incepe admiterea la universitatile din Romania pentru tinerii din Rep.Moldova


Deoarece mai sunt doar sapte zile pana incepe primirea dosarelor pentru admiterea la universitatile din Romania, rezervata tinerilor din Rep.Moldova, va invit sa discutam anumite aspecte ce tin de procedurile de admitere, repartizarea locurilor si politica romaneasca in materie de invatamant. Dupa cum se stie, anual Statul Roman ofera peste 2000 de burse pentru studii liceale, universitare si postuniversitare. Ceea ce nu se stie este faptul ca, desi acest program este implementat de mai bine de 10 ani, pana acum nu s-a facut nici un efort pentru adaptarea acestuia la cerintele anului 2006, cu atat mai mult ca Romania este una dintre tarile care au semnat Procesul de la Bologna. in consecinta, avem urmatoarea situatie:
– jumatate din numarul burselor rezervate tinerilor basarabeni pentru studii liceale au ramas nerepartizate; dintre cei admisi, o alta jumatate renunta la studii pe parcursul primilor ani de liceu (spun responsabilii din cadrul MEC).
– marea parte a burselor oferite tinerilor de dincolo de Prut sunt in institutiile tehnice, agrare si mult prea putine la profilul uman;
– desi, conform legislatiei europene, studiile universitare fara studii de masterat nu vor fi considerate studii complete, iar partea romana nu ofera decat 90 de locuri pentru masterat si doctorat.

Despre aceste disfunctionalitati si despre alte lucruri pe care pe care le-am omis am vrea sa comentati.

Referinte:

Perioada de depunere a dosarelor la unul din centrele de inscriere mentionate la art. 13, alineatul 1, este 17 – 27 august 2006)

Centrele de inscriere pentru toate nivelurile si specializarile sunt urmatoarele:
– Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati / Str. Domneasca, nr.47, tel 0236 – 414 112, site: www.ugal.ro
– Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi / Bdul Carol I, nr. 11, tel. 0232 – 201 010, site: www.uaic.ro si la
– Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava / Str. Universitatii, nr. 9, tel. 0230 – 522 978 , site: www.usv.ro


5 răspunsuri la “incepe admiterea la universitatile din Romania pentru tinerii din Rep.Moldova”

  1. La studii postuniversitare majoritatea institutiilor de invatamant fac doar concurs de dosare, ceea ce e o mare tampenie. Multi vin din orase de provincie cu note exagerate si sunt selectati, iar cei care au invatat in permanenta raman in afara concursului. Vrem sanse egale!!!

  2. Anul viitor o sa vad poate voi intra la masterat, daca nu vor fi alte propuneri de peste granita:))

  3. Parerea mea proprie… Eu am media 8,12 , dar nu ma plang ca o sa vina altii de la tara shi o sa-mi eie locurile… Eu consider ca trebuie sa ne multumim cu ceea ce ni se ofera… „Nemultumitului i se ia totul”…
    Spuneti ca concursul de dosare e o tampenie… Chiar daca e asha, in caz contrar,eu nu ash vrea sa alerg toata romania sa dau examenele la fiecare universitate la care m-am inscris…
    In ce priveshte pe ce-i de la tara… Verishoara mea (de la tara) s-a inscris la liceu in romania cu media 9,7, iar acum a terminat liceul din timishoara cu media din anul 3 = 9,93, asha ca nu intodeauna ce-i de la tara obtin note pe degeaba…

  4. Imi spune-ti va rog, daca e la curent cineva, care sunt criteriile de departajare pentru admiterea la doctorat in Romania? Stiu ca la master este media anilor de studiu/diploma dar la doctorat…..

  5. In orimul rand la masterat ai nevoiei de lucra, studii etc. dar eu am avut ocazia sa ma inscriu la un proiect stiintific dar pe motiv ca nu aveam „permis de munca ” care de altfel este 200 dolar nu am reusit. Bursele care se dau sunt mult prea mici, ce sa faci cu 150 ron/luna? Chestia cu medie diploma/licenta nu mi se pare corecta o lucrare de diploma cu nota 10 garantata este 150 euro in unele cente(adica aproape in toate).Cu alte cuvinte totul se rezuma la bani. cei care au parintii in Italia se descurca, dar restul care au parintii pensionari ce sa faca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.