Cînd concepusem rubrica “Revelaţiile Blogosferei” priveam cu scepticism la idee, gîndidu-mă că nu va avea continuitate. Ei bine, m-am înşelat. Blogul( inclusiv şi pentru cei din Moldova) a devenit cel mai mobil şi practic( şi, de ce nu, tot mai popular şi “la modă”) instrument de a-ţi împărtăşi din ideile proprii cu toată lumea. În condiţiile unei prese nu tocmai libere şi independente, e un fel de ”colac salvator” pentru cei ce au ce spune şi vor să se facă auziţi.
De data asta nu e vorba despre un blog personal, ci despre un proiect (site) nou lansat dar care a reuşit să pună “în poziţie de drepţi” bloggerii din Moldova. Nu trebuie să dau prea multe indicii ca să va daţi seama că e vorba despre http://www.2009.md/ , un proiect foarte îndrăzneţ de altfel lansat la iniţiativa New Media Grup. Esenţa ideii este identificarea candidaţilor posibili în rîndul deputaţilor pentru alegerile parlamentare din 2009, an ce se anunţă decisiv şi hotărîtor( în măsura în care vom conştientiza acest adevăr fiecare în parte).
E prea dificil să vorbim despre eficienţa acestei iniţiative. În acest caz, nu contează atît finalitatea, cît procesul în sine. Indiferent dacă numele persoanelor propuse pentru fotoliul de deputat vor figura sau nu şi în listele de candidaţi pentru alegeri, simplul fapt că cetăţenilor li se oferă posibilitatea de a identifica personalităţi ce-ar merita să ajungă deputaţi din mediul lor deja e laudabil. E un exerciţiu de identitate. Tu, ca cetăţean simplu, ai posibilitatea să propui pe cineva care te reprezintă, care crezi că ar putea să-ţi apere interesele în viitorul parlament. Diversitatea candidaţilor( de la Voronin la Tudor Darie şi Dan Bălan 🙂 ) denotă, mai întîi de toate, pregătirea( sau, nepregătirea) societăţii moldave pentru acest an ce se anunţă promiţător-2009. Totodată spune multe despre gradul de cunoaştere a personalităţilor din Moldova. Îmbucurător e faptul că majoritatea persoanelor propuse sunt tineri, tineri cu CV-uri impunătoare, cu experienţă politică demnă de luat în seamnă, şcoliţi la cele mai de alese universităţi europene. Altceva e să vorbim dacă aceşti tineri sunt într-adevăr pregătiţi pentru a deveni deputaţi. Însă intenţia propriu-zisă, dorinţa de a fi printre cei reformatori, dorinţa de a schimba lucrurile contează în primă instanţă. Dacă sincer, spre marea mea ruşine, nu cunoşteam o parte din candidaţii propuşi, nu le cunoşteam competenţele şi performanţele din activitatea de pînă acum. O ocazie în plus de a ne cunoaşte concetăţenii valoroşi. Bunăoară, spre marea mea surprindere, am descoperit astăzi în lista propusă un fost coleg de liceu de care nici nu bănuaim că e implicat în politică, cu atît mai mult că e vicepreşedintele organizaţiei de tineret a unui partid reprezentativ din Moldova.
Următoarea etapă a proiectului, după ce vor fi culese toate propunerile, se vor selecta cei 101 deputaţi ce merită să ne reprezinte. Va fi ales un Parlament virtual, iar informaţia va fi oferită tuturor partidelor, în speranţa că pe listele electorale cu şanse de a trece pragul electoral se vor regăsi persoanele propuse. E şansa noastră comună de a face schimbarea, de a ne alege reprezentanţii noştri ce-ar putea să răspundă aşteptărilor (multe, de altfel) şi nevoilor (şi mai multe şi anevoioase) a concetăţenilor noştri. Să fim parte din această schimbare!
2 răspunsuri la “De ce susţin proiectul “2009.md” ?”
Ideea e interesanta, are o doza de logica, insa mi-e frica ca tentativa o sa esueze. Un prim fapt e diversitatea mare, precum spuenai si tu, a candidatilor, uneori care n-au nici o legatura cu politica.
AMN s-a retras de la paticipare la Expo-2009 in semn de protest.