Constatări şi recomandări după discuţia publică despre respectarea libertăţii la întrunire în Rep.Moldova


Organizaţiile participante: Asociaţia Hyde Park, CReDO, Promo-Lex, Institutul pentru Drepturile Omului, Amnesty International Moldova
discuţia a avut loc la sediul INFO-PRIM NEO, 22.12.2008

Obiective:
– discutarea progresului înregistrat în respectarea libertăţii la întrunire începînd din mai 2006,
– discutarea provocărilor principale în aplicarea legii actuale cu privire la întruniri
– formularea recomandărilor de îmbunătăţire a practicii de aplicare a legii cu privire la întruniri

Subiectele discutate şi opiniile expuse

Context:

  • Noua Lege cu privire la întruniri din aprilie 2008 promovată de organizaţiile de drepturile omului,
  • Programe de instruire pentru poliţişti şi autorităţile publice locale,
  • Monitorizarea întrunirilor publice de către monitorii independenţi,
  • Creşterea numărului cazurilor de deviere substanţială de la legea cu privire la întruniri (în special cazurile Mătăsaru, Brega, Hristea-Stan).

Constatări:

  • poliţia nu cunoaşte legislaţia cu privire la întruniri (din lipsa probelor, instanţele casează acuzaţiile aduse de poliţie),
  • procuratura nu investighează cazurile de abuz din partea poliţiei (repetate şi sistematice),
  • existenţa practicilor de abuz ierarhic din cadrul poliţiei, cînd superiorii impun poliţiştilor de pe teren neconformarea la prevederile legii cu privire la întruniri,
  • aplicarea neconformă şi neclară a legislaţiei cu privire la întruniri şi Codului de contravenţii administrative (suspendarea de facto a întrunirilor prin aplicarea constrîngerilor administrative neglijînd prevederile legii cu privire la întruniri),
  • abuzul poliţiei prin deteriorarea obiectelor private în momentul reţinerii,
  • nu este aplicat codul penal pentru a atrage la răspundere pe cei care încalcă legea,
  • lipseşte bunăvoinţa din partea conducerilor instituţiilor abilitate pentru respectarea legii cu privire la întruniri.

Recomandările şi acţiunile necesare:

  • continuarea monitorizării întrunirilor publice de către observatorii independenţi,
  • monitorizarea instanţelor de judecată,
  • comunicarea rezultatelor monitorizărilor publicului larg,
  • iniţierea dialogului franc cu Ministerului Afacerilor Interne, Procuratura în vederea problemelor şi cazurilor depistate,
  • elaborarea opiniilor de referinţă cu privire la aplicarea neconformă a legislaţiei contravenţionale ca motiv de sistare a întrunirilor,
  • publicarea cazurilor integrale casate de instanţele judecătoreşti,
  • instruirea poliţiştilor privitor la facilitarea întrunirilor publice,
  • organizarea acţiunii publice în solidarizarea manifestanţilor şi protestaţilor,
  • solicitarea implicării CpDOM,
  • implicarea organismelor internaţionale în discutarea situaţiei problematice, informarea adecvată a acestora.

7 răspunsuri la “Constatări şi recomandări după discuţia publică despre respectarea libertăţii la întrunire în Rep.Moldova”

  1. Sa dea Domnul, sa ia foc.
    Poate atuncea si eu o sa ma implic… fara risc.
    Bafta!

  2. Angajaţii MAI-ului reprimă libertatea de întrunire, susţine un grup de ONG-uri

    Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns experţii de la cinci organizaţii neguvernamentale specializate în apărarea drepturilor omului (Asociaţia Promo Lex, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Centrul CREDO, Asociaţia Hyde Park şi Amnesty International Moldova) exprimate în cadrul unei şedinţe la care s-a discutat despre situaţia libertăţii întrunirilor în R. Moldova după opt luni de la intrarea în vigoare a Legii privind libertatea întrunirilor.

    Alexandru Postică, jurist în cadrul asociaţiei „Promo Lex” a remarcat că, deşi Legea privind întrunirile a intrat în vigoare de la 22 aprilie 2008, evenimentele de ultimă oră au demonstrat că aceasta nu este respectă. De regulă, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) îşi fac apariţia îmbrăcaţi în civil în mijlocul manifestanţilor, intervin fără a se legitima, intimidează participanţii la miting, fie sistând acţiunea pe motiv că organizatorii tulbură ordinea publică, fie pentru acţiuni de huliganism sau pentru acţiuni de ultragiere a colaboratorilor poliţiei. „Ultimele evenimente ne pun în gardă. Ori colaboratorii MAI nu cunosc legislaţia în vigoare, ori aceştia o încalcă cu bună ştiinţă acţionând la ordinul superiorilor”, a precizat el.

    Eugen Goloşceapov, director executiv al „Amnesty International” a remarcat că Legea conferă organizatorilor şi participanţilor dreptul de a desfăşura întruniri paşnice în orice loc deschis publicului şi de a fi asiguraţi de protecţia statului. Evenimentele recent derulate în capitală vorbesc, însă, despre ignorarea de către reprezentanţii organelor de drept a prevederilor legale menţionate.

    Cazuri elocvente de neglijare a prevederilor Legii privind întrunirile au fost prezentate de către reprezentanţii Asociaţiei „Hyde Park”. Ghenadie Brega a precizat că, de la intrarea în vigoare a acestei legi, le-au fost sistate şase mitinguri.

    La rândul său, Anatol Mătăsaru a vorbit despre modul în care a fost filat şi reţinut în cazul ajuns deja popular cu arestul măgarului şi porcului. „Angajaţii MAI cunosc foarte bine Legea privind întrunirile. Am observat că ei nu ştiau cum să procedeze, aşteptau indicaţii de la superiori. De aici reiese că în R. Moldova nu se respectă legislaţia în vigoare”, a spus Mătăsaru.

    Totodată, Anatol Hristea Stan, reţinut şi el în aceleaşi circumstanţe, a ţinut să precizeze că, deşi în mai multe cazuri poliţiştii au încălcat normele Legii privind întrunirile, până în prezent niciunul dintre aceştia nu a fost atras la răspundere. „S-a creat un fel de stat în stat. În loc să încurajeze manifestările societăţii civile, aşa cum se întâmplă într-un stat democratic, acestea sunt intimidate. În momentul când eşti arestat, nu intervine nimeni dintre participanţi, societatea este înfricoşată, nu are încredere în organele de ordine şi de drept”, a mai spus Stan.
    http://www.jurnal.md/article/10547

    autor: Svetlana Corobceanu

  3. Politia incalca drepturile cetatenilor la intrunirile publice!

    Politia neglijeaza de multe ori dreptul cetatenilor la intrunirile publice! Un grup de reprezentanti ai ONG-urilor
    pentru apararea drepturilor omului, au declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca fortele de ordine nu respecta intotdeauna legislatia in vigoare.


    http://www.youtube.com/watch?v=UDixb5tdKaU&eurl=

  4. „În RM nu există aşa noţiune ca Dreptul la libera exprimare şi dreptul la întrunire”
    „Poliţia este folosită doar ca un instrument al Guvernului pentru a comite abuzuri şi încălcări”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.