Noii ombudsmani chiar îşi iau rolul în serios!


Dlui Gheorghe Papuc, Ministru al Afacerilor Interne

Stimate domnule Ministru,

La 25 decembrie curent a fost mediatizată desfăşurarea unui marş de protest, organizat de către liderii unor organizaţii neguvernamentale în spijinul libertăţii întrunirilor în Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Interne a fost una dintre autorităţile, în faţa sediului căreia protestatarii au desfăşurat marşul. În cadrul reportajelor au fost difuzate replici ale dlui Petru Corduneanu, cu un conţinut ofensator la adresa participanţilor la marş, manifestînd o atitudine neadecvată în raport cu ultimii.

Vom reţine ca relevant, că organizaţiile neguvernamentale au avut şi au în continuare un rol vital în modelarea şi implementarea democraţiei participative. Activînd în cele mai diverse domenii, acestea au avut un rol considerabil în stabilirea modelelor durabile de dezvoltare a societăţii, precum şi depăşirea clişeelor existente. În ultimii ani, societatea civilă a creat o reţea diversă şi globală ce poate fi dezvoltată şi fortificată pentru a cumula eforturile cetăţenilor şi ale statului în realizarea scopurilor comune privind durabilitatea instituţiilor democratice şi protecţia drepturilor omului.

În acest context, importanţa deosebită a libertăţii la întruniri a cetăţenilor este pusă în valoare de Constituţia Republicii Moldova, prin art.40 care stipulează că „mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sînt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme” atribuindu-i-se astfel statut de drept fundamental.

Instituţia avocaţilor parlamentari salută eforturile societăţii civile în promovarea acestui drept fundamental şi pledează pentru ideea că nu pot fi garantate drepturile omului într-o ţară, în care nu există societate civilă.

Dl Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a afirmat recent în cadrul Forumului ONG-urilor din Republica Moldova (care s-a desfăşurat la 15-16 decembrie curent cu participarea CReDO, Amnesty International, Centrul de resurse „Tineri şi Liberi”, Asociaţia „Eco-Tiras”, etc.) că „importanţa sectorului asociativ nu este una speculativă şi nici convenţională, iar într-o ţară care s-a declarat pe calea de dezvoltare a valorilor şi institutelor democratice, organizarea sectorului asociativ, prestaţia ONG-urilor este de o importanţă nu mai redusă decît cea care este solicitată pentru instituţiile publice”

Avocaţii parlamentari consideră că autorităţile publice ar trebui să se asigure că relaţiile lor cu societatea civilă şi că politicile lor de informare şi comunicare cu acestea, se înscriu într-un cadru de dezvoltare, sunt transparente şi se bazează pe adevăr, precum şi pe respectul reciproc şi urmărirea interesului superior al societăţii, or limitarea/ restricţionarea, sub orice formă, a drepturilor şi libertăţilor acestora constituie o dovadă vădită a lipsei unei democraţii într-un stat de drept.

În acest context, Instituţia avocaţilor parlamentari califică atitudinea manifestată de către dl Petru Corduneanu, precum şi replicile utilizate de către dumnealui la adresa participanţilor de marş, cum ar fi: „rîsuri”, „lepădături ai societăţii”, „rămăşiţa societăţii”, ca fiind inadmisibile pentru funcţia deţinută, acestea generînd în mod direct lezarea demnităţii şi onoarei participanţilor-cetăţeni ai Republicii Moldova, compromiţînd totodată şi imaginea instituţiei pe care o reprezintă- Ministerul Afacerilor Interne, organ de specialitate a statului, menit să apere viaţa, integritatea corporală, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Or, conform art.1 din Constituţie, Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate.

De menţionat că art.4 din Legea Republicii Moldova cu privire la poliţie nr.416 din 18.12.90, stipulează expres faptul că în activitatea sa poliţia mizează pe respectarea personalităţii cetăţenilor, constituind un garant al apărării demnităţii, drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime.

Concomitent, în conformitate cu prevederile art.4 din Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova cu privire la structura organizatorică, limita efectivului şi Regulamentul Ministerului Afacerilor Interne nr.844 din 30.07.98, M.A.I. îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu principiile legalităţii, respectării personalităţii, umanismului şi echităţii sociale, colegialităţii în îmbinare cu conducerea unică, colaborarea cu cetăţenii şi colectivele de muncă, asigurării transparenţei şi respectării secretului de stat şi profesional.

Reieşind din cele menţionate şi în temeiul art.21 alin.(1), art.28 lit.b) şi lit.d) din Legea Republicii Moldova cu privire la avocaţii parlamentari nr.1349 din 17.10.97 şi pct.9 alin.(12) din Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova cu privire la structura organizatorică, limita efectivului şi Regulamentul Ministerului Afacerilor Interne nr.844 din 30.07.98, solicit respectuos examinarea afirmaţiilor sus-invocate vizavi de dl.Petru Corduneanu, cu luarea ulterioară a unei decizii privind oportunitatea declanşării unei proceduri disciplinare în privinţa ultimului.

Asupra deciziei luate, rog să informaţi avocatul parlamentar în termeni cît mai restrînşi.

Cu respect,
Anatolie MUNTEANU Avocat parlamentar
Directorul Centrului pentru Drepturile Omului

Sursa


Un răspuns la “Noii ombudsmani chiar îşi iau rolul în serios!”

  1. Nu-mi vine sa cred!
    Pe vremea R. Apolskii era de neconceput(?)
    Oare vor urma si destituiri din functii?
    Acest om, „Duce” autohton, demult s-a compromis, a compromis institutia in care „munceste” si statul RM cu angajamente asumate.
    Rusine!!! La tribunal cu el!

    PS. MAI il acopera. Ce e cu ministrul nou de interne – este OK? Sta bine la capitol dificultati mintale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.