Săptămâna memoriei: 26-31 ianuarie, la Iaşi


Saptamana memoriei aduce in premiera la Iasi piesa de teatru „Lebenstraum” de Israel Horovitz.O moarte suspecta chiar si pentru FBI, cea a istoricului Ioan Petru Culianu este subiectul filmului documentar „Culianu in tara lui Ceausescu”. Stejarel Olaru, directorul IICR, Tereza Culianu Petrescu (sora lui Culianu) si Dan Petrescu (scriitor, cunoscut disident) vor fi prezenti in sala si vor participa la dezbateri in pauza dintre proiectii • Prima nocturna literara din seria „Lectures croisées” este dedicata lui Paul Celan, considerat unul dintre cei mai mari poeti modern.

Centrul Cultural Francez din Iasi organizeaza în perioada 26–31 ianuarie Saptamana memoriei. Pe parcursul a trei zile, iesenii sunt asteptati la proiectii video, piese de teatru, dezbateri si concerte de muzica clasica avand ca subiect principal „memoria”.

Evenimentul doreste sa evidentieze importanta memoriei ca principal factor in a impiedica repetarea unor greseli cu consecinte tragice la nivelul istoriei.

Lebensraum, spatiul vital, piesa celebrului dramaturg american Israel Horovitz, readuce in discutie o problema actuala si interesanta: exista posibilitatea de a rascumpara crimele naziste si de a sterge sentimentul de culpabilitate prezent la tinerele generatii de germani? Piesa de teatru care se joaca pe scena Nationalui iesean ofera un spectacol total: 3 actori care interpreteaza 40 de personaje, un mix de culoare, muzica si proiectii video in direct pe un text plin de ritm si savoare. Spectatorii au acces la subtitrare in limba romana.

Culianu in tara lui Ceausescu face parte dintr-o serie de documentare cu titlul generic Reconstituiri. Filmele poarta semnatura Luciei Hossu-Longin, realizatoarea cunoscutului serial Memorialul durerii. Proiectia de la Iasi prezinta viata si sfarsitul tragic al tanarului savant si istoric al religiilor, Ioan Petru Culianu- sfarsit aflat sub semnul unei crime odioase, neelucidata inca.

Seria nocturnelor literare din Mediateca CCF continua in 2009 cu prezentarea poetului francez, de limba germana,Paul Celan in traducerile in limbile franceza si romana. Alexander Rubel va prezenta opera si biografia lui Paul Celan. Spectacol-lectura in interpretarea actorilorIrina Scutariu si Octavian Jighirgiu de la Teatrul National Iasi.

Tot in cadrul Saptamanii memoriei, Muzeul Unirii va gazdui un concert cameral sustinut de studenti de la Universitatea de Arte „G. Enescu” si elevi de la Liceul de Arta „O. Bancila”. Programul cuprinde piese vocal-instrumentale care ne reamintesc importanta trecutului si a comemorarii acestuia.

Saptamana memoriei – program:
• Luni, 26 ianuarie, 15.30: proiectie film documentar:Culianu în tara lui Ceausescu, Aula Magna, Universitatea „Al. I. Cuza”
• Marti, 27 ianuarie, 19.00: piesa de teatruLebensraum de Israel Horovitz, Compania L’Echo, Teatrul National, Sala Cub
• Miercuri, 28 ianuarie, 17.00: concert de muzica camerala, Muzeul Unirii
• Miercuri, 28 ianuarie, 19.00: Lectures croises – Paul Celan, Mediateca CCF


2 răspunsuri la “Săptămâna memoriei: 26-31 ianuarie, la Iaşi”

  1. e binevenita saptamana cu titlul semnificativ „memoria” organizatorii si-au pus ca scop invocarea tragicelor evenimentele din timpul celui de al 2-lea razboi mondial in idea de a nu se mai repeta, sub semnul intrebarii fiind:
    „exista posibilitatea de a rascumpara crimele naziste si de a sterge sentimentul de culpabilitate prezent la tinerele generatii de germani ?
    intre timp istoria ne ofera alte crime nu mai putin odioase:
    razboiul din Irak, razboiul din Gaza, razboaiele din Afganistan, Cecenia, Kosovo, Gruzia…
    pe a cui constiinta sunt aceste masacre cine sunt autorii si cine se face vinovat, pe cand tribunal de razboi??
    Daca in cadrul acestei saptamani nu vor fi puse asemenea intrebari si nu se va discuta la rece, fara discriminari rasiale, nationale, religioase…atunci inseamna ca deja
    are loc o spalare de creieri, o sfidare a memoriei, inseamna ca omenirea e in pragul altor cataclizme mondiale, deci lectia nu a fost invatata si jertvele au fost inzadar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.