 ani de zile un răspuns la cererile şi petiţiile noastre etc.)

Iată ce mi-a răspuns dânsul la prima întrebare:

La cea de a doua întrebare aşa şi n-am primit răspuns. Probabil subiectul este tabu…


2 răspunsuri la “Despre un monolog ţinut de Ambasadorul Teodorescu în faţa tinerilor”

  1. la aceasta conferinta se rewferea ambasadorul

    Astăzi, la Bruxelles, a fost prezentata conceptia Parteneriatului Estic (PE) al Uniunii Europene cu sase foste tari sovietice – Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus (care ar putea adera mai tarziu). José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Benita Ferrero-Waldner au promis o strategie mai clara a UE in această zona a continentului, mai multa hotarare si o asistenta financiara mai consistenta
    http://valentinabasiul.blogspot.com/2008/12/ue-vrea-sa-fie-mai-prezenta-in-estul.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.